NIJE VIDEO BOŽJU RUKU: Bili su u takvom položaju da je pomoćnik Dočev sve bolje pratio

M. B.

29. 11. 2020. u 08:00

ČETIRI minuta fudbalskih čuda u četvrtfinalu Svetskog prvenstva 1986. na meču Argentina - Engleska bila su dovoljna da Dijego Armando Maradona utaba stazu ka fudbalskoj besmrtnosti.

Foto AP

Kontroverzan gol rukom, pa "slalom" kroz kompletnu odbranu Engleske omogućili su "gaučosima" da vrate nadobudnim Englezima i za sve ono što nije imalo veze sa fudbalskim terenom, a pored čudesnog "El Pibea" u centru pažnje bio je arbitar iz Tunisa Al bin Naser.

Mediji u njegovoj zemlji su nekoliko dana posle smrti Maradone pronašli 76-godišnjeg penzionisanog sudiju koji se prisetio scena sa stadiona "Acteka" kao da su se one dogodile pre nekoliko dana a ne pre više od 34 godine.

- Krenuo bih od drugog gola koji mnogi i danas, po meni s pravom, smatraju najboljim golom svih vremena. Engleski defanzivci su u tri navrata pokušali da obore Maradonu i nijednom u tome nisu uspeli. Bio sam ubeđen da će ga oboriti u šesnaestercu i bio sam spreman da odmah pokažem na belu tačku, ali to se ipak nije dogodilo. Ponosan sam zbog činjenice da nisam ni u jednoj od te tri situacije sprečio postizanje gola koji je ušao u istoriju fudbala - istakao je Bin Naser.

FOTO: Arhiva novosti

Nekoliko minuta ranije iskusni, 42-godišnji sudija, je imao priliku da spreči gol koji nije najlepši, ali je svakako najkontroverzniji koji je ova igra priredila ljubiteljima fudbala.

- I Maradona i Šilton su bili u takvom položaju da nisam mogao dobro da vidim celu situaciju, pomoćnik Dončev je sve video mnogo bolje. U prvom trenutku sam oklevao, a onda sam video Dončeva kako se kreće ka centru, nije signalizirao igranje rukom i priznao sam gol. Nisam video "božju ruku" i sve ostalo je istorija.

Ne krije Bin Naser da je u finišu utakmice navijao za Englesku.

- Lineker je postigao gol za 2:1 devet minuta pre kraja. Jako sam želeo da Engleska dođe do izjednačenja, ali ne zbog osećaja krivice, već da bih još 30 minuta bio deo neverovatnog spektakla.

Pogledajte više