"KUPAMO SE U RADOSTI!" Hrvatski mediji u transu posle "traumatične utakmice" sa Japanom i "nove ruske drame"

Novosti online 05. 12. 2022. u 19:16

JAPAN i Hrvatska su se sastali u osmini finala Mundijala čiji je domaćin Katar, a epilog je izazvao euforiju u gotovo svim (ali ne baš svim) hrvatskim medijima.

FOTO: Tanjug/AP

Dok se u našoj zemlji još tuguje što je Srbija je ispala, jer se našla na začelju grupe B (sve grupe, stanje na njima, te raspored utakmica koje se danas igraju i koje slede na Mundijalu možete odmah da vidite kada kliknete OVDE), na stadionu "Al džanub" viđen je istinski triler.

Iako je vrednost reprezentacije Hrvatske, po specijalizovanom sajtu Transfermarkt, čak 377 miliona evra, a japanske selekcije 154 miliona, tek posle velike drame Hrvati su prošli u četvrtfinale.

A njihovi mediji su ovako izvestili o tome:


"Jutarnji list" je, tik ispod naslova "Hrvatska je u četvrtfinalu, čudesni Livaković u neviđenoj drami odbranio tri penala!" golmana nazvao "Livi veličanstveni", i to u sledećoj rečenici:

"Livi veličanstveni reprizirao je Danijela Subašića, Zadaranin je još jednom odbranio i spasio Hrvatsku, u traumatičnoj utakmici koje nas je vratila u rusku dramu s novim sretnim krajem. Kupamo se u radosti, a kako smo bili blizu ponora..."

"Večernji list" je izveštaj naslovio rečima:

"Hrvatski heroji idu u četvrtfinale! Čudesni Livaković donio četvrtfinale SP-a!"

Ističući da je "Japan bio opasniji u prekidima u prvom poluvremenu", a da su "vatreni" primili gol posle svoje greške, a jednu takvu i kaznili preko Perišića, konstatuje se i da su "do kraja dvoboja obe reprezentacije igrale više s mišlju kako ne primiti pogodak nego kako ga dati".

Portal "Indeks" nije upadao ni u kakvu euforiju, već je naslov ličio kao da je iz neke neutralne zemlje po pitanju ove utakmice:

"Hrvatska na penale prošla Japan i izborila četvrtfinale, Livaković junak".

U tom, prično hladnom tonu, protekao je i izveštaj, uz jedinu promenu u sledećem pasusu:

"Situacija se malo zakomplikovala kada je Asano dao gol iz penala, a Livaja pogodio stativu. Ipak, Livaković je pročitao i idućeg japanskog izvođača Jošidu, a Pašalić pogodio za četvrtfinale Svetskog prvenstva".

"Slobodna Dalmacija" je za naslov odabrala: 

"Hrvatska se plasirala u četvrtfinale Svjetskog prvenstva nakon drame jedanaesteraca! Neverovatni Livaković Japancima odbranio čak tri penala!"

Završna rečenica je sumirala sve na ovakav način:

"Nakon 90 minuta nismo dobili pobednika pa je susret otišao u produžetke, a kako ni tamo nije bilo pogodaka (a ni izglednih prilika), pristupilo se raspucavanju s bele točke. U tome je uspešnija bila Hrvatska, prvenstveno zahvaljujući Livakoviću, te u četvrtfinalu čeka pobednika dvoboja Brazil – Južna Koreja".

Na portalu "Novosti" vas, u posebnoj sekciji, čekaju sve najnovije, najvažnije i najzanimljivije vesit vezane za Svetsko prvenstvo u fudbalu 2022. 

Pogledajte više