NOVI FORMAT SP: Od 2026. sve će biti drugačije

S. R.

14. 03. 2023. u 12:27

FIFA je potvrdila promene koje će se dogoditi na sledećem Svetskom prvenstvu. Prema pisanju "Atletika", od 2026. godine će na prvenstvo ići 48 reprezentacija umesto dosadašnje 32. U prvom krugu će biti 12 grupa od po četiri tima, a dalje će proći sve prvoplasirane i drugoplasirane, kao i osam najboljih trećeplasiranih ekipa iz grupa. To znači da će se igrati 104 utakmice u 39 dana.

FOTO: AP/Tanjug

Tako će FIFA dobiti još 40 utakmica na svom najvećem takmičenju. Dosad su se u formatu s 32 reprezentacije igrale 64 utakmice. Postojala je mogućnost i da se sve reprezentacije podele u grupe sa po tri ekipe.

Od dodatnih 16 reprezentacija na SP tri mesta trebalo bi da dobiju azijske reprezentacije, četiri afričke, dva severnoameričke, dva južnoameričke, tri evropske i jedna pacifička. Poslednji učesnik će se dobiti međukontinentalnim razigravanjem. Evropske kvalifikacije počeće u martu 2025. godine i trajaće godinu dana.

SP 2026. godine biće prvo u istoriji koje će organizovati tri domaćina - SAD, Meksiko i Kanada. Podsetimo, dosad je jedino SP koje nije imalo jednog domaćina bilo ono 2002. godine, koje se održalo u Japanu i Južnoj Koreji.

Titulu će braniti Argentina.

Pogledajte više