BREST NAJPOŽELJNIJI, SKANDINAVCI OPASNI: Pet potencijalnih rivala Crvene zvezde u trećem kolu kvalifikacija za LŠ

Đ. SAMOILOVIĆ

28. 08. 2020. u 06:36

TIRANA je u retrovizoru, vreme je za okretanje narednom protivniku u kvalifikacijama za Ligu šampiona.

Foto: EPA

U igri je pet potencijalnih rivala za fudbalere Crvene zvezde, koji na trećem koraku ka eliti imaju status povlašćenog tima, pa iz tog razloga čekaju nekog iz tabora nenosioca (Molde, Midtjiland, Ferencvaroš, Omonija i Dinamo Brest) na žrebu 31. avgusta, kada će biti odlučeno i pitanje domaćinstva na susretima koji su na programu 15. i 16. septembra.

Na prvi pogled, ekipe za izbegavanje su Skandinavci, Molde (Norveška) i Midtjiland (Danska), šampioni svojih država. Naročito danski predstavnik u Ligi šampiona, koji je pomalo neočekivano izbacio favorizovani Ludogorec, a u protekloj sezoni potpuno nadigrao Kopenhagen, rivala kojeg su crveno-beli prošli tek posle one čuvene penal lutrije. Kada je u pitanju drugi nordijski predstavnik - Molde, s njim su Beograđani dobro upoznati. Dolazio je u goste Čukaričkom, zatim Partizanu, i ove godine im prvenstvu ne cvetaju ruže (zaostaju sedam bodova za Bodoom), ali su uvek neugodan rival na domaćem terenu.

Za razliku od dve ekipe sa samog severa Evrope, koje bi predstavljalo potecijalne "mine", Omonija (Kipar) i Dinamo Brest (Belorusija) su timovi koje potajno priželjkuju svi koji drže crveno-bele boje u srcu. Brest jeste iznenadio Astanu u prvom kolu, ali daleko od toga da su neki bauk. Sarajevo su prošli uz obilatu pomoć sudija, tim im je sastavljen od uglavnom iskusnih beloruskih igrača koji nisu ove sezone uspeli da ponove prošlogodišnji uspeh (skinuli sa vrha BATE Borisov posle 13 godina) i nalaze se na 10. mestu u domaćem šampionatu. Slično je i sa Omonijom, koja je takođe iznenađujuće prošla Legiju, ali nije neko od koga treba strahovati.

POVLAŠĆENI

Dinamo Z, Jang bojs, C. zvezda, Karabag, Makabi TA.

NEPOVLAŠĆENI

Molde, Midtjiland, Ferencvaroš, Omonija, Dinamo B.

Negde između je Ferencvaroš, koji je napravio jedno od najvećih iznenađenja ovogodišnjih kvalifikacija izbacivanjem Seltika, i ima dobre igrače, ali ukoliko momci iz Ljutice Bogdana budu bolji nego u Albaniji, imaju velike šanse za prolazak. Eventualnom pobedom, crveno-beli bi pokucali na vrata treće uzastopne Lige šampiona, ali i obezbedili grupnu fazu Lige Evrope.

VREDNOST EKIPA

Crvena zvezda 54,5

Midtjiland 38,8

Ferencvaroš 24,5

Molde 12,85

Omonija 10

Dinamo B. 9,30

(* Cene u milionima evra, izvor Transfermarkt)

 
TOMANE: SAMO DA BUDEMO DOMAĆINI

HEROJ Zvezdine pobede iz Tirane, portugalski napadač Tomane bio je presrećan posle gola albanskom timu, i poručio da je najvažnije da su crveno-beli u trećem kolu kvalifikacija za LŠ, bez obzira na to što nisu blistali. Nada se da bi sledeći evropski okršaj mogao da bude u Ljutice Bogdana.

- Najbitnije je da smo prošli dalje, jer je to najvažnije u kvalifikacijama. Pošto smo saznali imena potencijalnih rivala veoma je važno da naš klub bude domaćin prilikom žreba i nadam se da će nam se želja ispuniti. To nam mnogo znači, jer na našoj "Marakani", iako nema navijača, uvek dajemo više - rekao je Tomane.

Pogledajte više