FUDBALSKI ZEMLJOTRES! Pala odluka suda: UEFA i FIFA nezakonito blokirali Superligu, šta dalje...

Novosti online 21. 12. 2023. u 10:13

Sud pravde Evropske unije (CJEU) je doneo odluku u kojoj žestoko osuđuje UEFA i FIFA da su nezakonito blokirali Superligu Evrope.

Foto: AP

Naime, zloupotrebili su svoj položaj i uticaj kako bi blokirali stvaranje Superlige, navodi se u odluci Vrhovnog suda Evropske unije, a prenose britanski mediji. 

Prema odluci, propisi UEFA/FIFA su suprotni evropskim zakonima. To praktično znači da sada timovi imaju pravo da učestvuju u bilo kom takmičenju, bez dozvole UEFA/FIFA i bez pokroviteljstva dve međunarodne federacije.

U odluci se navodi da postojeći okvir ne obezbeđuje pravo da dve federacije budu transparentne, objektivne i bez diskriminacije. Superliga Evrope ili bilo koje drugo međuklupsko takmičenje je od danas potpuno moguće, bez traženja dozvole UEFA/FIFA.

Podsećanja radi, projekat Evropske fudbalske Superlige predstavljen je u aprilu 2021. uz početnu podršku desetak vrhunskih klubova iz Španije, Engleske i Italije, kao što su Mančester junajted, Inter iz Milana ili Atletiko iz Madrida.

Ali nasilna reakcija UEFA kojoj je predsedavao Aleksandar Čeferin i odbijanje FIFA na čelu sa Đanijem Infantinom, kao i protivljenje nacionalnih saveza, Asocijacije evropskih klubova (ECA), različitih vlada ili Evropske komisije izazvali su strah i naterali mnoge od tih timova da objave da istupaju iz projekta.

Nakon što je prošlog juna objavljeno istupanje Juventusa iz Torina, samo Real Madrid i Barselona trenutno pokušavaju da promovišu novo takmičenje.

Prema njenim promoterima, koji osuđuju da UEFA ima monopol na upravljanje evropskim fudbalom, Superliga bi bila otvorena evropska liga zasnovana isključivo na sportskim zaslugama, sa nekoliko divizija i između 60 i 80 klubova koji učestvuju, uz minimum garantovanih 14 evropskih utakmica po klubu.

Nekako paralelno sa pokretanjem plana o Superligi, UEFA je transformisala Ligu šampiona u takmičenje po ukusu bogatih klubova koji su planirali da se "odmetnu".

Sada će jako zanimljivo biti videti nastavak sage u kojoj će Superliga ponovo krenuti agresivno u rat sa UEFA i FIFA, naročito kada ima podršku Vrhovnog suda Evropske unije.

Neće biti iznenađenje ako u skorijoj budućnosti budemo gledali kao glavno takmičenje nadmetanje bogatih, a Liga šampiona i ostala takmičenja pod okriljem UEFA budu rezervisana za "sirotinju".

BONUS VIDEO: Cilj mi je bio da igram za Zvezdu ili Partizan

Pogledajte više