ŠESTORKA PREKO 100: Više od polovine prvotimaca Zvezde ima trocifren broj nastupa za klub

Z. ĆOROVIĆ

02. 03. 2021. u 07:00

RETKA pojava u našem fudbalu sigurno je jedan od glavnih razloga za četvorogodišnju dominaciju u Srbiji i brojnih međunarodnih uspeha - više od polovine tima Crvene zvezde čine igrači koji su za klub odigrali više od sto utakmica. Čak šestorica.

FOTO: M. Vukadinović

Nedavno je odlični defanzivac crveno-belih Miloš Degenek obeležio zlatni jubilej i na poklon dobio uramljen dres sa "stotkom" na leđima, a pre njega su ovu privilegiju imali El Fardu Ben (odigrao 116 utakmica), Slavoljub Srnić (129), Milan Rodić (131), pa Marko Gobeljić, koji je u dobru i zlu čak 132 puta "krvario" u crveno-beloj majici.

AKTUELNI IGRAČI

1. Milan Borjan 167
2. Marko Gobeljić 132
3. Milan Rodić 131
4. Slavoljub Srnić 129
5. El Fardu Ben 116
6. Miloš Degenek 102

VEČITA LISTA

1. Dragan Džajić 389
2. Bora Kostić 341
3. Vladimir Petrović 332
4. Jovan Aćimović 318
5. Boško Đurovski 299

Rekorder Zvezdine fenomenalne generacije je neustrašivi čuvar njenog gola i kapiten Milan Borjan sa 167 sakupljenih zvaničnih nastupa.

Sem Bena, koji je stigao malo kasnije, svi ovi pouzdani fudbaleri su na "Marakanu" došli pre četiri godine, kada je srpski gigant ličio na "Titanik". Pod vođstvom trenera-fanatika Vladana Milojevića, sa njima je presečena jedna crna i sumorna faza i ostvareno vaskrsnuće sa dve Lige šampiona i isto toliko učešća u Ligi Evrope. Posle tri vezane titule u domaćem prvenstvu, bliži se i četvrta.

Dešavalo se da Degenek i Srnić nakratko odu u inostranstvo pa se vrate, sa utiskom kao da nisu ni odlazili. Šestorka "kluba 100" dali su najbolji dokaz fudbalskog pravila da samo dobro uigrane ekipe, sa iskusnim i prekaljenim igračima mogu da se nadaju vrhunskim rezultatima. Čak i uslovima kada si prinuđen da živiš od prodaje najboljih, može da se izbegne da ti bogati na "oglođu" ekipu. Crvena zvezda je odlično balansirala i to joj se dobrim vratilo.

Najbliži stotki u ovom timu našeg najtrofejnijeg kluba sada je Aleksandar Katai sa 88 mečeva, prati ga Milan Pavkov (86), po 81 meč imaju Mirko Ivanić i Gelor Kanga.

NjEGOŠ PRVI MEĐU MLADIMA

OD onih mlađih, koji su i najtraženija "roba" na evropskom tržištu, Njegoš Petrović (na slici) je uspeo da dogura do 56 utakmica, Veljko Nikolić do 44, Željko Gavrić 33, Strahinja Eraković 19. Veliki uspeh za Zvedu bio bi ukoliko se i neko od ovih momaka obraduje stotki.

Pogledajte više