OVO NIJE MOGAO NI DA SANJA: Kako su fudbalski reprezentativci Srbije raspametili Piksija

Novosti online 30. 10. 2022. u 18:29

DRAGAN Stojković Piksi, selektor fudbalske reprezentacije Srbije, dvadeset dana pred početak Svetskog prvenstva u Kataru otkrio je nekoliko vrlo zanimljivih detalja, a i zanimljivih stavova.

Foto: FSS

Učinio je u intervjuu za sajt FIFA, koji vam redakcija "Novosti" prenosi u celosti:

Kako ste se spremali za ovo Svetsko prvenstvo, da li ste se samo fokusirali na svoj tim ili planirate da se adaptirate rivalima?

- Ja sam više od onih trenera koji se koncentrišu na sopstvenu ekipu i njene mečeve. Naravno da imamo veliko poštovanje za naše rivale, ali želimo da igramo svoju igru.

Način na koji ste se kvalifikvali na Mundijal je bio prilično impresivan. Možete li nam reći kako ste doživeli gol koji je Aleksandar Mitrović postigao za plasman u Katar?

- Mi smo bili u teškoj grupi, u kojoj je Portugal bio favorit za prvo mesto. Moj tim je igrao dobro u svim našim mečevima, a znali smo da će utakmica u Lisabonu biti kao finale, što se i dogodilo. Pokazali smo tamo da smo zaslužili da se kvalifikujemo, naša pobeda od 2:1 je bila zaslužena.

Recite nam još koju reč o Mitroviću. Posle fantastičnih igara za Fulam prošle sezone, igra u izvrsnoj formi i ove. Koja je njegova uloga u Vašem timu?

- Mitrović je ključan igrač za našu reprezentaciju. On je vrhunski napadač, veoma ozbiljan i profesionalan sportista koji daje sve od sebe u svakom meču. Sve golove koje je postigao u kvalifikacijama mogu opisati kao briljantne, ali onaj protiv Portugala u poslednjem minutu će biti urezan u naša sećanja. On poseduje sposobnosti zbog kojih svi sednu i hvataju beleške. Svaki trener sa makar malo znanja bi voleo da ima njega u svom timu.

A pored Mitrovića, Srbija takođe ima druge odlične napadačke opcije, kao što su Dušan Vlahović, Dušan Tadić, Luka Jović...

- Već nekoliko godina Vlahović pokazuje koliko je vanserijski igrač, pa nije ni bilo iznenađenje kada ga je Juventus, jedan od najvećih italijanskih klubova, doveo u svoje redove. On je mlad, a opet, veoma zreo; daje fudbalu i srce i dušu i to se uvek isplati. Mnogo ulaže sebe za svoj klub, a sigurno da toga ne manjka ni kada se radi o njegovoj posvećenosti nacionalnoj selekciji. Što se Tadića tiče, on je sve što biste poželeli od kapitena: nestvaran talenat koji je video sve u fudbalu. Jović je bio Realov, ali iako tamo nije dobio šansu da se u potpunosti iskaže, sigurno je da poseduje sve neophodne veštine da igra na ovom nivou.

Da li su Vam dve utakmice protiv Portugala dozvolile da sebi potvrdite koliko je srpski tim, zapravo, jak?

- Još od početka kvalifikacija, mi smo bili fokusirani na našu sopstvenu igru. Moj cilj je, naravno, bio da pobeđujemo, ali sam isto tako hteo da to uradimo sa stilom. Bili smo voljni da igramo dobar fudbal: moderan, brz, napadački. To je ono što navijači očekuju kada dođu na stadion. A taj cilj nam je omogućio da nađemo pravi balans između pozitivnih rezultata i igre sa stilom. To nam je, uostalom, i pomoglo da se kvalifikujemo.

Preuzeli ste ekipu neposredno pred početak kvalifikacija. Kako ste uspeli da stvorite tako jak timski duh u tako kratkom vremenskom roku?

- Imajući u vidu da smo odradili veoma mali broj treninga i da sam morao brzo da se snađem u novoj ulozi, to zaista i jeste bio veliki izazov za mene. Zato moram da se zahvalim mojoj ekipi, koja me je istog časa prihvatila i počela da mi veruje! Ušli smo potom u svaki meč puni optimizma i sve se onda divno i dešavalo.

Da malo vratimo sat unazad: u Italiji 1990. dali ste dva sjajna gola Španiji u šesnastini finala...

- To Svetsko prvenstvo je, definitivno, jedno od najvećih dostignuća u mojoj karijeri. Dvaput sam zatresao mrežu Španiji, koja je tada imala talentovan tim. Nikada neću zaboraviti Italiju 1990. To su dva meni posebno draga gola, a jako sam ponosan što sam imao šansu da pokažem talenat i fudbalske kvalitete na jednom tako važnom događaju.

Osećate li pritisak kao trener?

- Nisam od onih osoba koje pritisak preplavi pre meča, ja volim da ostanem miran. To mi je bio i stav kada sam bio igrač, a to i pokušavam da prenesem mojim igračima. Podsećam ih da ne dopuste da ih pritisak sputa, jer to je onda kontraproduktivna situacija. Postoji onaj pozitivan pritisak, koji te ohrabruje da daš 100% sebe tokom meča, ali ne bi trebalo da obraćaš pažnju na negativan pritisak.

Bili ste kapiten Jugoslavije na Mundijalu u Francuskoj 1998. Da li osećate ponos što ste sada selektor Srbije na ovom Svetskom prvenstvu?

- Voditi tim na takmičenju ovog tipa je esencijalna stvar za svakog trenera. To je velika čast, prava privilegija, ali takođe osećam i odgovornost: kao igrač, predstavljaš klub i sebe, ali kao trener predstavljaš celu naciju. Prilična je razlika, ali nemam problem s tim. To je, prosto, neizbežno.

Koliko je za srpske navijače važan fudbal, a koliko učešće državnog tima na šampionatu planete?

- Fudbal je oduvek bio glavni sport u Srbiji. Ljudi ga vole. Naravno da s tim ponekad dođu i nerealna očekivanja, kao što su konstantna predviđanja da ćemo baš mi osvojiti Svetsko prvenstvo. Ali, nije baš lako podići taj trofej, naročito kada ste mala država, sa dosta infrastrukturnih problema i kada se borite da biste se uopšte nadmetali sa velikim evropskim nacijama. Plasman na turnir je, sam po sebi, izuzetan uspeh za nas, a to ohrabruje da nastavimo sa trudom, kako bismo izgradili bolju budućnost. Naša pobeda u Portugalu je iznedrila velika slavlja u Srbiji... naš narod i zaslužuje te momente sreće.

Koja reakcija se može očekivati u Srbiji ako prođete u nokaut fazu?

- To i jeste jedan od naših ciljeva. Činjenica da smo među 32 najbolje ekipe na svetu pokazuje da imamo kvalitet, da nismo tamo došli slučajno. Ne idemo mi u Katar kao turisti, da razgledamo, već da ostvarimo nešto na šta možemo da budemo ponosni. Naš glavni cilj je da uđemo među 16 najboljih, a to neće biti lako. Sposobni smo, naravno, pa ćemo i dati sve od sebe da to i uradimo - zakučio je Dragan Stojković u intervjuu za sajt FIFA.

Fudbalska reprezentacija Srbije - raspored mečeva


Srbija će na Mundijalu, koje je na programu od 20. novembra do 18. decembra, igrati u grupi sa Brazilom, Švajcarskom i Kamerunom.

Prvu utakmicu na Mundijalu Srbija igra protiv Brazila 24. novembra. Sledi meč protiv Kameruna, 28. novembra, te protiv Švajcarske, 2. decembra, čime Piksijeva ekipa završava s nastupima u grupi, a ako bude među dve najbolje selekcije - ide u osminu finala.

U prvoj rundi sledi ukrštanje "naše" sa grupom H, u kojoj su Portugal, Gana, Urugvaj i Južna Koreja, a potom u četvrtfinalu sa najboljim iz jednog od dva ukrštanja koja će dati grupe E i F u kojima su Španija, Kostarika, Nemačka i Japan, odnosno Belgija, Kanada, Maroko i Hrvatska.

BONUS VIDEO: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pogledajte više