POZNAT PRVI UČESNIK ČETVRTFINALA MUNDIJALA: Holandija srušila SAD, sad se čeka Mesi (FOTO)

Č. V. 03. 12. 2022. u 17:55

HOLANDIJA je prvi učesnik četvrtfinala Svetskog prvenstva u Kataru. U prvoj utakmici osmine finala "oranje" je pobedilo SAD sa 3:1.

FOTO: Tanjug/AP

Opravdala je evropska selekcija ulogu favorita na ovom susretu i zasluženo se domogla naredne faze Mundijala. Ipak, možda bi sve bilo drugačije da je Kristijan Pulišić pogodio mrežu rivala u 5. minutu.

Nakon tog promašaja Holandija je preuzela konce igre i za takav pristup je nagrađena pogotkom Memfisa Depaja koji je iskoristio odlično dodavanje sjajnog Denzela Damfrisa.

Taman kada su svi mislili da će se na poluvreme otići sa minimalnom prednošću "oranja" na scenu je stupio Dejli Blind i naterao je Tarnera do drugi put na utakmici izvadi loptu iz mreže.

Čuvala je Holandija stečeno vođstvo i čekala da se meč završi. Ipak, veliku neizvesnost u meč uneo je Rajt koji je postigao neverovatan pogodak u 76. minutu. Ipak, stanje na semaforu se brzo promenilo. Konačnih 3:1 postavio je Damfris koji je posle dve asistencije uspeo da postigne i pogodak.

Izabranici Luja van Gala večeras će saznati s kim igraju u četvrtfinalu. Oni čekaju boljeg iz duela Argentina - Australija.

Holandija - SAD 3:1 (2:0)

Stadion: "Kafila Internešnol". Gledalaca: 44.846. Sudija: Vilton Sampajo (Brazil). Strelci: Depaj 10, Blind 45+1, Damfris 81 (Holandija) - Rajt 76 (SAD)

Holandija (3-4-1-2): Nopert - Timber, Van Dajk, Ake (od 90+3. De Liht) - Damfris, De Run (od 46. Bergvajn), De Jong, Blind - Klasen (od 46. Kupmejners) - Gakpo (od 90+3. Veghorst), Depaj (od 82. Simons).

SAD (4-1-2-3): Tarner - Dest (od 75. Jedlin), Zimerman, Rim, Robinson (od 90+2. Moris)) - Adams - Mekeni (od 67. Rajt), Musa - Vea (od 67. Arnoson), Fereira (od 46. Rejna), Pulišić.

Drugo poluvreme: Holandija - SAD 3:1

90+1' - Igraće se još šest minuta na ovom susretu.

81' - Taman što se Amerika vratila opet je primila gol. Sjajnu partiju Denzel Damfris je krunisao golom. Odlično ga je sa leve strane proigrao Blind, a ovaj je natrčao na loptu i zakucao je u mrežu protivnika.

76' - Šok za Holandiju. Rajt se iskupio za promašaj. Postigao je neverovatan pogodak. Zakačio je loptu na nestvaran način, lopta je dobila čudnu putanju i prevalira Noperta.

FOTO: Tanjug/AP

75' - Veliku grešku napravio je Depaj, no srećom po njega Holandija nije kažnjena. Igrač Barselone je hteo da vrati loptu golmanu Nopertu, poslao je loš pas, iskoristio je to Rajt došao do lopte, obišao čuvara mreže rivala. Ipak, sa gol linije loptu je izbio Damfris.

72' - Kakve dve prilike za "oranje". Najpre je Kupmejners šutirao iz daljine, Tarner je dobro reagovao, lopta je potom pala na glavu Depaju, ali opet je golman Arsenala bio dobar i sprečio rivala da postigne treći gol.

61' - Strašan udarac Depaja. Tukao je iz kolena sa ivice kaznenog prostora. Ipak, dobro je bio postavljen Tarner i odbio loptu preko prečke.

FOTO: Tanjug/AP

60' - Oštar start Kupmajnersa. Nepropisno je zaustavio Pulišića i kažnjen je žutim kartonom, inače prvim na ovoj utakmici.

50' - Velika prilika za SAD. Mogao je Tim Rim da ovu utakmicu učini zanimljivijom, ali je njegov udarac sa nekoliko metara zaustavio Nopert. Već u sledećem napadu moglo je da bude 3:0. Zimerman je umalo postigao autogov, no dobro je Tarner reagovao i uspeo da sačuva gol u ovoj situaciji.

FOTO: Tanjug/AP

46' - Počelo je drugo poluvreme. U redovima "oranja" napravljene su dve promene. Na terenu su Kupmejners i Bergvajn, a utakmica je gotova za Klasena i De Runa. Na drugoj strani Rejna je dobio šansu umesto Fereire.

Prvo poluvreme: Holandija - SAD 2:0

45+2' - Gol fudbalera Ajaksa bio je poslednje viđeno u prvom poluvremenu prvog meča osmine finala Mundijala.

45+1' - Evo novog pogotka i opet se zatresla mreža Tarnera. Opet se u ulozi asistenta našao Damfris, pobegao je odbrani protivnika. Poslao je oštru loptu po zemlji, na nju je natrčao Dejli Blind i poslao je u mrežu rivala.

FOTO: Tanjug/AP

42' - Opasan napad za SAD. Moglo je da bude mnogo opasnije, ali je neprecizno dodavanje ka saigraču poslao Pulišić. Potom se Vea našao u dobroj prilici. Tukao je fudbaler Lila sa ivice kaznenog prostora, no Nopert se nije dao iznenaditi, pa je dobrom intervencijom sačuvao gol.

34' - Deluje da pritisak selekcije Amerike pada kako se bliži kraj prvog dela utakmice. Kvalitetni rival je Holandija i to sada pokazuje, tako što ne dozvoljava rivalu da je ugrozi.

24' - Pokušava SAD da kroz pasi ugrozi rivala, ali izabranici Luja van Gala dobro stoje na terenu i sigurno čuvaju rano stečenu prednost.

21' - Dobra kontra Holandije. Depaj je prihvatio loptu na desnoj strani, šutirao je iskosa, ipak nije bio precizan kao u prethodnom pokušaju. Lopta je otišla daleko pored leve stative.

FOTO: Tanjug/AP

16' - Sigurno da se sada lakše diše kada je "oranje" u pitanju. Na vreme su "otvorili" rivala i sada je Amerika ta koja je prinuđena da juri rezultat.

10' - GOOOOOOL! Memfis Depaj pogađa mrežu Amerikanaca posle jedne od najlepših akcija na Mundijalu! Bio je to mat u tri poteza. Gakpo je iz prve pronašao Damfrisa na desnom krlu, ovaj vratio u sredinu opet iz prve, a Memfis Depaj neodbranjivo tukao. Gol pogledajte ovde.

FOTO: Tanjug/AP

7' - Mnogo bolje je Amerika otvorila utakmica. Prvi korner na utakmici izveo je tim Grega Berhaltera, no nije dobro centrirao Pulišić.

3' - Opasan napada za SAD. Kristijan Pulišić se našao u nestvarnoj šansi, izašao je 1 na 1 sa Nopertom, ali golman Herenvena mu je sjajno ušao i šut i sačuvao je mrežu netaknutom.

1' - Počela je prva utakmica osmine finala Svetskog prvenstva.

Uoči meča:

Izabranici Luja van Gala su grupnu fazu okončali sa sedam bodova i kao lideri grupe A. Sada u meč sa Amerikom ulaze kao favoriti, ali jedna utakmica je uvek nepredvidiva jer popravni ne postoji.

Na drugoj strani SAD ima razloga za zadovoljstvo pošto će na terenu od prvog minuta biti najbolji igrač Kristijan Pulišić koji se povredio u duelu sa Iranom. Ekipa Grega Berhaltera je jedinu pobedu u grupnoj fazi zabeležila protiv azijske selekcije. U preostala dva meča sa Engleskom i Velsom je remizirala.

Podsetimo, u drugom meču osmine finala ove subote od 20 sati sastaju se Argentina i Australija.

Sastavi:

Holandija (3-4-1-2): Nopert - Timber, Van Dajk, Ake - Damfris, De Run, De Jong, Blind - Klasen - Gakpo, Depaj.

SAD (4-1-2-3): Tarner - Dest, Zimerman, Rim, Robinson - Adams - Mekeni, Musa - Vea, Fereira, Pulišić.

Pogledajte više