"SAN MI JE DA SA ZVEZDOM IGRAM LIGU ŠAMPIONA": Falko pričao Italijanima o Beogradu i srpskom fudbalu

Novosti online 12. 05. 2021. u 15:58

FILIPO Falko došao je u zimskom prelaznom roku u Crvenu zvezdu iz Lećea kao veliko pojačanje, posebno za napad na Ligu šampiona. On je za medije u Italiji govorio o tome kako se snašao u Srbiji.

FOTO: M. Vukadinović

Otkrio je i kako se do sada snašao u srpskom fudbalu, kakav se fudbal igra u našoj zemlji, kao i to kakav je život u Beogradu.

- Mentalitet ovde je znatno drugačiji nego u Italiji. Navikavam se, jezik je očigledno velika barijera. Što se tiče tima radi se o dobroj grupi, lepo su me prihvatili i veoma sam srećan. Generalno sam zadovoljan, iako mi Kovid nije pomogao. Falćineli me je zarazio dok smo bili cimeri u Milanu, srećom obojica smo imali glavobolju i upalu mišića, ali nam je trebalo mesec i po dana da se vratimo u pravu kondiciju - počeo je Falko za italijanski "YSPORT".

Omaleni krilni napadač ističe da je zadovoljan trenutnom formom.

- To je za mene važno iako sam stigao tek u januaru. Svako voli kada osvoji Skudeto. Sada imamo priliku da osvojimo i Kup Srbije 25. maja. Zvezda nije osvojila "duplu krunu" 15 godina i nadam se da ćemo uspeti u tome. Trebalo mi je vremena da se priviknem, korona me je ometala, ali sam se ustalio i postigao četiri gola na poslednjih pet utakmica u oba takmičenja.

Italijane je zanimalo kako se odlučio da dođe u Zvezdu?

- U januaru sam dobio ponudu iz Beograda i smatrao sam da je vreme da napustim Italiju na neko vreme i iskusim nešto novo u inostranstvu. Ne samo drugi fudbal, već i kulturu... Kada sam stigao ovde bilo je jako hladno, -6 ili -7 svakoga dana, patio sam. Ali od marta zaista uživam u Beogradu jer je fantastičan grad sa sjajnom klimom od 30 stepeni. U Srbiji fudbal doživljavaju mnogo mirnije nego u Italiji, sa manje restrikicija...

FOTO: M. Vukadinović

Falko je pohvalio navijače Zvezde, iako još uvek nije imao priliku da igra pred punom "Marakanom". Takođe, istakao je da ne razmišlja o povratku u Italiju.

- Plasman u grupnu fazu (Lige šampiona, prim. aut.) bi bio san, ali to nije lako. Očekuju nas teške kvalifikacije, ali bi plasman u grupu bila velika satisfakcija jer bismo dobili još 5-6 jakih utakmica. Iskreno, ne razmišljam o povratku. Potpisao sam dugoročni ugovor sa Zvezdom i planiram da se dokažem u Srbiji. Trenutno ne razmatram druge solucije.

Italijan je uporedio fudbal koji se igra na Apeninima i u Superligi Srbije.

- Fudbal ovde je mnogo drugačiji jer ima mnogo manje taktike. Mi igramo Evropu pa smo navikli na taktiku, a ostali srpski klubovi nisu i ne vode puno računa o odbrani gola i defanzivi. Zato ih više primaju. Nisam se susreo sa šablonima kao što su u Italiji, srpski fudbal se dosta razlikuje.

Falko je za kraj izneo planove za budućnost.

- Uprkos stresnoj godini sa fizičkog aspekta, verujem da su golovi potrebni svakom igraču, pogotovo napadaču jer ga drže u životu. Nadam se da ćemo osvojiti Kup 25. maja i da ću potom debitovati u Ligi šampiona - zaključio je "Mesi iz Salenta".

Podsetimo, rival Crvenoj zvezdi u finalu Kupa biće Partizan, a utakmica se igra na stadionu "Rajko Mitić".

Zapratite Novosti sport na Fejsbuku

Pogledajte više