KOŠARKAŠICE IZREALA U ŠOKU: Evo šta su im uradile Irkinje kada su ih videle na terenu (VIDEO)

Novosti online 10. 02. 2024. u 22:01

Rat u Izraelu, tačnije vojna operacija koju izraelska vojska sprovodi u području Gaze, jeste jedan od najvažnijih događaja na svetu, a najnovije vesti vezane za taj sukob - stižu iz sporta.

Foto: Screenshot / Youtube / FIBA

Naime, Republika Irska je jedna od onih zemalja u kojoj je prilično jak stav da bi Palestina trebalo da postoji kao nezavisna država (na teritoriji koju najvećim delom trenutno drži upravo Izrael) i, shodno tome, na izralsku vojsku Irci ne gledaju baš sa velikom naklonošću zbog ogromnih civilnih žrtava u aktuelnom ratu.

Ne ulazeći sada u to ko je tu u pravu, a ko ne, činjenica je se, čak i kada je o sportu reč, irska javnost maltene nepodeljeno na strani palestinskog naroda i - u tu priču ulaze izralske košarkašice.

One su nedavno, pred odlazak na kvalifikacije za Evrobasket 2025. godine, provele neko vreme na treningu sa pripadnicima oružanih snaga svoje zemlja, a Irkinje im to nisu oprostile.

Najavljivao se čak i mogući bojkot meča sa Izraelkama, ali, reprezentativke Republike Irske, svesne da bi ih to verovatno koštalo izbacivanja iz takmičenja - a da ne bi mnogo toga postigle, rešile su se na manju verziju bojkota.

Nisu bojkotovale sport, nego pozdravljanje sa suparnicima i gledanje u njihovu zastavu tokom intoniranja himne Izreala.

Kao zvaničan povod za to nisu uzele pomenuto druženje izraelskih reprezentativki sa vojnicima jedinice koja je, navodno, učestvovala u krvavim sukobima u Gazi, već navodno "potpuno lažno optuživanje od strane izraelskih košarkašica da su igračice Republike Irske anti-semiti".

Ono što je Košarkaški savez Republike Irske najavio pred utakmicu...

... potom se i obistinilo:

Kada je na red došlo pozdravljanje ekipa, Irkinje nisu ni prišle centru, već su ostale kod svoje klupe, gde su i odslušale obe himne.

Izostalo je i uobičajeno razmenjivanje poklona.

Evo kako je to izgledalo na neutralnom terenu, u Rigi, gde je FIBA izmestila "domaćinstvo" izraelske selekcije zbog aktuelnog vojnog sukoba:

Što se tiče same košarke, Izrael je, kao veliki favorit, tu ulogu i opravdao - Republika Irska je savladana sa 30 poena razlike: bilo je 87:57.

Bonus video: "Delije" poslale poruku Rusiji na meču Crvena zvezda - Voždovac

 
Pogledajte više