NAPULJ JE SPREMAN ZA SPEKTAKL! Ceo grad je na nogama, titulu čekaju od ''besmrtnog'' Maradone, a ukoliko je danas osvoje ući će u istoriju

Novosti online 30. 04. 2023. u 08:55

Napoli bi danas mogao i matematički da osigura treću titulu prvaka Italije, prvu još od Maradone, kada im je gotov sam doneo naslov šampiona.

FOTO: EPA

Erupcija navijačkog ludila sprema se u Italiji. Napoli u 32. kolu Serije A pobedom protiv Salernitane može da osigura Skudeto, uz uslov da Lacio ne pobedi Inter.

Napoli bi tako postao prva ekipa u istoriji Serije A koja je postala prvak šest kola pre kraja prvenstva.

A Napulj je itekako spreman za proslavu treće titule šampiona Italije u istoriji kluba. Skudeto im je doneo Dijego Armando Maradona 1987. i 1990., zbog čega legendarni Argentinac ima besmrtni status na jugu Italije. Baš zbog toga, prikladno je što Napoli igra na domaćem terenu protiv Salernitane, odnosno na stadionu Dijega Maradone.

FOTO: EPA

- Napoli je, u fudbalskom smislu, bio bliže drugoj ligi nego osvajanju Skudeta - jednom se prilikom prisetio Maradona.

- Znao sam da ću se tamo mučiti, i to puno. Ali takođe sam znao da što je nešto teže, to mi se više sviđa. Motivisaniji sam i igram bolje ako neko sumnja u mene ili u nas - pričao je legendarni Argentinac

Istina, ništa u vezi Napolija nije bilo impresivno pre dolaska Maradone. Ovaj klub iz južne Italije jedva je ostao u prvoj ligi u sezonama 1982/83. i 1983/84. Onda je u klub stila ''Božija ruka'', a italijanska liga, koja je u to doba bila najsnažnija na svetu, pokorila se Argentincu.

epa

Maradona i Napoli postali su simbioza. 

- Osetio sam pravu njihovu ljubav. Napoli je bio lud grad, bili su jednako ludi kao ja, a fudbal im je bio život. Tamo me puno toga podsetilo na moje korene. Bilo je štrajkova glađu, a neki su se vezali za ogradu na stadionu i molili da dođem u klub. Kako sam mogao da ih izneverim? - Piše u autobiografiji Maradone.

Danas, navijači Napolija u nebesa dižu dva fudbalera, a to su - Kviča Kvarackhelija i Viktor Osimen, dva najzaslužnija igrača što je Napoli, koliko već danas, novi šampion Italije.

Utakmica protiv Salerna je na programu danas od 15 časova.

BONUS VIDEO: MADRID TO NE PAMTI: "Grobari" napravili feštu u prestonici Španije

Pogledajte više