OPET TAJ BRAZIL?! Šesti put u istoriji Mundijala igraćemo protiv najveće fudbalske sile sveta

Novosti online 01. 04. 2022. u 20:21

FUDBALSKA reprezentacija Srbije otvoriše Mundijal u Kataru utakmicom protiv starog znalca Brazila. Biće ovo šesti susret "evropskih Brazilaca" protiv "originala" iz Južne Amerike u takmičenju po grupama na svetskim prvenstvima. Predstavljamo vam selekciju petostrukog svetskog šampiona.

FOTO: EPA

Žreb za Mundijal u Kataru 2022. godine doneo je Srbiji gotovo iste protivnike kao i 2018. godine u Rusiji. Jedina razlika je što ćemo umesto Kostarike igrati protiv Kameruna. 

Orlovi će šampionat započeti 24. novembra utakmicom protiv Brazila. Biće to šesti put da naša reprezentacija igra u grupi sa petostrukim šampionima sveta. Prvi put sastali smo se sa najvećom fudbalskom silom svceta 1930, a putevi su nam se ukrstili i naredna dva puta kada je tadašnja Jugoslavija igrala na završnim turnirima - 1950. i 1954. godine.

Sledeći put u grupi sa "selesaom" zatekli smo se 1974. godine u prvoj od dve grupne faze ovog Mundijala, bilo je to na otvaranju Mundijala u Zapadnoj Nemačkoj. U to vreeme prvu utakmicu na Turniru igrao je zvnaični šampion sveta, za razliku od sadašnjeg protokola da Mundijal otvara domaćin.

Peti put kuglice su nas spojile već pomenute 2018. u Rusiji kada nam je za drugu fazu bio dovoljan remi, ali su izabranici tadašnjeg selektora Mladena Krstajića poraženi sa 2:0.

Iz ovih pet utakmica imamo po jednu pobedu i remi, uz dva poraza i gol razliku 3:6.

Kada se uzme u obzir da je Brazil petostruki svetaki šampion i jedina reprezentacija koja je igrala na svim Mundijalima, to i nije tako loš bilans. Problem je jedino u tome što smo jedinu pobedu nad selesaom ostvarili u dalekom Montevideu. Dalekom kako geografski tako i vremenski - čitave 92 godine prošlo je od tada.

Brazil je večiti favorit za titulu na Mundijalima, a u Katar su se plasirali kroz ligaško takmičenje deset južnoameričkih selekcija. Odigrali su 17 utakmica, ona protiv Argentine odložena je do daljeg nakon što su brazilske zdravstvene vlasti prekinule meč u Sao Paolu jer je nekoliko igrača Argentine prekršilo kovid-protokole.

U tih 17 mečeva izabranici sselektora Titea ostvarili su 14 pobeda i remizirali tri puta. Nisu uspeli da pobede na gostovanjima Argentini, Ekvadoru i Kolumbiji. Ekvador je jedina od ove tri ekipe koja im je dala gol (1:1), a to su u porazima uspeli i Urugvaj (4:1), Venecuela (3:1) i Peru (4:2).

Zanimljivo je da su na ova četiri meča mrežu Brazila čuvala tri različita golmana - Alison, Ederson i Veverton.

Najveća zvezda tima je Nejmar, a zanimljivo je da Brazilci nemaju zvaničnog kapitena, nego je na snazi svojevrsna rotacija. Razlog je upravo Nejmar, pošto je Tite, nezadovoljan njegovim liderskim (i možda neki mdrugim kvalitetima) oduzeo traku napadaču Pari sen Žermena i uveo sistem rotacije, mada je utisak da malo češće nego ostalima, čast ukazuje halfu Real Madrida Kazemiru.

Nejmar je najbolji strelac ekipe (71 gol) i nedostaje mu šest golova da se izjednači sa legendarnim Peleom na večnoj listi. Četvrti je na listi igrača sa najviše nastupa u istoriji, ali nije najbolji u tom segmentu među aktivnim igračima, pošto ima pet mečeva manje (117) od Danija Alveša.

Osim od Nejmara, opasnost po gol Srbije predstavljaće drugi, treći i četvrti strelac među aktivnim igračima "selesaa": Felipe Kotunjo (20), Gabrijel Žesus (18) i Roberto Firmino (17), mada su u Moskvi 2018. godine mrežu Stojkovića tresli vezista Paulinjo i defanzivac Tijago Silva. Uostalom, ko u Brazilu ne zna da daje golove...

BONUS VIDEO - Svemirsko svetsko prvenstvo

 
Pogledajte više