STANOJEVIĆ ZA NOVOSTI: Želim Partizan za velika dela

Z. ĆOROVIĆ

07. 09. 2020. u 12:00

VRATIO sa da crno-bela boja opet bude dominantna u srpskom fudbalu, da uradi velike stvari i uvede Partizan u Ligu šampiona, kao što je uspeo pre deset godina.

FOTO: N. Paraušić

Aleksandar Stanojević je uveren da je baš sada pravi trenutak da ponovo sedne na crno-belu klupu, jer kaže da je trener koji voli da se uhvati u koštac sa problemima i pritiscima.

Deset godina nije ušao na stadion, dete je kluba i emocije su ga snažno "zgrabile", ali ne želi da ga one vode kroz posao. To će mu biti jako teško, navijači ga bukvalno zasipaju porukama podrške i dobrodošlice. Oni su ga uvek gledali kao trenera pobednika, jedva su dočekali da se vrati i posveti se stvaranju novih "fudbalskih čuda".

- Nikada do sada nisam dobio toliko poruka, sa toliko očekivanja - iskren je Stanojević, koji je juče bio gost "Novosti". - Baš sam iznenađen. Najdraže su mi od bivših igrača i ljudi koji su bili ovde, klupskih veličina - ko je deo ove porodice, pa vas od srca vas pozove i poželi sreću. Mnogi bivši igrači su se javili, srećni su što sam tu. Navijači takođe, svi su mi na startu dali snažan vetar u leđa.

Stanojević objašnjava zašto je trebalo da prođe toliko vremena da se vrati na mesto uspeha, u klub kome je doneo dve titule, kup i pre svega, postao prvi srpski trener koji je uveo neku našu ekipu u Ligu šampiona.

- Iskreno, nenadano sam se i sada vratio. Poziva je bilo i ranije. Bio umoran ili zauzet. Sada sam imao dužu pauzu. Gledao sam sve Partizanove utakmice, bio sam na odmoru. Bukvalno nisam razmišljao. Eto i ja sam se svakog trenutka pitao šta je to prelomilo da se vratim. Jednostavno, na prvom mestu sam trener, neozbiljno je da ne radiš godinu dana i da odbiješ Partizan. Želim izazov, da se uhvatim u koštac sa situacijom. Najlepše je biti po strani i komentarisati kako ovo valja ili ne valja. Hajde sada, pokaži se. Došao sam što želim da radim. Imam ambiciju da napravim nešto veliko u Partizanu i posle toga pokušam da se okušam u nekoj evropskoj ligi.

Aleksandar Stanojević/ FOTO: N. Paraušić

Drago mu je što ga je njegov prethodnik Savo Milošević dočekao rečima: "Ako neko može Partizan da izvede na pravi put, onda je to Stanojević".

- Znamo se od šesnaeste godine, bili smo cimeri u reprezentaciji, igrali u Partizanu. Mnogo smo dobri drugari, drago mi je što je to rekao. Emotivan je kao i ja. Nekad je miran, pa skuplja sve u sebi. Ovde je teško raditi. Kad ste u svom klubu, mnogo se trošite, velika je energija. Znam da mu nije ni do čega, tako je i meni bilo kada sam odlazio. Sačekaću da se malo odmori, dane dušom, pa ćemo o svemu da se ispričamo. Upućen sam maksimalno o svemu šta se dešava u klubu. Partizanova priča je takva, mi smo svi zajedno, stalno smo u kontaktu, od igrača starijih generacija, preko Bate, Jokana, Petrića, do moje generacije sa Duljajem, Rašovićem, Ilićem...

REDOVNO ČITAM "NOVOSTI"

PANDEMIJA virusa korona nametnula je nove, nenormalne uslove za igru.
- Mislim da su se igrači već navikli. Naravno, teško je, fali atmosfera i huk sa tribina. Navijači nas u velikom broju prate po forumima, osećamo se kao da su nam u sobi. Po tom pitanju sam čovek starog kova, nemam tviter, društvene mreže i ostaće tako. "Novosti" redovno čitam, kao i ostalu štampu.

Želi da preokrene stvari, da prekine period Zvezdine dominacije, opet napadne najviše ciljeve.

- Došao sam zbog velikih stvari, da pokušam da uradim nešto veliko pa da odem u Evopu. Imao sam ponude iz Kine, mogao sam da ih prihvatim. Mogao sam i da ostanem na plaži. Rekli su mi i da nije pravi trenutak. Ja želim da napravim da mi bude dobar trenutak. Čovek sam koji voli tu vrstu pritiska, to mi daje energiju. Valjda znači da vrediš kad neko od tebe toliko očekuje. Napredovao sam u tome, u teškim trenucuima dobio sam na motivu i strpljenu. Izazov je tu. Euforija oko Zvezde je velika, napravili su takvu priču da čitava Srbija navija za njih.

FOTO: N. Paraušić

Ne obazire se mnogo što Zvezda već posle sedam kola beži šest bodova Partizanu.

- Kakve su stvari u srpskom fudbalu, to je velika prednost. I mi kad smo bežali tako je bilo. Meni je fokus da promenim u stilu igre nešto. To je moj zadatak. Iskreno, prvo me interesuje rezultat, ne interesujemo kako ćemo igrati. Kad to napravimo, onda ćemo i igru, a treće je da uz određena pojačanja da menjamo stilove igre. Budućnost fudbala je da igrate više različitih sistema, rasporeda. Bitno je da se fokusiramo na rezultat, idemo korak po korak, pravimo kontinuitet. Da steknemo sigurnost i ravnopravnost. Želimo da budemo u borbi sa Zvezdom do kraja, uz svo poštovanje ostalih klubova.

Prioriteti su postavljeni, do decembra će mu mnoge stvari biti poznate.

- Glavni cilj je da sa ovom ekipom dođem do decembra, da upoznam sve igrače, vidim šta ko može da pruži, a da ostanemo u šampionskoj trci. Pa u decembru da vidimo šta je to što bih ja voleo i uradio. Pokušaćemo da budemo stabilni. Sava je i otišao jer su postojale oscilacije, što se odigraju dve, tri odlične utakmice, pa se onda izgube dve i onda nam Zvezda pobegne. Sa druge strane, Partizan je ozbiljan klub da bi novi trener okrenuo odjednom sve naopačke. Želim da se prilagodim. Ekipa ima dobar potencijal. Sami se borimo za svoj stratus. Kad pobedite deset utakmica zaredom i protivnik vas drugačije gleda.

OD "GROBARA" PRAVA ENERGIJA

PORUKA navijačima Partizana je da budu ujedinjeni u velikoj borbi koja svim predstoji.
- U ova teška vremena po nas "groabre" potrebna nam je prava zajednilka emocija. Nije fraza, treba nam iskrena podrška. Dolazim zbog Partizana, on je iznad svega. Sad nam je potrebna ta energija, da svi budemo uz sve. Dajte da pokušamo. Drago mi je da su se navijači ujedinili i sada moramo, svi do koske da idemo do kraja. Da promenimo ovu situaciju. Da crno-bela bude dominantna boja.

Ima Stanojević jasnu viziju snažnog Partizana, već je stupio u kontakt sa igračima za koje misli da će biti prava pojačanja.

- Moja prva želja je da napravimo Partizan u kome će njegova deca voditi glavnu reč. Zadovoljan sam bazom, da bih došao na svoj način igre, potrebni su mi igrači koji bi doneli promenu u sistemu igre, da budemo raznovrsni. Imam želju da dovedemo Jojića koji bi doneo kvalitet da igramo na više načina. Stupili smo u kontakt sa njim, on je veliki partizanovac, ali ima ponuda iz Bundeslige, Engleske... Istina je da smo zainteresovani i za Svetu Markovića iz Olimpijakosa, voleo bih da dođe. Otišao je Ivanović, Miletić je blizu odlaska, potrebno je i tu da se pojačamo. Da na svakoj poziciji imamo dva igrača. Očekujem mnogo od naše dece, da Fića bude kao na početku. Tu su i Čolić, Jović, Stojković, Štulić...

Od sjajnih individualaca poput Sume, Natha ili Markovića želi da stvori timske igrače...

- Videćemo kako će da reaguje Suma koji je pravi individualac za sebe, fantastičan igrač, opasan jedan na jedan. Majstori su i Natho, Marković... Voleo bih da svi više pomognu ekipi. Video sam parolu na Teleoptiku "Pojedinac pobeđuje utakmicu, a tim uzima prvenstvo". Kao da sam je ja stavio. Za mene je tim iznad svega.

NEPRAVDA BOLI

SUDIJSKE nepravde izazvale su brojne reakcije u klubu.
- Ja sam uz svoj klub i navijače. Moj posao je da krenem od sebe. Možda ću i ja da poludim, kad dajete emociju, kad dajete sve u životu, nepravda zaboli. To je bilo i neću da pričam o tome. Da vidimo šta će doći. Verujem da će biti fer i korektno. Hoću da gledam pozitivno i da se fokusiiram na teren. Ne znam šta će biti. Kad dajete emociju, kad dajete sve u životu, nepravda zaboli.

Ostao je upamćen kao veliki majstor derbija, sa pet pobeda i samo jednim porazom u kupu.

- Poslednje derbije odlično smo igrali, bili smo fantastični i u utakmicama sa Alkmarom i Moldeom. Međutim, ja želim da nađemo odgovor što smo za dva minuta primili dva gola u Novom Sadu. Zato, ne razmišljam o jednoj ili dve utakmice sa Zvezdom, borim se da budemo ozbiljni kao tim i ekipa.

Zapratite Novosti sport na Fejsbuku

Pogledajte više