SITI I INTER SPREMNI ZA VELIKO FINALE LIGE ŠAMPIONA: Gol mašina na "katanačo"

Z. Ćorović 10. 06. 2023. u 11:17

NIKADA se do sada nije desilo da je u velikom finalu Lige šampiona jedan takav superfavorit, kao što je Mančester siti protiv Intera, sutra uveče (21.00) u Istanbulu. Iako nijednom nije bila prvak Evrope, gol mašina Pepa Gvardiole je mnogo odskočila od ostalih top ekipa, nadmoćno i lako je preskakala sve prepreke. Kao od šale je izbacila Bajern i Real u četvrtfinalu i polufinalu, pa se čini da će Inter biti samo poslastica u ovoj Sitijevoj dominantnoj sezoni.

FOTO: Tanjug/AP

Ali, finale je jedan meč u kome svašta može da se desi. Čuda su u fudbalu redovna pojava, u njega se uzda i ekipa koju na početku takmičenja niko nije video u samoj završnici. Inter je prvo u grupi nadmašio očekivanja jer je iza sebe ostavio Barselonu, pa je lakšom stranom žreba grabio dalje preko portugalskih velikana Porta i Benfike, da bi ga u Istanbul poslao dupli trijumf nad komšijom Milanom.

- Biće posebno. Uvek sam sanjao da igram u finalu Lige šampiona i biće mi čast što ću učestvovati u ovom meču. Pred nama je još mnogo posla da ostvarimo cilj. Imali smo neverovatnu sezonu, ali moramo da je završimo na najbolji mogući način. Moraćemo da damo sve od sebe protiv veoma dobrog Intera. Uzbuđeni smo što ćemo izaći na teren i uvereni smo da ćemo biti maksimalni - rekao je Erling Haland, napadač engleskog tima.

Brojni stručnjaci smatraju da je snažni Norvežanin bio baš ta "kockica u mozaiku" koja je falila Pepu Gvardioli da se domogne toliko željenog pehara sa Sitijem. To pokazuje i njegov učinak, Haland je na deset utakmica u elitnom takmičenju čak 12 puta pogađao mrežu protivnika. Ipak, u timu "građana" sve besprekorno funkcioniše jer se ne zna ko je u boljoj formi - svi su na kreativnom vrhuncu, od De Brujnea, preko Gundogana, Silve, Griliša, Stonsa... Gvardiola je podigao ekipu na najviši nivo i ona prvi put podseća na onu njegovu Barselonu koja je dva puta silno osvajala evropski tron. Sve ide ka tome i da je ovaj tim "nedodirljiv", jer je Siti bez poraza stigao do finala (sedam pobeda, pet remija).

- Nema sumnje da su jedan od najboljih timova na svetu - slaže se i Lautaro Marinez, Interov adut. - Siti igra fudbal koji mi se sviđa, sigurno će nam biti težak rival. Međutim, suočili smo se sa snažnim timovima tokom grupne i nokaut faze. Trebalo bi da uživamo u spektaklu, ne igra se svaki dan finale. Biće to ostvarenje sna za sve nas, izaći ćemo na teren da se nadigravamo. Nadam se da će pobediti bolji tim i da ćemo mi podići trofej.

Dok je Siti furioznim finišom stigao do treće vezane titule u Premijer ligi (posle osvojio i FA kup), "nero-azuri" su "mrljavili" u Seriji A, ali su blistali u Kupu i ponovo ga osvojili. Na njihovoj strani je i tradicija, jer su se tri puta peli na evropski tron. Mnogi misle da će Simone Inzagi, kao što bi većina italijanskih trenera uradila, pokušati žestokim "katenačom" da se isprsi "mančesterskoj ofanzivi". Možda tako i bude, mada ovaj Inter nije defanzivom odškrinuo vrata raja, već organizovanom igrom. Barela, Čalhanoglu i Mhtarijan su sa mnogo samopouzdanja umeli da naprave razliku, dok se u napadu, pored Lautara nikad ne zna šta sve mogu da naprave lisci Lukaku i Džeko. Inter će morati nešto posebno da uradi kako bi se odupro, ekipi koja u prvom poluvremenu revanša polufinala nije dozvolila Realu (4:0) da napravi tri vezana pasa.

FAVORITI Fudbaleri Sitija žele prvi trofej u LŠ Foto Profimedija

NADA Inter juri četvrtu krunu, prvu posle 2010. Foto Profimedija

Pep Gvardiola Foto AP

Simone Inzagi Foto AP

M. SITI - INTER (21.00)

STADION: "Ataturk" u Istanbulu. Kapacitet: 74.753. Sudija: Šimon Marčinjak (Poljska). Prenos: RTS 1, TV Arena 1 premijum.

M. SITI: Ederson - Voker, Dias, Akandži - Stons, Rodri - Griliš, Gundogan, De Brujne, Silva - Haland.

Trener: Pep Gvardiola.

INTER: Onana - Darmjan, Ačerbi, Bastoni - Dimarko, Barela, Mhtarijan, Čalhanoglu, Damfris - Martinez, Džeko.

Trener: Simone Inzagi.

ZANIMLjIVOSTI

o U Ligi šampiona (ili Kupu) su pobeđivala 22 različita kluba iz deset zemalja.

o U prethodna tri finala, rezultat je bio identičan - 1:0.

o Najviše golova u finalu LŠ palo je 1960. godine - deset (Real - Ajntraht 7:3).

o Pobednik meča u Istanbulu igraće Superkup Evrope 16. avgusta u Atini protiv Sevilje Atletika, i SP za klubove od 12. do 22. decembra u Saudijskoj Arabiji.

o Siti i Inter se do ovog finala nikada nisu sastali u nekom međunarodnom takmičenju

SITIJEVA FINALA 1 (0)

2021. Čelsi - M. siti 1:0

INTEROVA FINALA 5 (3)

1964. INTER - Real 3:1

1965. INTER - Benfika 1:0

1967. Seltik - Inter 2:1

1972. Ajaks - Inter 2:0

2010. INTER - Bajern 2:0

KVOTE ZA PEHAR

1. Real 1,22

2. Liverpul 4,50

TITULE

14 - Real

7 - Milan

6 - Bajern, Liverpul

5 - Barselona

4 - Ajaks

3 - Inter, M. junajted

2 - Benfika, Juventus, Čelsi, Notingem, Porto

1 - Aston Vila, Borusija D, Seltik, C. zvezda, Fejenord, Hamburg, Marselj, PSV, Steaua

PRVACI OD 2008.

2012/2013. Bajern (Nem)

2013/2014. Real M. (Špa)

2014/2015. Barselona (Špa)

2015/2016. Real M. (Špa)

2016/2017. Real M. (Špa)

2017/2018. Real M. (Špa)

2018/2019. Liverpul (Eng)

2019/2020. Bajern (Nem)

2020/2021. Čelsi (Eng)

2021/2022. Real M. (Špa)

o poslednjih deset

OVO NE MORA: LISTA STRELACA

12 - Haland (M. siti)

8 - Salah (Liverpul)

7 - Vinisijus (Real)

7 - Mbape (PSŽ)

6 - Žoao Mario (Benfika)


 



 

Pogledajte više