SRBI U MOSKVI UZVRATILI SMOLOVU: Fjodor nema mozga, a još ne može da zaboravi poraz od Zvezde

Mada je fudbalsko rukovodstvo Rusije pokušalo da objasni da je fotografija Fjodora Smolova sa prekrštenim šakama koja simbolizuje dvoglavog orla snimljena pre Svetskog prvenstva u fudbalu i nije imala za cilj da provocira Srbe brojni ruski i srpski navijači su tog istetoviranog reprezentativca zajednički stavili na stub srama.

Foto: Tviter

U ruskoj fudbalskoj organizaciji su izrazili žaljenje što je takva fotografija dobila u medijima krivu interpretaciju jer niko nije nameravao da uvredi Srbe..

Fotografija iz reklamnog kalendara ,,Evro-2020,, zasenila najavu utakmice Rusije i Srbije koja je odigrana na stadionu Dinama u Moskvi.

Ona je objavljena na službenom Tviteru ,,Evro-2020 u Sankt Peterburgu” ali i kao reklama susreta sa Srbijom. Velik broj ruskih sajtova prekorio je domaćine što su koristili takvu fortografiju jer ih ona asocira na nevolje Srba na Kosovu i Metohiji. Onaj obrazovaniji deo javnosti kome ne pripada Fjodor Smolov zna da dvoglavi orao koji pokazuju Albanci simbolizuje stvaranja velike Albanije.

U nekim komentarima Rusa i Srba među kojima je Miloš Glavinić sugeriše se Smolovu da pita svog trenera da mu objasni šta ta gesta koju je on napravio znači. Smolov je igrač Lokomotive iz Moskve koju trenira naš Nikolić. On mu može reći šta su hteli da poruče Albanci Đerdan Šaćiri i Granit Džaka igrajući za Švajcarsku na utakmici protiv Srbije na svetskom prvenstvu 2018 kada su posle postignutih golova napravili isto što i Smolov...

A oni koji brane Smolova kažu da Rusija ima na zastavi dvoglavog orla. Većina Srba ali i Rusa koje su za komentar pitali ruski novinari kazali su da Smolova i tako bije glas da nema mozga. Srbi koji žive i rade u Rusiji i prate sport ističu da Smolov ne može da pokvari njihove simpatije prema bratskom narodu.

Vlasnik moskovskog restorana Džumbus Vladimir Božić pozvao je javno fudbalera Smolova da dođe da bude gost, da ga počasti i sa njime porazgovara jer mu nije jasno odakle mu želja da se slika sa prekstštenim šakama.

Kritička reakcija srpskih i ruskih navijača je razumljiva kad se zna da postoje dugogodišnje prijateljske veze moskovskih i beogradskih klubova. Malo gde se tako navija za Srbe i srpske klubove kao u Moskvi, pogotovo na stadionu Spartaka.

Niko od Srba u Rusiji fotografiju Smolova ne doživljava kao političku fotografiju već kao glupost. Navijač Crvene zvezde Vladimir Kovačević je rekao ruskim novinarima da taj igrač verovatno ne može da zaboravi kako je Crvena zvezda pobedila Krasnodar kad je on za njega igrao.

Moskovski novinari ističu da je dobro da zbog svega toga gosti iz Srbije nisu pravili nikakav problem.

Pogledajte više