A SAD, NAPAD NA REAL! Crvena zvezda pred ozbiljnim, ali ne i neostvarivim zadatkom

Novosti online 05. 06. 2023. u 19:50

Fudbaleri Crvene zvezde su u sezoni za nama oborili brojne rekorde, a sledeća meta je niz Real Madrida bez poraza na domaćem terenu, koji iznosi 121 meč. Zvezdi osam utakmica nedostaje da dođe dotle, odnosno devet da rekord prestigne.

M. Vukadinović

Izjednačili su se fudbaleri Crvene zvezde u ovoj takmičarskoj godini sa legendarnom generacijom koju je predvodio Gojko Zec u sezoni 1976/77, koja je jedina u istoriji našeg najtrofejnijeg kluba osvojila titulu šampiona države šest kola pred kraj.

Osvojili su drugu titulu šampiona države bez poraza, čime su ponovili uspeh tima Dejana Stankovića iz 2020/21, takođe, prvi je osvojeni šest šampionata u nizu i vezane su tri duple krune, što nikome nije pošlo za rukom na ovim prostorima.
 
Niz Real Madrida je bio nedostižan za sve evropske ekipe, španski velikan je na domaćem terenu u nacionalnom šampionatu bio neporažen nešto više od osam godina (1957-1965), a u tom periodu Madriđani su odigrali 121 meč. Crvena zvezda je bila najbliža obaranju rekorda, s obzirom da je u periodu od 1998. do 2004. godine vezala 96 utakmica na kojima nije kapitulirala.

Istorijska prilika je pred Zvezdinim igračima, koji u poslednjih šest godina obaraju rekorde i podižu standarde, te će sledeće sezone imati priliku da prestignu najveći klub na svetu po ovom parametru. Poslednji poraz crveno-belih desio se sada već davnog 18. aprila 2017. godine, dok je nestvarni niz započet 12 dana kasnije protiv Vojvodine, pobedom sa 2:0 pogocima Gelora Kange i Srđana Plavšića.
 
U periodu od 2017. godine do danas, crveno-beli su odigrali čak 113 mečeva, na kojima su uglavnom upisivali pobede, uz po neki remi, i u tom periodu su se najviše puta sastajali sa večitim rivalom, Čukaričkim i Radničkim iz Niša - po devet utakmica. Najgore su prolazile Meraklije kada su dolazile na "Marakanu" u poslednjih šest godina, s obzirom da imaju sve poraze, a gol razlika je ubedljivo na strani Beograđana i iznosi 26:1. Ništa bolje nije prolazila ni ekipa sa Banovog brda, koja ima isti skor kao Nišlije, uz nešto bolju gol razliku - 24:2. Na čak devet večitih derbija Zvetda ima pet pobeda i četiri remija, dala je devet, a primili svega tri pogotka, što potvrđuje apsolutnu dominaciju Zvezde u domaćim okvirima.
 
 

Bonus video: POVRATAK IZ SNOVA: Uroš Spajić se oporavio i dao najlepši gol na meču Zvezda - Čukarički

 
Pogledajte više