Liverpul čeka tihu proslavu: Posle 100 dana pauze, Premijer liga se nastavlja iza zaključanih vrata

B. Antić 17. 06. 2020. u 08:12

TEST na koronu, utakmica, test na koronu, utakmica... Tako će, otprilike, izgledati život fudbalera Premijer lige Engleske, koja se, posle 100 dana pauze, vraća večeras na scenu, i to u maksimalno brzom ritmu.

Foto: J. Jevremović

 Za 39 dana, do 27. jula, biće odigrana preostala 92 prvenstvena meča, uz maksimalne mere bezbednosti, koje uključuju pravilo da će svi akteri biti dvaput nedeljno testirani na virus.

Kao što je poznato, svi susreti će se igrati bez prisustva publike, i ta praznina se nigde neće osetiti kao na Ostrvu, gde su tribine uvek krcate. Posebno je tužno što će Liverpul, koji se nalazi nadomak titule posle 30 godina posta, podići pehar u pozorišnom ambijentu, kada za to dođe momenat. "Redsima" su potrebne samo dve pobede da teoretski obezbede pehar, budući da imaju 25 bodova prednosti u odnosu na drugoplasirani Mančester siti.

Možda taj drugi trijumf neće biti ni neophodan, jer se danas (21.15) u odloženom duelu sastaju Arsenal i Siti. Ako "građani" kiksnu, Liverpul bi mogao još brže da otvori šampanjac. A da bi se to dogodilo, u derbiju na "Emiratima" učenik bi morao da sruši učitelja. Konkretno, menadžeru "tobdžija" Mikelu Arteti, koji je preležao kovid 19, protivnik će biti Pep Gvardiola, kome je na početku sezone bio pomoćnik u Mančesteru.

- Pep je imao veliki uticaj na moja fudbalska shvatanja. Imali smo odličnu saradnju, iskustvo za mene dragoceno. Ipak, pred ovaj meč razmišljam samo kako da pobedimo - izjavio je Arteta.

Večeras će se, osim u Londonu, igrati i u Birmingemu (19.15), a tamo se sastaju Aston Vila i Šefild venzdej. Interesantno je da će gostima, radi sigurnosti, kao svlačionica da posluži sala namenjena konferencijama za medije.

TUŠIRANjE SA DISTANCOM

NIZ pravila, uglavnom veoma sličnih onima koja važe u Bundesligi, primenjivaće se i u nastavku engleskog prvenstva, zbog smanjenja rizika od zaraze koronom. Tako će biti zabranjeno pljuvanje, duvanje nosa, neće biti grljenja i ljubljenja kod proslave golova... U svlačionicama, fudbaleri će moći da se tuširaju istovremeno, ali samo ako uslovi dozvoljavaju da bude ispoštovana distanca. Na stadionima će moći da bude maksimalno 300 ljudi.

Ove dve utakmice su praktično samo uvertira za ono što sledi i što će priuštiti uživanje TV gledaocima. Od petka, održavaće se redovna kola, i u tih 90 susreta biće rešene ostale nedoumice, pošto je prvak praktično poznat.

Lester (53 boda) je blizu plasmana u Ligu šampiona, a četvrtoplasirani Čelsi (48) moraće da beži od motivisanog čopora konkurenata, među kojima su Mančester junajted (45), Vulvsi (43), Šefild junajted (43), Totenhem (41), pa i Arsenal (40). Moguće je da će se ukazati i još jedna pozicija u eliti, sve zavisi od toga da li će biti usvojena žalba na odluku UEFA da se Sitiju zabrani nastup u naredne dve sezone.

Pauza je, inače, možda najviše koristi donela Žozeu Murinju. Jer, tokom pandemije, oporavio se glavni adut trenera "pevaca" Hari Kejn, kapiten reprezentacije Engleske, koji će pokušati pogocima da doprinese ulasku ekipe u "top for".

DžERARD: STATUA ZA KLOPA
PROSLAVLjENI fudbaler Liverpula Stiven Džerard poručio je da bi Jirgen Klop već sada trebalo da dobije statuu ispred "Enfilda" i uđe u društvo legendi, Bila Šenklija, Boba Pejslija i Kenija Dalgliša.

- Klop je najbolji trener na svetu i zaslužio je da mu klub oda takvo priznanje. Kada je došao, Liverpul nije bio ni među četiri tima u Engleskoj, a Jirgen ga je doveo do evropskog i svetskog trona. Sada će doneti i titulu posle 30 godina čekanja - rekao je Džerard, menadžer Seltika.

Pogledajte više