RAKETNO GORIVO SRPSKOG FUDBALA: Lučanska škola postaje prepoznatljiva u Evropi

V. Ilić

09. 08. 2020. u 09:11

LUČANI, malo naselje u zapadnoj Srbiji, koje broji svega oko 3.500 stanovnika, čuveno po vojnoj fabrici "Milan Blagojević", koja je pokretač vojne industrije u našoj zemlji i u kojoj se proizvodi svetski priznato raketno gorivo, polako, ali sigurno postaje i poznato po proizvodnji "raketnog goriva" - za srpski fudbal.

Foto: Privatna arhiva

Ovdašnji Fudbalski klub Mladost, osnovan 1952. godine, i to baš zahvaljujući vojnoj fabrici, stasava u pravi rasadnik talentovanih fudbalera, koji svoje karijere nastavljaju u inostranim klubovima, te je zato fudbalska škola Mladosti postala prepoznatljiva ne samo kod nas, već i širom sveta, i već sada je preuzela primat u ovom delu Srbije, pored nekadašnjih velikih fudbalskih centara Čačka i Užica.

DUGI niz godina na čelu stručnog štaba je Nenad Neško Milovanović, čija vizija je, još otkako je Mladost 2014/2015. ušla u Superligu, bila unapređenje rada omladinske škole, kao praćenje i skautiranje mlađih prespektivnih igrača u Srbiji i ovom regionu. To mu je odmah pošlo za rukom, jer danas Mladost ima više od 200 momaka u mlađim kategorijama, i još 30 igrača u seniorskom pogonu.

- Ovo što mi danas radimo pokušavajući da iz naše škole dobijemo igrače za prvi tim, to već odavno radi Čukarički na čelu sa Obradovićem i našim Matijaševićem, tako da ako primenimo samo njihov način rada, mislim da ćemo uspeti - kazao nam je Neško. - Naše mlađe selekcije, omladinci i kadeti igraju u najvišem stepenu takmičenja gde imamo već i tri reprezentativca - Željka Samčovića, Nenada Perovića i Đorđa Jakovljevića. Mislim da će se uskoro čuti za još mlađe - golmana Matijaševića, Gordića, Zlatanovića. Iz našeg kluba su ranije potekli Rosić, Milunović, Jovanović, Frajdej i još mnogo igrača sa bogatom inostranom karijerom.

Foto: Privatna arhiva

ISKUSNI fudbalski strateg je mišljenja da se sa dobrim rezultatima stvaraju dobri igrači, i obrnuto, ali da ništa od toga ne bi bilo da nije dobre infrastrukture za rad svih pogona kluba.

- U velikoj meri nam je pomogao predsednik FSS Slaviša Kokeza i počasni predsednik Tole Karadžić, koji su nam dali teren sa veštačkom travom. To je, uz naša dva terena i izvanrednom teretanom, odlična infrastruktura. Mi smo klub koji živi od transfera igrača, a dobrim radom bar jedan ili dva igrača godišnje ostvare dobar transfer u ino-klubove, kao što smo uradili sa Rosićem, Jovanovićem, Frajdejom... Značajnu pomoć imamo i od donatora kluba. Izvanrednu saradnju imamo sa školama fudbala iz Užica, Čačka, Kragujevca, Kraljeva, gde ima mnogo talentovanih dečaka - rekao nam je Milovanović, zaključujući:

- Domaćinskim poslovanjem, vodeći računa da sve bude u okvirima mogućeg, mi smo danas na stabilnim nogama.

"FABRIČKI" KLUB

FUDBALSKI klub Mladost osnovan je od strane fabrike MB još 1952. godine, kao sekcija sportskog društva Mladost. Ova veza sa fabrikom i do danas se zadržala, pa klub ima odličnu saradnju i sa njenim sindikatom i svim zaposlenim.
- Ova veza se posebno pokazala kada smo igrali finale Kupa Srbije i kvalifikacije za Ligu Evrope gde smo imali nesebičnu podršku od svih kojima je Mladost u srcu - rekao je Neško, čiji je otac generalni direktor namenske fabrike pukovnik Radoš Milovanović.
Pogledajte više