DO SADA JEDAN DERBI BEZ PUBLIKE: Kiša golova uz muk

Z. ĆOROVIĆ

18. 10. 2020. u 09:07

VEČITI derbi bez huka sa tribina, u tišini - tuga za fudbal i navijače.

FOTO: N. Paraušić

U ovim okolnostima mora tako, iz bezbednosnih i zdravstvanih razloga zbog proklete korone, jer je već bilo previše loših iskustava sa ovim virusom kada su na utakmicama ispunjene tribine.

U bogatoj istoriji duela između Crvene zvezde i Partizana, samo se jednom igralo bez navijača. Bilo je to 1. marta 2008. u 132. derbiju. Iako je atmosfera bila sumorna, tribine su sablasno zjapile prazne, a jaka kiša i loš teren dodatno ometali aktere, viđen je meč sa puno lepih golova.

Crveno-beli su na praznoj "Marakani" do nogu potukli crno-bele i slavili ubedljivo sa 4:1, uprkos tome što je Partizan poveo već u trećem minutu preko Lazića, a koji minut kasnije su Moreira i Maletić upropastili kolasalnu šansu i izlazak na golmana Ranđelovića, pa je gol za 2:0 poništen zbog bizarnog ofsajda.

Tada se u Zvezdinim redovima istakao ekvadorski reprezentativac i dvostruki strelac Segundo Kastiljo, atraktivan gol pod prečku iz slobodnog udarca postigao je kapiten Zvezde Dejan Milovanović. Tačku na četvorku stavio je Nenad Milijaš, sadašnji pomoćnik Dejana Stankovića. Posle utakmice se s razlogom pričalo da je strateg crveno-belih Saša Janković u svemu nadvisio kolegu Slavišu Jokanovića. Zanimljivo je i to da je učesnik tog derbija bio levi bek Partizana Ivan Obradović (32), koji bi mogao da zaigra i u današnjem okršaju večitih.

ISPAŠTALI ZBOG KAZNE

TAJ 132. večiti derbi igrao se bez publike zbog oštre kazne Zajednice Superlige prema klubu iz Ljutice Bogdana. Danima pred utakmicu se apelovalo da se promeni odluka i puste navijači na stadion, ali iz Zajednice su bili neumoljivi, pa je napravljen presedan, najnepopularniji u istoriji derbija.

Zvezda je pobedom 1. marta 2008. prišla Partizanu na tri boda zaostatka, ali do kraja prvenstvene trke nije uspela da ga prestigne.

Nažalost i ovoga puta je viša sila odredila da se današnja, 163. svetkovina srpskog fudbala odigra u tišini.

Zapratite Novosti sport na Fejsbuku

Pogledajte više