DI MARIJA ISPISAO ISTORIJU "SVETACA": PSŽ prvi put u finalu Lige šampiona

Novosti online/B. Antić

18. 08. 2020. u 20:30 >> 23:13

DOČEKAO je PSŽ prvo finale Lige šampiona u istoriji i ukupno je 41. klub koji je došao do meča za pehar.

Foto: AP

U prvom polufinalnom meču elitnog takmičenja, "sveci" su u Lisabonu pobedili Lajpcig 3:0, golovima Markinjosa u 13, Anhela di Marije u 42. i Huana Bernata u 56. minutu.

Francuski tim će se za titulu prvaka Evrope boriti s pobednikom drugog polufinala u kojem se sutra sastaju Lion i Bajern iz Minhena.

PSŽ je sjajno počeo meč, pa su stativa Nejmara i poništen gol zbog igranja rukom Kilijana Mbapea samo najavili šta sledi.

 A tamo se plasirao i bez golgeterskog učinka Nejmara i Mbapea, i to mnogo lakše nego što se očekivalo, pošto je bundesligašu Lajpcigu krila sasekao već u prvom poluvremenu meča u Lisabonu – 3:0 (2:0).

ZANIMLjIVOSTI

* PSŽ je na 34. meču zaredom u Evropi postigao bar gol.
* Lajpcig je 74. klub koji je igrao u polufinalu LŠ/KEŠ
* Silva je oborio rekord PSŽ po broju nastupa u LŠ (59).

Pogocima Brazilca Markinjosa (13. minut), Argentinca Di Marije (42) i Španca Bernata (56), Parižani su zakazali borbu za pehar u nedelju sa boljim iz sutrašnjeg duela između Bajerna i Liona. Do sada, „sveci“ su najdalje otišli do polufinala 1995, dok je nemački tim ulaskom u „top četiri“ postavio klupski rekord. 

Izgleda da je bilo previše čuda i uzbuđenja na „fajnal-ejtu“ u Portugaliji, pa su izabranici Tomasa Tuhela rešili da okrenu ploču i pokažu od starta ko je favorit. Kontrolisali su ceo meč, mogli i ubedljivije da trijumfuju, i sada im ostaje završni korak do snova, za šta gazde šeici izdvajaju godišnje stotine miliona evra.

Lajpcig je došao do limita, i dalje se nije moglo. Ostaće zapisano da je klub osnovan 2009, koji je 2016. bio drugoligaš, izbacio Totenhem i Atletiko, ali PSŽ sa Nejmarom i Mbapeom, dvojicom od četvorice najboljih fudbalera sveta (podrazumeva se da ostatak društva čine Ronaldo i Mesi), bio je prevelik zalogaj.

-Teško ćemo spavati do finala u nedelju – rekao Anhel Di Marija, ofanzivac PSŽ. – Naporno smo radili i došli na korak do cilja. Nije bitno da li će nam rival biti Lion i Bajern, daćemo maksimum.

LAJPCIG – PSŽ 0:3 (0:2)

STRELCI: Markinjos u 13, Di Marija u 42. I Bernat u 56. minutu za PSŽ. Stadion: „Luž“ u Lisabonu. Bez prisustva publike. Sudija: Kuipers (Holandija).
LAJPCIG: Gulaši – Klosterman (od 83. Orban), Upamekano, Mukijele – Lajmer (od 62. Halštenberg), Kampl (od 64. Adams), Sabicer, Anhelinjo – Nkunku (od 46. Forsberg), Olmo (od 46. Šik), Poulsen.
PSŽ: Riko – Kerer, Kimpembe, Silva, Bernat – Erera (od 83. Verati), Markinjos, Paredes (od 83. Dreksler) – Di Marija (od 87. Sarabija), Mbape (od 86. Čupo-Moting), Nejmar.

PRVO POLUVREME

1. MINUT - Utakmica je počela napadom PSŽ.

3. MINUT - Prva prilika na meču za Lajpcig. Napad je išao po desnoj strani, lopta je došala do Nkunkua, koji je šutirao sa središnje pozicije sa desetak metara, ali je tom prilikom izblokiran, pa je Riko lako intervenisao.

6. MINUT - NEJMAR PROMAŠIO ZICER
Sjajnu priliku imao je Brazilac. Mbape ga je sjano proigrao dodavanjem u prostor između defanzivaca Lajpciga. Izašao je Nejmar sam pred golmana nemačkog tima, savladao ga, ali je lopta umesto u mreži, orkznula stativu i završila u gol autu.

7. MINUT - PONIŠTEN GOL MBAPEA
Petljali su defanzivci Lajpciga, dodali loptu do Guluačija koji je u pokušaju da izbije loptu u polje pogodio Nejmara. Od Brazilca lopta je završila u nogama Mbapea, kojem nije bilo teško da zatrese praznu mrežu, ali je sudija Kujpers poništio gol, pošto je prethodno lopta pogodila Nejmara u ruku.

10. MINUT - Sabicer je šutirao sa dvadesetak metara, lopta je išla u okvir gola, ali suviše slabo i preblizu Serhiju Riku, koji je lako intervenisao.

13. MINUT - GOOOL - PSŽ VODI

PSŽ je krunisao bolju igru veoma brzo. Anhel di Marija je izveo odličan korner sa leve strane, Markinjos je odlično utrčao iza defanzivaca Lajpciga i glavom zakucao loptu u mrežu za veliko slavlje "svetaca".

17. MINUT - SJAJNA PRILIKA ZA MBAPEA
Na ogromnim iskušenjima je odbrana Lajpciga. Ovoga puta je Erera bio u ulozi asistenta, sjajno je proigrao Mbapea iza leđa defanzivaca nemačkog tima i ostavio ga u situaciji jedan na jedan sa Gulačijem, koji je uspeo da skrati ugao i ramenom odbrani pokušaj francuskog reprezentativca. Ipak, i da je postigao gol, pitanje je da li bi bio priznat, pošto je na ponovljenom snimku delovalo da je Mbape bio u ofsajdu.

25. MINUT - NAJBOLjA PRILIKA ZA LAJPCIG
Lajmer je sjajno prošao po desnoj strani, izdržao je duel s jednim defanzivcem PSŽ i uputio odličan centaršut u sredini kaznenom prostora. Poulsen je natrčao, šutirao iz prve, ali je lopta prošla malo pred stative.

35. MINUT - NEJMAR PONOVO POGAĐA STATIVU
PSŽ je dobio slobodan udarac skroz iskosa sa desne strane. Gulači je otišao mnogo ka sredini očekivajući centaršut što je Nejmar primetio i uputio direktan šut u gol. Golman Lajpciga je pokušao paradom da interveniše, ali je pitanje da li bi bio uspešan, da lopta nije pogodila stativu sa spoljne strane i otišla u gol aut.

42. MINUT - GOOOL - PSŽ GRABI KA FINALUnkua.
Na terenu u Lisabonu postoji samo jedan klub - PSŽ. Koliko je imao sreće na početku meča, kada je prilikom ispucavanja lopte pogodio Nejmara u ruku, toliko je Gulači kriv za drugi gol PSŽ. Izuzetno loše je ispucao loptu golman Lajpciga, pravo u noge fudbalerima "svetaca". Lopta je ekspresno vraćena u kazneni prostor nemačkog tima, Nejmar je u skoku petom proigrao Di Mariju, koji je u situaciji jedan na jedan sa Gulačijem rutinski zatresao mrežu rivala.

KRAJ PRVOG POLUVREMENA
Posle nešto više od dva minuta nadoknade vremena, Kujpers je odsvirao kraj prvog dela igre.

DRUGO POLUVREME
46. MINUT - Počelo je drugo poluvreme. Dvostruka izmena u Lajpcigu, Šik je zamenio Olma, a Forsberg će igrati umesto Nkunkua.

52. MINUT - Krenuo je Lajpcig na sve ili ništa. Jasno je da nemaju šta da čekaju, visokim presingom napadaju poslednju liniju PSŽ. Probao je Forsberg sa dvadesetak metara, ali je lopta otišla preko gola.

56. MINUT - GOOOL, PSŽ POSTIŽE GOL IZ PRVE ŠANSE U DRUGOM POLUVREMENU
Deset minuta su se fudbaleri PSŽ mučili da izađu sa svoje polovine u nastavku meča, a onda su prvu priliku pretvorili u gol. Upamekano se, u pokušaju da iznese loptu ka aut liniji, okliznuo i prepustio posed Di Mariji, koji je odmah uputio centaršut sa leve strane pravo na glavu Bernatu, koji je, uz malo sreće, savladao Gulačija.

60. MINUT - Sabicer je dobro šutirao sa ivice kaznenog prostora, ali je Riko odličnom postavkom sebi znatno olakšao posao pri intervenciji.

61. MINUT - Lajmer dobija prvi žuti karton na meču, a potom ustpupa mesto Halstenbergu na terenu.

64. MINUT - Nova izmena u nemačkoj ekipi. Adams je zamenio Kampla.

75. MINUT - Dobra prilika za Lajpcig. Trude se fudbaleri nemačkog kluba da dođu barem do počasnog gola, ali se ovoga puta isprečio Serhio Riko. Sjajno je šutirao Anhelinjo u visini penala, ali je golman PSŽ uspeo da interveniše i izbije loptu u polje. Prethodno je dve dobre prilike imao Mbape. Najpre je šutirao glavom pored gola iz peterca Lajpciga, da bi nekoliko trenutaka kasnije Gulači bio na mestu.

80. MINUT - Gulači je u dva navrata uspeo da sačuva mrežu. Prvo je sa preko dvadest metara, iskosa sa desne strane, iz slobodnog udarca šutirao Mbape, čuvar mreže Lajpciga je boksovao loptu, koja je pala na volej Paredesu, čiji je snažan šut jednom rukom uspeo da zaustavi Gulači.

82. MINUT - Draksler je zamenio Paredesa, dok je Verati ušao umesto Erere. Poslednja izmena u Lajpcigu je Vili Orban, kojem je mesto na terenu ustupio Klosterman.

86. MINUT - Nova dvostruka izmena Tuhela. Sarabija je zamenio Di Mariju, dok je umesto Mbapea u igru ušao Čupo Moting.

PSŽ JE PRVI FINALISTA LIGE ŠAMPIONA!

SASTAVI:
Lajpcig: Gulaši, Mukiele, Upamekano, Klosterman, Lajmer, Kampl, Sabicer, Anhelinjo, Olmo, Nkunku, Poulsen.

PSŽ: Riko, Bernat, Kimpembe, Silva, Kerher, Paredes, Markinjos, Erera, Nejmar, Di Marija, Mbape.

Pogledajte više