SVETISLAV PEŠIĆ ZVANIČNO SELEKTOR: Košarka treba da pripadne košarkašima (VIDEO)

Novosti online 29. 09. 2021. u 12:45

POSLE dve decenije Svetislav Pešić se vraća na mesto uspeha. Trener koji je našoj zemlji doneo poslednju od pet titula šampiona sveta u sredu je zvanično promovisan u selektora Srbije.

foto: Novosti

Pešić je tokom inauguralnog govora istakao da je dobro što su svi oko reprezentacije košarkaški ljudi. Zamolio je za podršku i obećao sportske uspehe i rezultate.

Istakao je da voli da radi u Srbiji, govorio je i o takozvanom kultu reprezentacije, ali i istakao da će on imati nešto drugačiji pristup toj temi, a naročito je istakao važnost saradnje sa kolegama klupskim trenerima.

Poslednje pitanje odnosilo se na sastav stručnog štaba orlova, ali odgovor na ovo pitanje selektor nije mogao da da jer sastav još nije poznat. Time je promocija završena. Srbija sada i zvanično ima novog selektora - pa neka nastavi tamo gde je stao, sa svetskom titulom!

Razgovarati sa trenerima svih klubova, ne samo najvećih

Više nego jasan odgovor dao je Kari na pitanje da li će i u kojoj meri sarađivati sa trenerima klubova.

- Obavezni su razgovori sa svim trenerima. Ne samo sa onima koji vode najvažnije klubove. Od svakoga može nešto da se dobije i da se to stavi u ram od slike i prilagođavamo u uslove. Najvažnija je reprezentacija. Moramo da vodimo računa o mladim trenerima i igračima i da vidimo kako možemo da ih integrišemo u viziju i ideju

Uticaj i moć trenera se smanjili

- Nisam nikada bio ljubitelj dugačkih priprema. Sve je drugačije. Uticaj i moć trenera su se apsolutno smanjili, tu nema dileme. Ne samo u reprezentaciji. Aktivnost trenera u reprezentaciji ne zavisi samo od igrača i od klubova, a to je najveća razlika u odnosu na rad u klubu. Tamo zavisiš od igrača. Što imaš više igrača koji odgovaraju tvojoj filozofiji, to znači da će uspesi biti bolji.

Da igrači budu bolji u reprezentaciji!

- To je bio proces koji je trajao. Imao sam veliku podršku i viziju. Sada sam u Srbiji i sada se isto postavlja pitanje, kult i tako dalje. Sve su to sportisti koji su došli do nivoa da mogu da igraju za reprezentaciju, a to znači da si postigao zato što si takmičar. Mislim da većina njih želi da bude u timu sa najboljima i da igra protiv najboljih, tu se ne postavlja pitanja. Neću da se bavim kultom reprezentacije, nego da stvaramo drugačiji odnos. Nego da igrači postanu bolji u reprezentaciji. Trudiću se da sprovedem takav proces. 

Ne radi se o "kultu reprezentacije"

Na pitanje kako zainteresovati mlade igrače selektor je dao zanimljiv odgovor:

- Pitanje je vrlo konkretno, ali postavljeno svaki dan, bilo gde. Mislim da se tu ne radi o bilo kakvom kultu reprezentacije. Menjaju se naravno, sve se menja, pa se i odnos prema svemu, reprezentaciji menja. Ne i prema našoj. U čitavoj Evropi, svetu. Kada sam došao u Nemačku 87. niko nije hteo da igra za reprezentaciju. Nisu verovali da mogu da se ostvare neki ciljevi. Ne samo igrači, već i klubovi. To je bio proces koji je trajao. Imao sam veliku podršku i viziju.

Obratio se i Dragan Tarlać, koji se kao i selektor i predsednik saveza zahvalio prisutnima što su došli u velikom broju, a zatim nastavio:

- Košarkaška javnost je željno iščekivala da se košarka postavi na ovakve temelje.

Volim da budem u Srbiji

- Volim da budem u Srbiji i sada ću duže da budem, da živim i da radim na košarci. Neću da dam sve od sebe, nego sebe. Biće rezultata. Dobio sam podršku od porodice. Marko kada je čuo pitao me je "Šta ti čekaš, preuzimaj to". On je želeo da igra za reprezentaciju Jugoslavije, možda i Srbije, pa će češće da bude u Srbiji. Žena mi je rekla da nam jedino nedostaje olimpijska medalja, pa eto šanse - zaključio je Pešić.

- Sve se menja, pa moramo i mi. Ovo je Srbija, nije dugo Jugoslavija. I u košarkaškom smislu. Biće mi potrebno vremena. U dogovoru sa Sašom se zato dogovaranje produžilo. U ona vremena kada sam davao mišljenje pričao sam da je potrebno da bude profesionalni trener. I evo vam profesionalnog trenera, da budem stalno u poslu i da radim. Malo sam poduže morao da razmišljam. Bilo je ispitivanje javnosti, a vidim da je javnost zadovoljna. Kada su počeli da mi se javljaju kolege i prijatelji ispitivanje javnosti je bilo završeno.

KOŠARKA JE PRIPALA KOŠARKAŠIMA

- Mislim da smo se dobro našli, imamo i ljude koji su bivši igrači. Košarka treba da pripadne košarkašima, to se stalno priča u Srbiji, tu je i Nenad (Krstić), tu je i (Zlatko) Bolić, Tarlać je tu, Danilović je tu, svi smo košarkaši i potičemo iz tog sveta. Oslonite se više na nas, dajte nam podrške i biće i sreće i sportskih rezultata - nastavio je Pešić. 

- Mi smo treneri obično glasni. Pozdravljam sve moje drugare i novinare i medije. Što se tiče predsednikovih želja da budem zdrav, ja sam zasada zdrav i u dobroj formi. Sreće će biti potrebno svima nama, a što više radim imam više sreće. Radujem se novom izazovu i što sam ponovo trener reprezentacije. Nije mi prvi put. Imam neka iskustva. Ali ono što se kaže, zaboravi iskustvo, to nije neki kvalitet ako ne znaš da ga iskoristiš. Trudiću se da znanje stavim u službu srpske košarke, ne samo u reprezentaciji. A ona je najvažnija u Srbiji - počeo je izlaganje Pešić.

U sali se okupio veliki broj predstavnika sedme sile, što je pozdravio prvi čovek saveza, konstatujući da je Kari to zaslužio:

- Hvala što ste došli u velikom broju, to gospodin Pešić zaslužuje. Želim mu sve najbolje, nema potrebe da se dodatno predstavlja. Imamo narednih akcija. Želim mu sve najbolje, zdravlje i sreću - rekao je Danilović.

Osim novog selektora, na konferenciji će govoriti i predsednik Košarkaškog saveza Srbije Predrag Danilović.

Pešić će predvoditi srpski nacionalni tim već u novembarskom prozoru kvalifikacija za Svetsko prvenstvo 2023, kada će Srbija 25. novembra 2021. dočekati Letoniju, dok će tri dana kasnije gostovati Belgiji.

Pešić je kao selektor Jugoslavije 2001. godine u Istanbulu ubedljivo osvojio evropsko zlato, dok je godinu kasnije doneo našoj reprezentaciji titulu šampiona na Svetskom prvenstvu u Indijanapolisu.

Pre toga, od 1984. do 1987. bio je selektor mlađih reprezentativnih selekcija Jugoslavije, 1985. je osvojio kadetsko, 1986. juniorsko Evropsko prvenstvo, a 1987. u Bormiju postao je šampion sveta.

Pogledajte više