BOŠKO ĐUROVSKI ZA "NOVOSTI" O MARADONI: Bog ga je stvorio da bude najbolji

Z. ĆOROVIĆ

26. 11. 2020. u 15:48

LOPTA i on bili su jedno - kaže o Maradoni Zvezdina legenda Boško Đurovski i dodaje da je imao veliku sreću što je u karijeri četiri puta igrao protiv njega.

FOTO: Studio Tomikoši

- Prvi put sam ga upoznao na omladinskom SP u Japanu 1979. godine. Bili smo klinci, Argentina je dobila Jugoslaviju sa 1:0, a Dijego je izdominirao na terenu kao i na tom šampionatu koji su osvojili "gaučosi". Imam i prelepu uspomenu, sliku duela sa Maradonom, a dobio sam je mnogo kasnije kada sam bio Piksijev pomoćnik u Nagoji, i to od poznatog japanskog fotoreportera Tomikošija - kaže za "Novosti" Đurovski, koji nam je i ustupio tu sliku.

MAFIOZE TE UHVATE U NAPULjU

BOŠKO Đurovski je razumeo i drugu stranu Maradoninog života.

- Trener u Servetu bio mi je čuveni Holanđanin Rudi Krol, a i on je pre Maradone bio legenda Napolija. Pričao mi je kako su i njega često znale da pokupe mafioze i mangupi i ti moraš da ideš sa njima po gradskim klubovima. Tako sam shvatio da i Maradona nije mogao da izbegne to društvo i sve što ono donosi.

Seća se Boško i tog čuvenog gola "El Pibea" na "Marakani" 1982. u Kupu kupova. Danima su Zvezdini navijači pevali pesmu "J... Barselonu, Šustera i Maradonu", ali kada je lobovao Diku, 90.000 navijača je ustalo sa stolica i aplaudiralo genijalnom majstoru.

- Trčao sam iza njega, nije bilo šanse da ga neko zaustavi. A onda je usledila magija. Čitav stadion ustaje, naježio sam se, hteo sam i ja da mu aplaudiram. Bio je impresivan, neuhvatljiv, elegantan. Već na zagrejavanju vidiš da je stvoren za fudbal, a na terenu kad pomisliš da je lopta tvoja, on te lagano izdribla i pretrči. Lopta i on bili su jedno, Bog ga je stvorio da bude najbolji. Za mene je on najveći, pa Krojf, Pele i Ronaldinjo.

Boško je dao dva gola protiv Maradone. U revanšu 1982. na "Nou Kampu" (2:1) kao i posle toga, na turniru u Hihonu.

- Pobedili smo ih sa 1:0 i osvojili pehar. Posle smo se sreli na aerodromu, prišao sam mu da mi se potpiše na razglednici koju sam poslao ocu Cvetku u Tetovo. Zagrlio me je, rekao "bravo za gol", a autogram Diego Armanodo 10 - upisao na mesto gde je trebalo da stoji adresa. Ta razglednica je i takva stigla u Tetovo, čuvam je kod majke. Baš sam tužan što ga više nema, moja generacija je bila mnogo vezana za Maradonu - kaže na kraju Boško Đurovski.

Zapratite Novosti sport na Fejsbuku

Pogledajte više