DOMAĆIN KAO DŽEK-POT: Orlovi nestrpljivo čekaju žreb za Mundijal - ko su najpoželjniji rivali, a koga bi valjalo izbeći?

Z. ĆOROVIĆ

30. 03. 2022. u 19:35

BROJE se sati, precrtavaju minuti... Ne postoji fudbalski navijač u našoj zemlji koji sa ogromnim nestrpljenjem ne iščekuje žreb u Dohi za Svetsko prvenstvo i ne "kopa" po šeširima da bi izvukao najbolju kombinaciju za Srbiju.

FOTO: M. Vukadinović

Piksijevi "orlovi" vratili su nam veru i poverenje u reprezentaciju - ko onako pobedi Portugalce u Lisabonu zaslužuje najsrčaniju podršku. Svašta bi moglo da se desi u Kataru, mašta se raspali za čas, bio bi red da nas i sreća "pogleda" na žrebu, pa dobijemo lakše rivale. Ili neka dođu najjači, pa da se na muci pokažu junaci. Ko nam više, a ko manje leži, koga bi bilo najbolje izbeći...

Lepo je što znamo da smo na Mundijalu i što nas muče ove slatke muke pre nego što se zavrte kuglice. Sigurno su navijači Srbije već "izvukli" svoju idealnu grupu u kojoj iz prvog i najjačeg šešira stopostotno priželjkujemo Katar. To bio bio džek-pot, jer ova selekcija ima proceduralnu privilegiju da se nađe u društvu najbolje rangiranih zato što je domaćin. Lako smo savladali Katar (4:0) u nedavnom prijateljskom meču i on, naravno, po kvalitetu ne može da se meri sa ostalim mogućim rivalima, sve samim "aždajama": Brazilom, Belgijom, Francuskom, Argentinom, Engleskom, Španijom i Portugalijom.

Na dva od poslednja tri Mundijala nismo imali prijatna iskustva sa Brazilcima i Argentincima, mada je utisak da oni nisu toliko jaki kao pre i da bi sada imali veće šanse ukoliko nam se na putu nađu selekcije koje predvode "zabavljač" Nejmar i veteran Mesi. Francuzi kao aktuelni svetski prvaci imaju "paklen" tim u kome se ne zna ko je bolji i brži, od Mbapea, Pogbe, Grizmana... Englezi su trenutno u velikom zaletu, iako su silno isfrustrirani što od 1966. nisu ništa osvojili, dok Belgijanci žale što još ništa nisu konkretno uradili sa sjajnom i ofanzivnom generacijom koju predvode Lukaku i Eden Azar. Možda je zato najbolje, da posle Katara priželjkujemo Portugalce iz prvog šešira, jer smo Ronalda i drugove nadvisili i dobro rasplakali u kvalifikacijama.

Iz drugog šešira vrebaju Holandija, Nemačka, Danska, Švajcarska, Hrvatska, Urugvaj, Meksiko i SAD. Odmah je svima jasno da bi bilo mnogo bolje da izbegnemo Evropljane, pre svih surove nemačke i holandske mašinerije. Duel sa Hrvatima izvesno bi se pretvorio u nesportski dvoboj, zapaljiv, mučan i haotičan. Posle ubedljivog poraza u Kopenhagenu, kapiten "orlova" Dušan Tadić poželeo je reprizu sa Dancima u Kataru, da im se revanširamo za ovu trojku. Švajcarci su bili poželjni i pred Rusiju, pa smo se opekli, kao i Italijani koje su poslali u baraž, pa u fijasko. Zato su iz drugog bubnja najpoželjniji protivnici "preko bare", Urugvajci sa istrošenim zvezdama poput Suareza i Kavanija, a sa Meksikancima i Amerikancima sigurno u najmanju ruku mođemo ravnopravno da se nosimo.

Na kraju, favoriti smo protiv bilo kog rivala iz četvrtog šešira, (koji se još nije ni popunio), mada smo gazili ranije i po tim "minama" iz Gane, ili Obale Slonovače. Ali, ako Mitar, Tadić, Sergej i ostali "orlovi" nisu u stanju da preskoče najnižu prepreku, onda i nisu za velika dela. Mi svi verujemo da jesu, da će Srbija u Kataru od 21. novembra do 18. decembra imati i te kako šta da pokaže.

FOTO: Novosti

LAKO
Katar
Švajcarska
SRBIJA
Ekvador

TEŠKO
Brazil
Nemačka
SRBIJA
Gana

SREDINA
Portugalija
Urugvaj
SRBIJA
S. Arabija

MAKSIMUM DVE IZ EVROPE

NA ovom Mundijalu nastupiće 32 selekcije (tri se još ne znaju), koje će na sutrašnjem žrebu biti raspoređene po rejtingu, u četiri šešira. Izvlačiće se osam grupa po četiri selekcije i pravilo je da samo dve ekipe (maksimalno) iz Evrope mogu da se nađu u istoj grupi, dok sa ostalih kontinenata sme po jedna. U osminu finala idu po dve ekipe iz svake grupe.

PRODATO 800.000 ULAZNICA

FIFA je saopštila da je tokom prve faze prodaje ulaznica za SP u Kataru, kupljeno više od 800.000 ulaznica. Najveći broj kupaca je iz Katara, SAD, Engleske, Meksika i UAE, a najviše je prodato prvu i finalnu utakmicu.

Sistem lutrije omogućio je navijačima da ulaznice kupuju po nižim cenama, u odnosu na prethodna svetska prvenstva.

Pogledajte više