MONTEVIDEO 90 GODINA: FIFA i komšije priznale JNS (4)

Vladimir Stanković

07. 07. 2020. u 08:12

Na Skupštini u Zagrebu izabrano je novo rukovodstvo Saveza na čelu sa predsednikom Jankom Šafarikom, a novi Upravni odbor imenovao je inž. Boška Simonovića za selektora.

Arhiva Večernjih Novosti

Prva međudržavna utakmica po preseljenju JNS u Beograd trebalo je da se igra za Balkanski kup 13. aprila, a protivnik je bila Bugarska. Bugari su se našli u čudu, jer su iz Kraljevine Jugoslavije dobili dva telegrama, jedan iz Zagreba, drugi iz Beograda, sa obaveštenjem da istog dana igraju u dva različita grada! Bivša uprava iz Zagreba "nastavila je normalan rad", uglavnom po kafanama, jer im je ulazak u bivše prostorije bio zabranjen, tako da je bivši savezni kapiten dr Ante Pandaković "sastavio tim" za meč sa Bugarima, pozvavši i igrače iz beogradskih klubova.

Zanimljivo je da je vest o prvoj diplomatskoj pobedi nove uprave JNS stigla iz - Zagreba. Bečki dopisnik zagrebačkih "Novosti" zamolio je slavnog Huga Majlsa, selektora Austrije i nesumnjivo najvećeg fudbalskog autoriteta u Evropi tog vremena, za komentar zbivanja u Jugoslaviji. Novinar je isti tekst dostavio i "Politici", koja je objavila izjavu Majlsa:

- Prenos sedišta JN Saveza u Beograd i izbor nove uprave primljen je u Austriji kao znak da prilike u jugoslovenskom nogometu idu ka konsolidaciji. Što se tiče priznavanja ovih promena u vođstvu jugoslovenskog fudbala kod FIFA, mogu vam odmah reći da će FIFA bez daljeg priznati upravu koja je legalizovana kod vlasti, jer se međunarodni savez neće i ne može upuštati u unutrašnje stvari jedne države ili saveza.

Izjava je u Beogradu dočekana sa oduševljenjem, a kada je 7. aprila generalni sekretar FIFA Hiršman poslao dopis iz Amsterdama, u kome je potvrdio da je FIFA obaveštena o promeni sedišta Saveza i novoj upravi, bilo je jasno da su stvari krenule dobrim tokom. Ubrzo su u sedište JNS u Ulici kneza Miloša br. 3 stigla priznanja od strane austrijskog, grčkog, bugarskog i rumunskog saveza. Već sasvim stabilizovana, nova uprava JNS donela je odluku o zaoštravanju odnosa sa Zagrebom. Suspendovan je Zbor nogometnih sudaca, jer se nije povinovao odluci o preseljenju sedišta Zbora u Beograd.

Uprkos krajnje zategnutim odnosima sa Zagrebom, uprava SK Jugoslavije pozvala je splitski Hajduk da za Vaskrs gostuje u Beogradu, što su Splićani prihvatili. Vest je posebno obradovala saveznog kapitena Boška Simonovića, koji je za put u Montevideo, o čemu je bila doneta "načelna saglasnost, ako bi finansijske i ostale okolnosti to dozvoljavale", računao na nekoliko igrača Hajduka.

Takođe, Simonović je sa zadovoljstvom primio informaciju o odličnoj igri Ivice Beka za Set u polufinalu francuskog kupa. Set je pobedio Olimpik iz Marselja sa 3:0, a Bek je dao jedan i namestio preostala dva gola. Takođe, u timu Seta dobro je igrao centarhalf Ljubiša Stefanović, dok je za Olimpik nastupio Ferante Kolnago, bivši fudbaler BSK. Simonović kao da je predosećao da bi u Montevideo moglo da se ide bez Hrvata i zato je pažljivo pratio igre prvih srpskih fudbalskih legionara.


(Nastaviće se)

HRVATI NISU KAŽNjENI ZBOG BOJKOTA

Iz Zagreba je 5. aprila stigla vest koja nikoga nije iznenadila i koja se mogla očekivati, ali koja je, ipak, zabrinula fudbalske radnike glavnog grada: "Hrvatski igrači neće igrati protiv Bugarske."

Uprava JNS odlučila da zbog "izuzetne situacije" pređe preko toga, tako da ni klubovi, ni igrači neće biti kažnjeni.

Pogledajte više