VUKOMANOVIĆ ANALIZIRA: Šarlroa brži tim, Partizan iskusniji

M. Blažić 22. 09. 2020. u 21:10

PARTIZAN je pred veoma teškim zadatkom, jer Šarlroa stalno "raste", a teren je jedan od najnezgodnijih za goste u Belgiji.

Foto EPA

To u razgovoru, za "Novosti", tvrdi nekadašnji šef struke Standarda iz Liježa Ivan Vukomanović (43), koji, ipak, vidi i jedan ozbiljan plus za crne-bele pred sutrašnje (19.00) gostovanje Šarlroa u trećem kolu kvalifikacija za LE.

- Šarlroa je klub koji raste u svakom mogućem smislu poslednjih godina. U Evropu su ušli kao trećeplasirani tim prvenstva, iskusni su i veoma nezgodni kod kuće. Dok sam bio igrač, to gostovanje nisam priželjkivao, a slično su razmišljali i moji saigrači. Retki su bili oni koji su voleli tamo da gostuju - objašnjava Vukomanović.

Po njegovim rečima, pomenuti adut Belgijanaca se odnosi na domaću scenu.

- Kada sam pomenuo iskustvo, tu prvenstveno mislim na to da su ekipa koja je dugo na okupu, pravilno selektirana i dopunjavana na najbolji način. Ono što predstavlja prednost Partizana je iskustvo igranja na međunarodnoj sceni, što Šarlroa nema. Crno-beli imaju individualce, koji veoma dobro znaju da igraju ovakve mečeve. Natho, Marković, Suma - sve su to igrači koji bi trebalo da nose ekipu na terenu sutra uveče.

"LALE", PAZITE SE BRZINE

ODGLEDAĆE Vukomanović sutra uveče oba meča srpskih ekipa u Belgiji, a na drugom, u kom Standard čeka Vojvodinu (20.00) biće i stručni konsultant u studiju jedne od tamošnjih televizija.

- Biće veoma teško Novosađanima. Standard se oslanja na individualni kvalitet i brzinu i ukoliko budu igrali kao za vikend u prvenstvu, bojim se da brzo može da bude rešeno pitanje pobednika. Standard, za razliku od Šarlroa, veoma dobro zna da igra ovakve utakmice. Vojvodina nikako ne sme da im da prostor - ističe naš trener.

Rival srpskog vicešampiona u trećem kolu kvalifikacija za Ligu Evrope je po mnogo čemu specifičan.

- Sjajno igraju godinama unazad i to je stiglo na naplatu. Vlasnici kluba su Iranci, imaju fenomenalne prodaje, kao što je bila prodaja napadača Osimena u Lil ili Malinovskog ranije, a da ekipa ne trpi zbog toga. Moj utisak je da je u duelu sa njima, sve moguće. Ako im se sve otvori po željama, mogu da vas "ispraše" 6:0, a ako loše započnu meč, lako će izgubiti 3:0.

Šef struke Karim Belhosin je posebna priča.

- Bio je asistent u Anderlehtu i veoma dobro čita igru, detaljista je, neverovatno dobar. Igraju 4-4-2, ali je sposoban da menja varijante na terenu i da ekipa ne trpi. Moje je mišljenje da će pustiti loptu Partizanu i vrebati svoje šanse. Ono na šta bi trebalo posebno obratiti pažnju, jeste koncentracija na sredini terena. Kada osvoje loptu, ekstremno su opasni i brzi.

Liderska pozicija Šarlroa, posle šest kola u prvenstvu Belgije, dovoljna je opomena za crno-bele.

- Imaju start iz snova, ali sam uveren da ne mogu do kraja da istraju. Imaju početni nalet, ali belgijska liga je mnogo zahtevna, nikada neka ekipa nije uspevala da odigra celu sezonu u najjačem ritmu.

Recept za Partizan je, po rečima nekadašnjeg fudbalera Crvene zvezde i Obilića, prilično jednostavan, ali će biti teško realizovati ga na terenu.

- Nikako ne smeju da upadnu u brzu tranziciju. Oni polažu nade da Partizan nema snage da igra jake utakmice na svaka tri, četiri dana, što je kod njih nešto najnormalnije. Hendikep crno-belih je to što nemaju brzinu i snagu, zato će morati da se nametnu iskustvom - zaključio je Vukomanović.

Pogledajte više