HABIB NIJE POGODAN ZA LIČNOST GODINE? Kritike na račun Bi-Bi-Sija zbog dodele nagrade „Putinovom miljeniku“

Novosti online 18. 12. 2020. u 16:06

BRITANSKI nacionalni servis izabrao je Habiba Nurmagomedova za sportsku ličnost godine, a to je prvi put u istoriji ovog izbora da je priznanje otilo u ruke jednom MMA borcu. Izbor ruskog borca izazvao je brojne, uglavnom negativne reakcije, britanske javnosti što je nagradu dobio "miljenik ruskog režima".

Foto: Jutjub/Printskrin

Mnogi komentatori smatraju da je Bi-Bi-si napravio težak propust, jer je 29-godišnji Dagestanac veliki ljubimac ruskog predsednika Vladimira Putina, koji nije baš omiljena ličnost među gledaocima britanskog nacionalnog servisa.

Habib je u oktobru upisao 29. pobedu u karijeri, samo nekoliko meseci nakon smrti oca, a posle borbe je odlučio da okonča karijeru i da se vrati u svoje selo kako bi bio uz porodicu.

Bi bi si ovu nagradu dodeljuje od 1960, a pre Habiba iz sveta borilačkih sportova osvojila su je samo tri boksera - Muhamed Ali, Majk Tajson i Ivander Holifild.

Rekorder sa četiri nagrade je Rodžer Federer, a osim njega višestruki osvajači su samo još Ali i Jusain Bolt (po tri puta) i golfer Greg Norman (2).

Novak Đoković je bio dobitnik 2011. godine.

Pogledajte više