ŠTA OVO BI? Reprezentativci se izvinili naciji jer su se fotografisali sa čuvenim Rusom

Novosti online 05. 01. 2023. u 18:16

RAT u Ukrajini, odnosno "specijalna vojna operacija" kako to naziva Rusija, spada u najvažnije vesti na svetu, a jedna od najnovijih koje imaju veze sa tim sukom stiže iz sfere sporta. I, prilično je neverovatna.

FOTO: Tanjug/AP

Naime, Fudbalski savez Estonije je medijima poslao zajedničku izjavu reprezentativaca i pomoćnika selektora u kojoj se izvinjavaju što su se fotografisali sa selektorom ruske reprezentacije, Valerijem Karpinom.

Bivši estonski reprezentativac Andrej Stepanov je 31. decembra objavio fotografiju iz restorana u kome je bio i Karpin, ali i aktuelni članovi nacionalne selekcije Estonije, Konstanin Vasiljev i Sergej Zenev, kao i selektorov asistent Andres Opera. Prisutno je bilo još nekoliko bivših članova državnog tima pomenute baltičke zemlje.

To je, naknadno, procenjeno kao "nečuven skandal", valjda jer se u Estoniji smatra nenormalnim da se fotografišete sa poznatim Rusom (Karpin je bio proslavljeni reprezentativac pre nego što se otisnuo u trenerske vode), pa je otuda i došlo do zajedničkog saopštenja pomenute četvorke u kome se navodi:

- Dragi fudbalski navijači! Žalimo zbog situacije koja se desila i izvinjavamo se svima čije su emocije bile narušene našom večerom i objavljivanjem fotografije na društvenim mrežama. Naš razgovor je bio samo u vezi fudbala, nismo pričali o politici ili ratu. Uvek smo branili Estoniju, na terenu i van njega, a to ćemo raditi i dalje -  prenela je ruska novinska agencija RIA Novosti saopštenje koje je obelodanila estonska kuća fudbala u ime reprezentativaca Stepanova, Vasiljeva, Zeneva i selektorovog pomoćnika Opere.

A posebno je interesantno da je Valerij Karpin - rođen na teritoriji Estonije. I ne samo to.

Na svet je došao u estonskom gradu Narvi, 2. februara 1969, a uz to ovaj ruski reprezentativac, koji je 72 puta igrao za "zbornaju komandu" i dao 17 golova za nju, ima estonsko državljanstvo.

I ne samo to.

Njegova sadašnja žena (treća s kojom je u braku), Darja Gordejeva, upravo je - Estonka.

Sve to, pa ni činjenica da su se njih dvoje venčali u estonskom gradu Narvi, nije bilo dovoljno da se običnog susreta sa selektorom Rusije - pomenuti reprezentativci i član stručnog štaba estonske reprezentacije javno odreknu. Očigledno na incijativu Fudbalskog saveza Estonije, ili tamošnjih političkih vlasti.

Bonus video: Navijači Olimpijakosa i Zvezde zajedno skandirali "Kosovo je Srbija"

Pogledajte više