PRESUDIO "SVOM" PSŽ-U: "Sveci" su Komana prodali za samo 750.000

Đ. SAMOILOVIĆ

25. 08. 2020. u 08:10

RETKO gde kao u fudbalu, sudbina ume da umeša svoje prste i izrežira takav splet okolnosti kakvim se ni najbolje filmadžije sveta ne mogu podičiti.

FOTO: AP

Najsvežiji primer toga je minulo finale LŠ (1:0), gde je skupocenom timu PSŽ, na čije je sklapanje potrošeno 1,2 milijardi evra, presudio fudbaler Bajerna Kingsli Koman (24), momak čijem talentu na "Parku prinčeva" nisu verovali u ranoj fazi karijere.

Možda bi priča koja se završava savršenim trzajem glavom Komana i loptom iza leđa Kejlora Navasa imala drugačiji ishod da su u Parizu odlučili da najmlađeg debitanta u istoriji kluba (sa 16 godina, osam meseci i četiri dana ušao u igru protiv Sošoa) zadrže i učine ga svojim adutom. Pošto se to nije desilo, priča je dobila drugačiji tok.

Kingsli nije dobio pravu šansu u PSŽ (u klubu bio od osme godine, za seniore odigrao samo četiri utakmice), pa je Juve odlučio da ga ugrabi za samo 750.000 evra i ubaci u svoj pogon. Međutim, ni u Torinu se kockice nisu poklopile, što su čelnici Bajerna iz Minhena pametno iskoristili i doveli ga najpre na pozajmicu, a zatim, uvereni u njegov kvalitet, otkupili od Juventusa za "samo" 20 miliona evra. Tri godine kasnije, momak u čiji su talenat sumnjali u Gradu svetlosti je presudio "svojima", za koje i dalje ima mesta u srcu, sudeći po izjavi odmah posle podizanja "ušatog".

- Ovo je sjajan osećaj. Osećam neverovatnu radost, ali i pomalo tugu zbog PSŽ, slama mi se srce, iako sam 100 odsto Bajernov - rekao je Koman koji je uzgred dobio i nadimak Momak trofej.

FRANCUZI NAJGLASNIJI

KAKO se finale LŠ bližilo kraju, tako su rasle i tenzije na kojima su sedeli rezervni i izmenjeni igrači. Međutim, pomalo neočekivano najstrastveniji su bili francuski igrači iz redova Bajerna - Benžamin Pavar, Korentan Toliso, Lukas Ernandez i Mikel Kuisans. Naročito zanimljivo deluje to što je sa druge strane bio klub iz njihove zemlje, PSŽ.

Poistovećivanje Komana sa srebreninom nije bez razloga, sa 24 godina već je stigao da pored svog imena upiše 20 trofeja. Uglavnom su to šampionski pehari iz Italije, Nemačke i Francuske, kao i kupovi, superkupovi i najsvežiji, Lige šampiona.

SA PEHAROM ODMAH U KREVET

FOTO: Instagram

ČEKAO je Robert Levandovski celu karijeru na trofej LŠ, koji mu je bio nadomak 2013. u dresu Borusije upravo protiv Bavaraca, ali morao je da se strpi još sedam godina kako bi podigao "ušatog". Čekanje se na kraju isplatilo, a poljski golgeter ne samo da ga je podigao, već ga je u želji da se više ne razdvajaju odneo u krevet i prespavao pored njega.

Jasno je da je u nekima učestvovao sa manje protagonizma, u nekima sa više, ali za igrača koji još nije oduvao ni 25. svećicu sa torte, rezime je impresivan. Poređenja radi, Dani Alveš, je najuspešniji fudbaler sa 39 trofeja pored svog imena, ali on je već na zalasku četvrte decenije života. Koman je, inače, svake godine bio nacionalni prvak - ukupno devet puta.

Pogledajte više