TIP: Počinje nova sezona ABA lige

G. K. 24. 09. 2021. u 10:35

NEKE drugačije struje uplivale su u jadransku košarku ovog leta, što je nateralo sve zaljubljenike i sportske prognozere da sa posebnom pažnjom i uzbuđenjem iščekuju početak nove sezone u ABA ligi, koji je zakazan za petak duelima između Mornara i Cibone (18.00), kao i šampiona Crvene zvezde sa Splitom (20.00)

FOTO: KK Crvena zvezda

Ustalasala se voda na Jadranu, a pravi “tajfun” u regionalnoj košarci izazvao je Partizan povratkom najuspešnijeg evropskog trenera Željka Obradovića na svoju klupu. Obradović je pre 30 godina sa crno-belima napravio najveći uspeh u istoriji srpske košarke osvajanjem Evrolige, pa je sada sa ogromnim razlogom kod navijača kluba iz Humske vratio veru u nove šampionske dane. Obradović je ekspresno oformio respektabilan igrački kadar angažovanjem nekoliko evroligaških asova poput Kevina Pantera i Zeka Ledeja, kao i veliki broj perspektivnih stranih igrača. Svi ti činioci su doveli do toga da “bukmejkeri” kao prvog favorita za osvajanje šampionskog prstena stave upravo Partizan, koji u uvodnom kolu u ponedeljak gostuje Zadru (18.00).

Da li će “valjak” posle osam sušnih godina da se domogne naslova, zavisi od mnogo faktora, a jedan od njih je konkurencija, koja takođe nije sedela skrštenih ruku. Branilac titule Crvena zvezda je isto tako dosta menjala za vreme letnje pauze, a prvi utisak je da se Dejan Radonjić odlučio na proverene snage. Na Mali Kalemegdan su se posle nekoliko godina vratili Nikola Kalinić, Luka Mitrović, Maik Cirbes, Nejt Volters, sve igrači koji su i u prvom mandatu zajedno sa crnogorskim stručnjakom pravili velike rezultate. Daleko od toga da crveno-beli nemaju šta da ponude, ali ogromna briga pred početak obaveza u ABA i Evroligi je svakako veliki broj povređenih igrača, pa će funkcionisanje u takvom ambijentu biti test karaktera za celokupan tim i možda već na startu dati odgovore na pitanje ovogodišnjih dometa.

Zvezda u prvoj rundi dočekuje Split, a po procenama kladionica postavljena je za drugog favorita takmičenja.

Bez prava glasa u novoj kampanji jadranske košarke nisu ni Budućnost ni Cedevita Olimpija. Podgoričani su za šefa struke vratili Aleksandra Džikića, čoveka koji im je pre četiri godine doneo jedinu regionalnu titulu u istoriji kluba. Od zvučnih pojačanja se definitivno ističe dolazak Vladimira Micova i Di Džej Silija, koji će doneti iskustvo i pobednički pelcer ekipi. Najveća briga koja mori crnogorskog šampiona je svakako fizičko stanje centarske linije, pošto su uz Danila Nikolića, van stroja usled povreda još Zoran Nikolić i Džejkob Vajli.

ŠEST EKIPA U PLEJ-OFU

Od ove sezone završnica će se igrati u nešto drugačijem formatu, pa će umesto dosadašnje četiri, plej-of igrati šest ekipa. Najbolje dve će se direktno plasirati u polufinale, a preostale četiri će ići u razigravanje. Trećeplasirani će igrati protiv šestoplasiranog, a četvrtoplasirani protiv petoplasiranog u seriji na dve pobede. Polufinalni dueli će se kao i do sada igrati na dve, a finale na tri pobede.

U svaku sezonu sa pozamašnim ambicijama ulazi i Cedevita Olimpija. Međutim, do sada je ova ekipe imala “oči veće od stomaka”. Novi bataljon “legionara” je stigao u Ljubljanu i pitanje od milion dolara je kako će se oni prilagoditi zamislima trenera Jurice Golemca. Kladioničari im ne daju prevelike šanse, pošto su uz Budućnost treći na listi mogućih šampiona sa kvotom od čak 14.

I u donjem domu je bilo dosta promena, a utisak je da su ekipe poput Cibone, Mege i FMP u prvi plan stavili, shodno svojim mogućnostima i željama, mlade igrače, dok nešto kvalitetom siromašnije kadrove barem na papiru imaju Igokea i Mornar.

Ipak, konačnu ocenu daće parket, a jedno je sigurno - košarkaške sladokusce sa prostora nekadašnje Jugoslavije očekuje uzbudljiva i izjednačena šampionska trka kakva odavno nije viđena.

PRVO KOLO

Petak

Mornar – Cibona 18.00

Crvena zvezda – Split 20.00

Subota

Igokea – Borac 17.00

Cedevita Olimpija – Krka 21.00

Nedelja

Mega – Studentski centar 12.00

Budućnost – FMP 19.00

Ponedeljak

Zadar – Partizan 18.00

KVOTE ZA ŠAMPIONA

Partizan 1.52

Crvena zvezda 2.88

Budućnost 14.16

Cedevita Olimpija 14.16

Igokea 19.8

Mornar 19.8

Pogledajte više