NOVAK ĐOKOVIĆ I RUSIJA DEMONIZOVANI U HRVATSKOJ: Zbog ovoga su komšije terale iz reprezentacije svog heroja Mundijala

Novosti online 10. 12. 2022. u 16:44

FUDBALSKA REPREZENTACIJA Hrvatske lako je mogla da ostane bez najboljeg igrača u polju na ovom svetskom šampionatu, i to sve zbog podrške Novaku Đokoviću i Rusiji.

Foto: Tanjug/Photojoiner

Naime, radi se o iskusnom Dejanu Lovrenu, koji briljira na ovom šampionatu. Zbog ličnih stavova koji su u Hrvatskoj prihvaćeni kao kontroverzni, ovaj bivši fudbaler Liverpula često je bio na udaru komšijskih medija, uprkos tome što utkao deo sebe u osvajanje vicešampionske titule na Mundijalu u Rusiji.

Foto: EPA-EFE/FELIPE TRUEBA

Hrvatima je najviše zasmetala činjenica da Lovren nije želeo da napusti njegov Zenit i Rusiju kada je počeo rat u Ukrajini.

Sve nije ostalo samo na tome, već mu je i zamerano što je javno pružao podršku Novaku Đokoviću na startu 2022. godine kada je srpski as prolazaio kroz torturu koju mu je priredila država Australija.

- To nije samo po sebi toliko sporno, on i saigrači nisu pokrenuli invaziju na Ukrajinu, niti je vode, on i oni igraju fudbal. Ali, Lovren je poznat po tome što ima mišljenje o mnogim osetljivim temama, a ove se u više od mesec dana nije dotakao, iako je ozbiljnija i njemu bliža nego brojne druge kojima je "zabavljao" pratioce po društvenim mrežama. Početkom godine bio je oštar prema Australiji zbog odnosa prema Novaku Đokoviću i pritom nije birao reči, a pre nekoliko dana se pridružio akciji "bojkotujmo Dizni" zbog najave o povećanju LGBT tema u sadržajima za decu. Kad je reč o hiljadama mrtvih i sravnjenim gradovima u komšiluku, nikakvog mišljenja ili stava nema. Njegov Zenit trenutno je prvi s tri boda ispred moskovskog Dinama, ali ruskim su klubovima zabranjeni nastupi u svim evropskim takmičenjima pa će biti zanimljivo videti hoće li Lovren zadržati mesto u reprezentaciji ako zabrana ostane i u idućoj sezoni - navedeno je u tekstu na sajtu hrvatskog "Večernjeg lista", 4. aprila 2022. godine.

Foto: Tanjug/Photojoiner

Istog dana, Lovrenov lik, ispred ruske zastave pojavio se na hrvatskom portalu "Indeks", uz naslov "Da li za Hrvatsku trebaju da igraju igrači koji su ostali u Rusiji?".

Anketa je i dalje aktivna, a nakon 44.000 glasova, čak 57 procenata onih koji su učestvovali u njoj smatra da Lovren i ostali hrvatski fudbaleri koji nisu odlučili da napuste ruske klubove na početku sukoba u Ukrajini, ne bi trebalo da igraju za reprezentaciju.

Sve ovo samo je dokaz koliko su demonizovani Novak Đoković i Rusija u komšiluku, da je većinski deo sportske publike spreman da se zbog njih odrekne svog heroja Mundijala i čoveka koji je svojim ponašanjem uvek reprezentovao onu pravu sportsku veličinu.

Podsetimo, Hrvatska će u polufinalu igrati protiv Argentine, a Lovren će, svidelo se to nekima ili ne, još jednom činiti štoperski tandem sa perspektivnim Joškom Gvardiolom.

Pogledajte više