POVRATAK OTPISANIH: Tuhel i Emeri pokazali trenersku klasu; Španac se osvetio Arsenalu za otkaz, Nemac preporodio Čelsi

Đ. SAMOILOVIĆ

07. 05. 2021. u 19:27

NOVOGODIŠNjE praznike 2019. i 2020, Unai Emeri i Tomas Tuhel su dočekali na birou nezaposlenih trenera.

FOTO: Tanjug/AP

Arsenal je krajem novembra pretprošle godine odlučio da uruči otkaz Špancu posle 18 meseci rada, dok je to isto i PSŽ učinio Nemcu krajem decembra prošle godine. Sada, kada su se plasirali u finale Evrokupova, vrlo lako se može zaključiti da su njihovi prethodni klubovi napravili velike greške.

Pre svega se to odnosi na Nemca koji je PSŽ lane u Lisabonu doveo do finala Lige šampiona, ali nije mogao preko Bajernove mašinerije. Ove sezone je krenuo u isti pohod sa Parižanima, ali neslaganja sa menadžmentom i sportskim direktorom Leonardom, doveli su do toga da 25. decembar bude njegov poslednji radni dan na "Parku Prinčeva".

Ipak, brzo se Tuhel dočekao na noge, preuzeo je nestabilni Čelsi krajem januara i u sredu uveče pečatirao uspešnih tri i po meseca plasmanom u finale Lige šampiona. PSŽ nije bio te sreće sa Maurisijom Poketinom, a pride je blizu i da ispusti titulu u Francuskoj.

Kada je u pitanju Emeri, u fudbalskim krugovima poznatiji kao "gospodin četvrtak" zbog svoje umešnosti u Ligi Evrope (osvojio tri sa Seviljom), za njega je posao u Arsenalu od početka krenuo nizbrdo. Nedovoljno poznavanje engleskog jezika na šta su se navijači neretko šalili, preko puštanja bitnih igrača za džabe i na kraju gubljenja finala u takmičenju u kojem je najbolji na svetu verovatno. Sve to je uticalo da posle nekoliko meseci u sezoni '19/'20, Emeri dobije otkaz.

- Uprava mi je rekla da stoji uz mene, ali nisu mogli da me zaštite pred svlačionicom i igračima. Istina je da sam se osećao usamljeno i rezultati su mi govorili da treba da odem - rekao je Španac, za "Gardijan", nekoliko meseci nakon otpuštanja.

Ipak, i on se snašao na najbolji način. Preuzeo je Viljareal letos i već doneo rezultat "žutoj podmornici" koja je sačuvala obraz timova sa kopnenog dela Starog kontinenta i sprečila drugo englesko finale u završnici Evrokupova izbacivši Emerijev bivši klub Arsenal na tom putu. Sudbina se zanimljivo poigrala sa "tobdžijama" koje naredne sezone možda i ne izađu u Evropu pošto su trenutno deveti, dok će Emeri 26. maja protiv Junajteda imati priliku da izbori plasman u Ligu šampiona i četvrtu titulu Lige Evrope.

Pogledajte više