MNOGI GA NE BI PREPOZNALI! Sa Zvezdom je pokorio Evropu 1991, evo kako sada izgleda ljubimac "delija" (FOTO)

Novosti online 27. 03. 2024. u 19:39

I dan danas mnogi zvezdaši znaju napamet najčešću postavu crveno-belih koja se 1991. godine domogla pehara namenjenog klupskom prvaku Evrope. A jedan od onih čije se prezime uvek čuje kada se taj tim nabraja - posetio je "svoju Marakanu".

Foto arhiva VN

Ilija Najdoski, legendarni štoper Zvezde, došao je na svoj 60. rođendan na stadion koji se sad zove "Rajko Mitić", 

U društvu sportskog direktora crveno-belih Mitra Mrkele, sa kojim je dve sezone bio saigrač u klubu iz Ljutice Bogdana 1a, i sadašnjeg trenera Zvezde, Vladana Milojević, podsetio se najslavnijih dana, ali uživao i u aktuelnom trenutku.

Najdoski sada izgleda - ovako:

Ilija Najdoski - biografija

Ilija Najdoski je rođen 26. marta 1964 u Kruševu, u tadašnjoj jugoslovenskoj Socijalističkoj Republici Makedoniji.

Kao centralni defanzivac igrao je za mlađe kategorije Pitu Gulija, a seniorsku karijoeru počeo u Pobedi, da bi sjajnim igrama u Vardaru zaslužio poziv u Zvezdu, u koju je stigao 1988. godine.

U njoj je ostao do 1992 i sa njom postao prvak Evrope.

Potom ga je karijera vodila u Real Valjadolid, Denizlispor, sofijski CSKA i, na koncu, u Sion. Za reprezentaciju SFRJ odigrao je 11 mečeva, a za selekciju Makedonije deset.

Kako je Zvezda postala prvak Evrope

Uz Iliju Najdoskog kao jednog od stubova fantastične odbrane, fudbalski klub Crvena zvezda je 1991. godine osvojio Kup šampiona, pošto je u finalu posle boljeg izvođenja penala pobedio Olimpik iz Marselja rezultatom 5:3.

Meč je odigran u Bariju, a pošto nije bilo golova tokom 90 minuta, igrani su produžeci. U dodatnih 30 minuta takođe nije bilo pogodaka, a onda su crveno-beli posle izvođenja penala trijumfovali sa 5:3. Golove za Zvezdu sa 11 metara postigli su Robert Prosinečki, Dragiša Binić, Miodrag Belodedić, Siniša Mihajlović i Darko Pančev.

Crvena zvezda je do najvećeg uspeha u istoriji stigla bez poraza i tako se zlatnim slovima upisala u anale fudbala.

Crveno-beli su u prvom kolu tadašnjeg Kupa šampiona eliminisali švajcarski Grashopers.

Zvezda je u osmini finala bila bolja od škotskog Rendžersa. Rival crveno-belima u četvrtfinalu bio prvak Istočne Nemačke Dinama iz Drezdena, a Zvezda je ponovo bila bolja.

Zvezda je prvom meču polufinala Kupa šampiona u gostima pobedila slavni Bajern 2:1, a u revanšu u Beogradu bilo je 2:2, uz onaj čuveni autogol Augentalera u poslednjim trenucima, koji je i vinuo ekipu trenera Ljupka Petrovića u veliko finale u Bariju.

Bonus video: Ovo su deca skandirala Bugarima na meču Srbija - Bugarska u Leskovcu

 
Pogledajte više