MARADONA OBOŽAVAO ĐOKOVIĆA: Doktor Jovanović pričao za “Novosti” kako je spojio fudbalsku i tenisku ikonu

B.SUBAŠIĆ

27. 11. 2020. u 08:00

DIJEGO Maradona je bio izuzetna, harizmantična, ličnost, ne samo u sportskom smislu.

Foto: Privatna arhiva

Fascinirao je intiligencijom i duhovitošću. Posle njegovog dolaska u Emirate, posećenost fudbalskih utakmica, po zvaničnim statistikama, skočila je deset puta!

Čak su i treninzi koje je držao Maradona bili spektakl. Voleo je Srbe zbog našeg temperamenta. Svet je izgubio mnogo njegovom smrću.

Ovako se legendarnog Dijega Maradone seća srpski lekar dr Dejan Jovanović, jedan od najuglednijih i najtraženijih stručnjaka sportske medicine u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

On je bio šef medicinske službe Al Vasl, kada je 2011. za trenera došao Dijego Maradona. U njegovom štabu je bio do 2015. kada je fudbalska legenda prešla u drugi klub.

FASCINIRAN PIKSIJEM

MARADONA je voleo Srbe ne samo zbog svog velikog prijatelja Emira Kusturice, već zbog temperamenta koji mu je bio vrlo blizak. Za naš prostor vezivale su ga mnoge uspomene o kojima je razgovarao sa dr Jovanovićem.

- Veoma dobro se sećao utakmice sa Zvezdom 1982, a nije zaboravio utakmicu SP 1990. u Italiji, kada je Argentina eliminisala Jugoslaviju posle boljeg izvođenja jedanaesteraca - seća se dr Jovanović. - Nikada nije preboleo to što mu je Tomislav Ivković odbranio penal, a bio je fasciniran Draganom Stojkovićem. Govorio je da Piksi ima izuzetan stil i elganciju, da igra fudbal kao da pleše tango sa ženom.

- O njegovim kvalitetima kao fudbalera sve je već rečeno, dodao bih samo da smo mi kao njegovi savremenici imali izuzetnu sreću da prisustvujemo uživo Maradoninim majstorijama - kaže dr Jovanović. - Pošto sam imao ličnu sreću i zadovoljstvo da budem deo njegovog stručnog tima, moram da istaknem njegove ljudske kvalitete. Bio je izuzetno intiligentna i duhovita osoba, veoma pažljiv prema saradnicima koje je umeo da motiviše da daju najbolje od sebe.

Naš stručnjak otkriva da je Maradona, koji je u javnosti smatran izuzetno ležernom osobom, u poslu bio veoma strog profesionalac.

- Kada bi počeo trening, više niko nije smeo da izađe na teren, baš niko, čak ni članovi stručnog štaba, ni šeici - seća se dr Jovanović. - On je doživljavao teren kao sveto mesto, čiju svetost ništa ne sme da naruši dok on i igrači rade. Bio je dobar psiholog i uvek je znao da nađe dobar i zanimljiv nadimak za svakog igrača kojima ih je motivisao. Izuzetno je cenio igrače, oni su uvek bili u prvom planu. Bilo mi je zadovoljstvo da gledam kako je vešto stvarao uspešan tim.

Članovi Maradoninog stručnog štaba često su igrali tenis sa dr Jovanovićem, a on je pomno pratio rezultate. Kao navijač je često bodrio svog pomoćnika Roberta Sosu, koga je zvao je Del Potro, u mečevima protiv našeg medicinskog stručnjaka, koga je nazivao Novak, jer je češće pobeđivao. Maradona je bio fasciniran ličnošću Novaka Đokovića, koji se pojavio niotkuda i zavladao svetom tenisa.

Foto: Privatna arhiva

 

- Bio je zadivljen Novakovom borbenošću, temperamentom i skromnošću - seća se dr Jovanović. - Uz pomoć moje supruge, dermatologa dr Radmile Lukijan, uspeo sam da spojim Dijega i Novaka. Posle egzibicionog teniskog meča u Dubiju pitao sam ga kako je bilo. "Odlično", odgovorio je," Samo sam imao problem sa vidom". Začudio sam se, jer mi nikada pomenuo da ima takve smetnje. Maradona je, kroz smeh, objasnio: "Nisam ni video Novakove lopte".

SVI SU GA OBOŽAVALI

U EMIRATIMA društveni život izgleda drugačije nego u zapadnom svetu, a Maradona je je bio super-zvezda sa stalnom prtnjom, pa van posla ni članovi njegovog tima nisu lako mogli da dođu do njega.

- Odazivao se na sve pozive na proslave i humanitarne akcije, jer je bio veoma posvećen popularisanju fudbala u Emiratima - kaže dr Jovanović. - Bilo gde da se Maradona pojavi to je bila vest. Zbog njega je posećenost utakmica u Emiratima porasla deset puta!

Pogledajte više