TIP U NOVOM BROJU: Svi ih čekaju da uzlete! Koji giganti nemaju ni 50 odsto pobeda i daleko su od vrha tabele?

Novosti online 30. 10. 2020. u 10:00

Čelsi i Siti imaju lake protivnike i priliku da započnu lepše dane, Juventus pod imperativom protiv Specije o Debi Katalonaca bez predsednika

Foto AP

Autsajderi su u najjačim ligama Evrope, osim u Nemačkoj, zaposeli prva mesta na tabelama, a one sa dubljim džepovima i velikim imenima ostavili iza sebe. Više to nisu ni statističke greške rađene na malom broju utakmica koje mogu da se podvedu pod krilaticu "prvi mačići se u vodu bacaju", već jasan pokazatelj da su neki velikani u "mini-krizama". 

Ekipe poput Sitija, Barselone, Juvea i još nekih divova, u ovom trenutku imaju začuđujuće loš skor, pošto su pobedili na manje od 50 odsto prvenstvenih duela. Logično, postavlja se pitanje u kladioničarskim i navijačkim krugovima, kada će ti velikani ugledati svetlo na kraju tunela i krenuti da igraju shodno ambicijama i renomeu.

PUSTI MILIONI "PLAVACA"

Za Čelsi, bljesak pobedničke svetlosti bi mogla da pruži utakmica sa Barnlijem za vikend. Frenk Lampard, i dalje neiskusni stručnjak, je u ruke dobio mašinu na koju je utrošeno preko 200 miliona evra letos, ali još nije pokazao da je spreman da rukuje njome. Sva ta silna pojačanja u napadu i odbrani sigurno nisu dovedena da se ispušta vođstvo protiv Sautemptona, ili da protiv Junajteda ne stvore ni šansu, i da imaju samo dve pobede uz tri remija i poraz. A kada smo kod "crvenih đavola" i kod njih je slična situacija kao u Londonu. Ole Gunar Solskjer je veliko igračko ime, ali u trenerskim vodama ne pliva kao u protivničkim šesnaestercima, mada on nije imao dobrog duha iz čarobne lampe kao Lampard da mu ispunjava želje za pojačanjima. Istina, dobio je Edinsona Kavanija, i možda bi sezonu u pozitivnom smeru mogli da okrenu baš u ovom kolu u derbiju protiv Arsenala? Sigurno je da bi pobeda imala efektan uticaj na atmosferu u ekipi, dok bi poraz u još jednom derbiju, posle "šestice" od Totenhema, svakako bacio u očaj pola Mančestera.

ISTEKAO ROK TRAJANjA?

 Mada ni druga polovina tog čuvenog industrijskog grada, obojena u plavo, nije imala zasad mnogo razloga za radovanje. Mančester siti ne igra ubedljivo, dopadljivo i raspucano kao što su mnogi kladioci navikli. Teško je pronaći pravi razlog zašto? Možda odlazak Davida Silve, ili povreda Serhija Aguera, a možda je ekipi kojoj je predviđana strahovlada evropskim i ostrvskim fudbalom, jednostavno istekao rok trajanja? U svakom slučaju, i oni će imati "zicer" za "vađenje" ovog vikenda, budući da gostuju slabašnom Šefildu, koji je uzeo samo bod u aktuelnoj sezoni, i nije ni senka prošlogodišnjeg najvećeg iznenađenja Premijer lige.

NEMA RONALDA, NEMA GORIVA

Kako Englezi ne bi prigrlili svu slavu, i Italijani imaju svoj triling posrnulih velikana. Prvi  je svakako Juventus, koji ima tri remija, pobedu na terenu u dosadašnjem delu sezone, kao i trijumf nad Napolijem za zelenim stolom. Posebno su upečatljiva prethodna dva nerešena rezultata sa Veronom i Krotoneom, u kojima su bez Kristijana Ronalda, bili kao auto bez goriva. Trokirali su na mestima u kojima obično „piče“ punom brzinom, i jasno je da će mladi stručnjak Andrea Pirlo morati baš da se pomuči kako bi u Torino doneo deseti uzastopni skudeto. A da dobro krene na taj put, trebalo bi za vikend da dođe "laganica" protiv Specije. Prvi pratilac Juvea iz prošle sezone, Lacio, takođe je zatalasao na startu Serije A, i trenutno je 12. na tabeli sa samo sedam bodova,  pa uz kadrovske probleme izazvane virusom korona dočekuje duel sa Torinom. Njihov gradski rival, Roma, do remija sa Milanom je u ponedeljak imala dve vezane pobede, ali njihov skor kvare poraz od Verone i podela bodova sa Juventusom. 

BARSA BEZ PREDSEDNIKA

Sve pobrojane ekipe kada skupe sve svoje probleme, nemaju koliko ih ima Barselona. Mesi je letos zamalo otišao, u utorak je predsednik Đozep Bartomeu dao ostavku, pa je još i poraz od Reala u "El Klasiku" došao u najgorem mogućem trenutku. Pre toga je Barsa imala poraz od Hetafea, i remi sa Seviljom, pa će u susretu sa Alavesom za vikend Mesiju i drugovima pobeda biti imperativ. U protivnom, spasavaj se ko može u Kataloniji.

ŠTA SE DEŠAVA SA BEŠIKTAŠOM?

Malo ko je očekivao da Bešiktaš ove sezone započne sezonu tako slabo, pa se sa pravom svi pitaju šta se dešava sa jednim od najvećih turskih klubova. Tek sedam bodova od mogućih 15, razlog su za veliku brigu crno-belih.
 Pre pobede nad Denizlijem, vezali su dva poraza od Genčerbirligija i Konjaspora, a na redu im je susret sa Malatijom, ekipom iz sredine tabele. 

RASPORED
subota
Barnli - ČELSI
Šefild J. - MANČESTER SITI
Alaves - BARSELONA
nedelja
Specija - JUVENTUS
Torino - LACIO
ROMA - Fiorentina
MANČESTER J. - Arsenal
BEŠIKTAŠ - Malatija
UČINAK
Čelsi 6 2 3 1 13-9
Juventus 5 2 3 0 10-4
Mančester S. 5 2 2 1 8-8
Roma 5 2 2 1 11-10
Mančester J. 5 2 1 2 9-12
Lacio 5 2 1 2 6-9
Barselona 5 2 1 2 9-5
Bešiktaš 5 2 1 2 8-9

Pogledajte više