ŠOU CRVENO-BELIH U RUSIJI! Nova Zvezda nokautirala ruskog šampiona, a junaci golman i momak koji nije ni bio u protokolu!

Novosti online 04. 07. 2023. u 20:29 >> 20:30

"NOVA" Crvena zvezda je prilično zanimljiva. Pokazala je to u Sankt Peterburgu gde je protiv Zenita, od kog je izgubila dvaput 2004. u Ligi Evrope, a onda na četiri prijateljske utakmice, savladala ruskog šampiona sa 1:2 na početku "Premijer kupa".

FOTO: FK Crvena zvezda

Novi trener crveno-belih, Barak Bahar, mogao je dosta toga da nauči o svojoj ekipi u ovoj proveri. Em je bila i biće najjača kontrolna utakmica na ovim pripremama, em su i startna postava i brojni "drugopozivci" prikazali protiv šampiona Rusije mnogo toga što će biti od koristi stručnom štabu u periodu koji predstoji.

Početnih 11 srpskog prvaka (Glazer, Dragović, Eraković, Nedeljković, Stamenić, Mijailović, Kanga, Ivanić, Mitrović, Olanjinka, Mijatović) prošli su kroz prilično burno prvo poluvreme. U njemu je novi čuvar mreže dvema izvrsnim intervencijama oduševio "delije", kojih je bilo nekoliko desetina na tribinama Arene u Sankt Peterburgu, ali je bilo i veoma dobrih ofanzivnih poteza ekipe iz Beograda koja je nastupila u nesvakidašnjoj postavi. Recimo, Mijailović, koji obično igra zadnjeg veznog, bio je centarlni štoper, Mitrović je igrao levog spoljneg "beka" i tako redom.

Sa druge strane, Zenit, koji je pet puta u nizu podizao šampionski pehar u Ruskoj Federaciji, oslanjao se na proverene, brazilsko-ruske snage, a pritom one nisu prezale od oštre igre, pa je od maltene prvog minuta "prštalo" na terenu. 

Nisu, međutim, ustuknuli crveno-beli, već su su bili i kvalitetniji u završnici uvodnog dela meča, dosuđen im je penal koji je potom poništen zbog ofsajda Olajinke koji je i bio fauliran, da bi isti novajlija učestvovao u akciji kojim je Baharova ekipa povela. Igrao se 40. minut kada je pomenuto pojačanje dodalo loptu levo Mitroviću, a njegov idealni centaršut Mirko Ivanić sproveo glavom u mrežu domaćina.

Zenit je, pak, bolje otvorio drugi deo meča. Što zbog nešto konkretnije sopstvene igre, što zbog baš brojnih izmena u taboru Beograđana, period lošijeg nastupa ekipe s Marakane suparnik je iskoristio da preko Keirosa poravna u 60. minutu.

Ali, Zvezda nije odustajala od namere da pobedi.

Žan Filip Kraso, novi napadač crveno-belih, koji se nije ni našao u zvaničnom protokolu za ovu utakmicu a ipak je ušao sa klupe u finišu, doneo je trijumf izabranicima Baraka Bahara i to iz jedanesterca.

Žan Filip Kraso postiže gol za Zvezdinu pobedu protiv Zenita / FOTO: FK Crvena zvezda

Igrao se 88. minut kada su rezervisti Lučić i Šljivić dobro kombinovali na levom krilu, a onda Kangva "lažnjakom" naterao suparnika da ga obori, što je pomenuti novi špic, reprezentativac Obale Slonovače, iskoristio da sa "bele tačke" donese pobedu Crvenoj zvezdi.

Ona će narednu utakmicu na ovom turniru odigrati s Nefčijem 8. jula, pa sa Fenerbahčeom 12.

KRAJ! Zenit - Crvena zvezda 1:2

90' - Nova sjajna odbrana Zvezdinog golmana Omrija Glazera! Mostovoj je sa 5, 6 metara "tukao" glavom, a sjajnim reflekom čuvara mreže crveno-belih, koji je hitro podigao desnu ruku, ostalo je 1:2!

89' - Ovako je Žan Filip Kraso dao prvi gol u Zvezdinom dresu:

Penal Krasoa za vođstvo Zvezde protiv Zenita / Screenshot / TV Arena sport

88' - Goool! Kraso je izveo penal, polako i po zemlji - u levu stranu, golman Vasjutin otišao na drugu, Zvezda vodi!

86'  - Penal za Zvezdu! Kombinovali su s leve strane Lučić i Šljivić, lopta stigla do Kangve, koji je "lažnjakom" prevario Krugovoja i on je napravio prekršaj za jedanaesterac.

82' - Popravljaju utisak crveno-beli, nema šta.

80' - Posle dugo, dugo vremena, Zvezda je imala dobru akciju. Bukari je presekao napad rivala, poveo kontru 2 na 2, odigrao desno za Kangvu, ali je ovaj šutirao previše slabo da bi savladao golmana Zenita. Ostaje 1:1.

76' - Crveno-beli su, možda ne baš od prvog trenutka posle velikog predaha, ali nedugo zatim prilično... rastrzani. Nema onih konkretnih poteza u njihovoj igri, izmene su učinile svoje, očigledno. A evo i još jedne. Kangva menja Stamenića.

72' - Nove promene u Zvezdi, ušli su Bukari, Milunović i Spajić, izašli su Nedeljković, Dragović i Eraković. Sada Zvezdin defanzivni trio čine Spajić, Mijailović i Milunović.

69'  - Meču prisustvuje 17.790 gledalaca.

65' - Evo kako je Zenit poravnao rezultat - Vasiljev se probio po levoj strani, vratio loptu ka Keirosu a ovaj levicom savladao odličnog Glazera:

64' - Kanga je izašao, ušao Šljivić... Novajlija Ado je takođe na terenu. Izgleda da je izašao Ivanić. A posebno joe interesantno što je Kraso, koji uopšte nije bio u protokolu, ušao umesto Mitrovića.

Trenutak kada je Zenit postigao gol za 1:1 / Screenshot / TV Arena sport

61' - Gol! Keiros je strelac, Zenit je izjednačio!

55' - Kao da je ruski klub "dodao gas" u drugom poluvremenu. Bolje, konkretnije igra, brže osvaja loptu...

51' - Kosta Nedeljković je još jednom napravio problem Zenitu probojem po desnoj strani. Umalo da proigra Stamenića koji bi, pretpostavka je, imao lak posao za 0:2, ali je intervenisala odbrana domaćih u poslednji čas i biće korner za goste.

47' - Da, Lučić je zamenio Olajinku u taboru crveno-belih, u kome je sada i drugi fudbaler sa žutim kartonom, mladi Mijatović zbog oštrijeg prekršaja u fazi napada.

Mijatović na meču Zenit - Zvezda / FOTO: FK Crvena zvezda

 

47' - Izgleda da su treneri malo "promešali karte" na poluvremenu. Renan, opasni Malkom i Čistkajov su izašli iz domaće ekipe, a u Zvezdi na terenu nema Olajinke...

46' - Počeo je drugi deo utakmice. 

Evo one čudesne odbrane novog Zvezdinog golmana Glazera u uvodnom delu utakmice:

Kraj poluvremena. I te kako sadržajnog. Od početne inicijative Zenita, preko brojnih prekršaja i žutih kartona, do poništenog penala a onda i gola Zvezde... 

45' - Nadigrali su fudbaleri Zenita svoje suparnike na levom krilu, Mantuan se probio do gol-aut linije, uputio "povratnu" loptu, no ona je prošla kroz Zvezdinu odbranu a da nijedan igrač domaćih nije na nju natrčao. Igraće se još dva minuta.

43' - Radost nekoliko desetina "delija" na utakmici u Sankt Peterburgu:

Navijači Zvezde na utakmici Zenit - Crvena zvezda / Screenshot / TV Arena sport

41' - Kanga je na oko 40 metara od gola Zenita izveo slobodan udarac dodavši loptu ispred sebe Olajinki, ovaj odmah proigrao na levom krilu Mitrovića, čiji je savršen centaršut Ivanić glavom "prosledio" u mrežu ruskog kluba.

Ivanić postiže gol na utakmici Zenit - Crvena zvezda / Screenshot / TV Arena sport

40' - Gol! Mirko Ivanić - vodi Zvezda!

35' - Dosta dugo je trajalo čekanje da se odluči šta će biti oko jedanaesterca, a igra je posle 2-3 minuta pauze nastavljena.

32' - Poništena odluka o penalu, ofsajd je bio pre prekršaja! Ništa od najstrože kazne u korist crveno-belih

Ofsajd Olajinke pre nego što je nad njim napravljen prekršaj / Screenshot / TV Arena sport

29' - Penal za Zvezdu! Kasijera je loše uklizao i s leđa faulirao Olajinku u kaznenom prostoru Zenita

Trenutak kada je Olajinka došao prvi do lopte, pa bio fauliran / Screenshot / TV Arena sport

27'  - Ponovo odlično brani Glazer! Malkom je šutirao, lopta promenila putanju jer je zakačila Dragovića, ali Zvezdin golman je vrhovima prstiju sprečio pogodak!

Glazer brani šut Malkoma sa distance / Screenshot / TV Arena sport

25' - Fantastična odbrana novog golmana Zvezde, Glazera! Opasni su Rusi u tranziciji, oduzeli su loptu Kangi i organizovali polu-kontru u tri poteza, a iako je Kasiera šutirao sa ruba peterca, Glazer je nogom, "u letu", uspeo da sačuva mrežu crveno-belih!

Čudesna odbrana Glazera na meču Zenit - Zvezda / Screenshot / TV Arena sport

22' - Četvrti prekršaj zaredom - hvatanjem rivala. Prvi žuti karton za igrače Zvezde, i to za Stamenića. Nije to bio faul za javnu opomenu, jer se desio na 30 metara od gola Zenita, ali je poslužio sudiji da stavi do znanja svim akterima da više neće dozvoliti pomenuto ponašanje. A i nije lepo za gledanje, ako ćemo pravo...

21' - Dvaput u nizu rukama zaustavljaju fubaleri Zvezde Klaudinja. Baš se iznervirao, pa je potom on tako napravio prekršaj i to nad mladim desnim "spoljnim" crveno-belih, Nedeljkovićem.

19'  - Novi žuti karton za igrače Zenita. Zbog grubog prekršaja nad mladim Zvezdinom napadačem Mijatovićem opomenut je Renan.

15' - Dva brzo dobijena žuta kartona za strance u redovima Zenita. Keirož i Klaudinjo su opomenuti, jedan zbog faula, drugi jer je skačući besno (?!) rešio da izrazi protest zbog odluke sudije da mu sankcioniše kolegu.

11' - Olajinka nije uspeo da proigra saigrače s desnog krila, no lopta se srećno po Zvezdu odbila pravo ka Kangi koji je pritrčavao kaznenom prostoru Zenita. Raspalio je po lopti, ne i dovoljno precizno da bi, kao što to ume kada se radi o šutevima s distance, promenio rezultat.

9'- Malkom je s desnog krila da li šutira, ili probao da nekog od saigrača uposli kod dalje stative, tek - lopta je prohujala oko metar, metar i po pokraj Zvezdinog gola.

8' - Nova obećavajuća akcija Zvezde, Olajinka je odlično uposlio Ivanića na samom ćošku peterca, odakle je on uspeo da, "bežeći" od gola, nadmudri na tren golmana Keržakova, ali ne i da nekog uposli u središnjem delu šesnaesterca.

7' - Prva "pretnja" Zvezde, ali ne baš velika. Ivanić je oprobao udarac s distance, i to neprecizno.

6' - Prilične promene su primetne pod komandnom palicom novog Zvezdinog trenera Baraka Bahara. Srnić i Gobeljić nisu doputovali u Rusiju, u protolu za ovaj meč nema novog napadača Krasoa ali ni Aleksandra Kataija, a Srđan Mijailović, najpoznatiji po svojim partijama kao zadnji vezni, igra - centralnog defanzivca. U odbrani su još dva igraca crveno-belih, novi reprezentativac naše zemlje Strahinja Eraković i kapiten Dragović.

2' - Rusi su prvi pripretili. Em su vešto držali loptu u svom posedu i pored presinga Beograđana po celom terenu, em je Keirož pobegao po desnom krilu, no njegov šut iskosa nije bio problem za dobro postavljenog Glazera, novog Zvezdinog golmana.

1' - Meč je počeo!

RUSKA POSLA: Ovo se začulo sa zvučnika u Sankt Peterburgu kada su fudbaleri Crvene zvezde izašli na zagrevanje (VIDEO)

18.34 - Sudija Aleksej Amelin je bacio novčić, fudbaleri Zenita, tačnije njihov kapiten Daglas Santos je pogodio na koju stranu će pasti pa će domaćin imati loptu na startu

18.29 - Intoniranje himni je u toku. A posle toga - meč počinje

17.13 - Evo i sastava:

Zenit: Keržakov, Karavajev, Čistjakov, Renan, Santos, Keirož, Vasilev, Klaudinjo, Malkom, Mantuan, Kasiera

Crvena zvezda: Glazer, Dragović, Eraković, Nedeljković, Stamenić, Mijailović, Kanga, Ivanić, Mitrović, Olanjinka, Mijatović

Detalj sa stadiona pred meč Zenit - Zvezda / FOTO: FK Crvena zvezda

Uoči meča

DVA prijateljska kluba, šampioni Rusije i Srbije, večeras na "Gasprom areni" ukrštaju koplja u okviru Premijer kupa. Za Crvenu zvezdu je ovo najjači meč na pripremama, odlična prilika za njenog novog trenera Baraka Bahar da vidi dokle je stigao sa "ugradnjom" svojih ideja i novog sistema u tim. Iako je dvoboj prijateljskog karaktera, crveno-beli će morati da izvuku trenutni maksimum kako bi se suprotstavili snažnom Zenitu

Domaćin je u prvom kolu turnira lako savladao Nefči sa 3:1, što je bila samo potvrda da je i najveći favorit. S druge strane, Zenit je veliki Zvezdin sportski "dužnik", jer je u svih prethodnih šest međusobnih mečeva izlazio kao pobednik. Negativna serija krenula je 2004. od brodoloma u plej-ofu Lige Evrope, kada su Aršavin i ekipa u dva meča isprašili beogradskog velikana (4:0 i 2:1). Pošto ih povezuje zajednički sponzor, dva kluba su u poslednjih pet godina odigrala i četiri prijateljska susreta, u kojima je ruski tim uvek pobeđivao (1:0, 1:0, 2:1, 3:1).

Da li će Zvezda prekinuiti ovu neugodnu tradiciju, teško je pretpostaviti, ali je teško i ostvarivo (ne i nemoguće, naravno) jer je Zenit, uprkos sportskim sankcijama i neučestvovanju ruskih timova u evropskim takmičenjima sačuvao izuzetno jak sastav. Pet godina zaredom je prvak Rusije, što je podatak za posebno poštovanje.

Za Zvezdine navijače će ovaj meč biti važan da na delu vide Krasoa i Olajinku, dvojicu novajlija u napadu. Dovedeni su zbog Lige šampiona, a na poslednjoj utakmici sa Borcem iz Banjaluke odigrali su samo petnaestak poslednjih minuta. Biće zanimljivo šta će u ovako jakoj proveri pokazati mlade snage crveno-belih, koje su u prvom delu priprema ostavili odličan utisak.

Prvo mesto pola miliona evra

LEPA nagrada od 500.000 evra čeka pobednika Premijer kupa. Posle današnjeg meča sa Zenitom, Crvenu zvezdu očekuju i dueli sa Nefčijem (8. jul) i Fenerbahčeom (12. jul).

BONUS VIDEO: Kad himna Srbije, "Bože pravde", zagrmi u Rusiji...

Pogledajte više