INTER SPREMAN ZA ČETVRTI PEHAR: „Neroazuri“ čekaju trofej od 2011. godine

M. JOVANOVIĆ

18. 08. 2020. u 19:52

MNOGO vremena je prošlo od kada je Inter prethodni put igrao završnicu nekog evropskog takmičenja.

Foto AP

Poslednji put to se dogodilo 2010, kada je bio bolji od Bajerna iz Minhena u finalu Lige šampiona, a sada je na pravom putu da ponovo osvoji pehar, ali ne "ušati", već pehar Lige Evrope. Protivnik u odlučujućem dvoboju za trofej, koji je tri puta osvajao, biće Sevilja, u petak (21.00) u Kelnu.

Iako je milanski klub poslednjih godina bio slabo vidljiv na fudbalskoj mapi Evrope, ove sezone se vratio u velikom stilu i pobedom nad Šahtjorom 5:0 plasirao se u finale LE.

- Neverovatna noć, kakvu smo samo sanjali. Prošlo je dugo vremena od kada sam odigrao ovako dobru utakmicu - rekao je posle meča sa Ukrajincima napadač italijanskog kluba Lautaro Martinez, koji je dva puta zatresao mrežu "rudara" - U polufinalu smo pokazali koliko Inter vredi i da smo spremni za velike stvari. Jedva čekamo finale.

LUKAKU KORAK DO RONALDA

BELGIJANAC Lukaku ima šansu da u jednoj kategoriji prevaziđe legendarnog brazilskog fudbalera Ronalda.
Snažnom centarforu nedostaje samo gol da bi se izjednačio sa čuvenim "zubom" (dva da bi ga prestigao), koji je u debitantskoj sezoni za Inter, u sezoni 1997/1998. postigao 34 pogotka.

Da crno-plavi ove sezone imaju dobar napad svedoči i Romelo Lukaku, koji je u deset uzastopnih mečeva u LE postigao bar po jedan gol i tako postao prvi fudbaler u istoriji koji je to učinio. Belgijanac je došao do brojke od 14 pogodaka u sezoni u ovom takmičenju, a ukupno 33 na svim frontovima.

Koliko finale sa Seviljom ima značaj za klub iz Milana govori i činjenica da devet godina nije osvojio nijedan trofej (Kup Italije 2011), a ako se ove sezone domogne titule u, po mnogima, utešnom evropskom takmičenju, navijači će moći da smatraju da je sezona uspešna.

- Moramo dobro da se pripremimo, oporavimo i da ponovo odigramo vrhunski. Tim radi dobro i svi se trude da daju sve od sebe. Radili smo naporno u trening kampu, a ovo je rezultat tog rada - istakao je Lukaku.

Pohod na LE Inter nije započeo u tom takmičenju već u LŠ, gde je u grupi sa Barselonom, Borusijom Dortmund i Slavijom iz Praga bio treći sa osvojenih sedam bodova. Zbog toga je evropski put nastavio u LE. U nokaut fazi, uspeo je da izbaci Ludogorec, Hetafe, Bajer Leverkuzen i na kraju Šahtjor.

NAJVIŠE BROJALI DO SEDAM

NAJUBEDLjIVIJU pobedu u evropskim takmičenjima Inter je ostvario u sezoni 1959/1960, kada je u Kupu sajamskih gradova savladao Lion sa 7:0.
Ako ne računamo kvalifikacije, pobeda nad Šahtjorom, uz utakmicu sa Valetom (6:1) iz 1972, najubedljivija je u LE, odnosno Kupu UEFA.

Zanimljivo je da je strateg italijanskog tima, Antonio Konte, ovogodišnji uspeh izgradio oslanjajući se na mlade fudbalere. U utakmici protiv Šahtjora, samo su trojica igrača, ne računajući golmana, imala preko 28 godina, a veliko poverenje ukazano je dvadesetjednogodišnjem štoperu Alesandru Bastoniju, koji nije mogao da sakrije oduševljenje nakon meča.

- Nisam očekivao mnogo da igram i srećan sam što sam u odličnoj grupi. Pored toga što smo saigrači, mi smo i prijatelji. Još postoji mnogo prostora za napredak i učiniću sve da ga ostvarim - istakao je mladi centralni bek.

Pogledajte više