POTVRDA IZ FIFA: Afrički šamani će biti angažovani da izvedu čudo zbog Mundijala

Novosti online 10. 11. 2022. u 18:12

KAKO se bliži početak Svetskog prvenstva u fudbalu, tako stižu sve neverovatnije vesti vezane za najveći sportski događaj u 2022. godini.

EPA

Senegalka Fatma Samura, generalni sekretar FIFA, potvrdila je da će afrički šamani biti angažovani ne bi li se desilo medicinsko čudo i njen sunarodnik, Sadio Mane, zaigrao na šampionatu planete koji počinje u Kataru 20. novembra.

Mane, sada fudbaler Bajerna iz Minhena, doživeo je u nedavnoj pobedi nad Verderom (6:1) povredu fibule desne noge i teško da će moći da zaigra na Svetskom prvenstvu, iako se našao na spisku senegalskih putnika.

Ovaj 30-godišnjak, zbog kog je doktor reprezentacije Senegala, Manuel Afonso, hitno otputovao u Minhen, već je bio otpisan od strane nekih svetski pozantih medija (francuski "Ekip" je javio da neće igrati na Mundijalu), ali se u njegovoj zemlji nadaju da će se sve promeniti.

O tome svedoče i reči generalnog sekretara FIFA:

- Ovo su bile snažne, a tužne vesti za nas. Sada ćemo angažovati naše šamane. Ne znam koliko će oni biti delotvorni, ali ćemo ih uključiti u oporavak. Nadamo se čudu, da će Mane moći da zaigra na turniru - istakla je Fatma Samura.

Sadio Mane je, podsetimo, prošlog leta prešao iz Liverpula u Bajern. Proglašen je, drugi put u karijeri, za najboljeg fudbalera Afrike, posle izvrsne sezone 2021/2022 u engleskom klubu. 

Mane je najbolji trelac u istoriji fudbalske reprezentcije Senegala, s kojom je osvojio Afrički kup nacija 2021, a ove godine bio drugi u izboru za dobitnika "Zlatne lopte", nagrade za najboljeg fudbalera sveta.

FUDBALSKA REPREZENTACIJA SRBIJE - RASPORED UTAKMICA NA SVETSKOM PRVENSTVU

Prvi meč će "orlovi" igrati protiv Brazila, 24. novembra. Potom sledi utakmica sa Kamerunom, 28. novembra, a 2. decembra Piksijevi izabranici igraće sa Švajcarskom.

Ako naša selekcija bude među dve najbolje u grupi G, nastaviće takmičenje u osmini finala, u suprotnom - vratiće se kući. Mundijal u Kataru počinje 20. novembra i završava se 10. decembra 2022, a sve utakmice Piksijevih "orlova" i sva najvažnija dešavanja na šampionatu planete možete pratiti uz portal "Novosti".

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI:

Pogledajte više