TAMO GDE SE FUDBAL IGRA IZ LJUBAVI: FSS sprovodi i pokreće inicijative igranja svuda i svima

M-23-50-0594

26. 02. 2023. u 10:00

KROVNA institucija srpskog fudbala pod svojim okriljem ima i sektor za bazični fudbal, a brojke, rast i uspesi koje on beleži prethodnih godina razlog su da se ne brinemo za srpski fudbal, ali i buduće sportske radnike.

FOTO: FSS

Naravno, pod budnim okom UEFA i FIFA, ali i domaćih eksperata iz drugih oblasti, Fudbalski savez Srbije sprovodi različite projekte i pokreće inicijative za pružanje mogućnosti za igranje fudbala svuda i svima.

FSS je protekle godine bio finalista UEFA Grow Awards takmičenja sa svojom kampanjom "Fudbal je za devojčice", a to je bio samo kamen temeljac. Dugoročnom strategijom utvrđen je plan za razvoj ženskog fudbala i sve počinje od najmlađih.

UEFA Disney Playmakers projekat sprovodi se u preko 50 vrtića širom zemlje. Od Subotice do Kuršumlije, više od 2.000 devojčica uzrasta 5-6 godina koje nikada nisu igrale fudbal, uz magiju crtaća poput Frozen, Neviđenih i Moane, prvi put su u mogućnosti da se zaljube u ovu igru i razvijaju svoje motoričke sposobnosti, budu zdrave, samouverene, da se druže i nauče važne životne veštine. Zahvaljujući svojim rezultatima i sistemu koji je uspostavljen, UEFA je FSS promovisala kao jedan od najuspešnijih saveza kada je ovaj projekat u pitanju.

Ako i posle vrtića požele da i dalje igraju fudbal, tu su programi u školama "Igrajmo fudbal", gde mogu da igraju sa dečacima i besplatne škole fudbala za devojčice koje u saradnji sa FSS sprovodi Institut za ženski sport na čelu sa legendom ženske košarke Marinom Maljković. Treninge drže nastavnici fizičkog, opremu za preko 3.000 mališana obezbeđuje FSS, a uz nedeljne sesije, organizuju se i radionice sa psiholozima i sociolozima.

FOTO: FSS

Kako bi deca bila zaštićena i bez pritisaka uživala u igri, jer u tom uzrastu fudbal treba da bude igra, započet je i projekat pisanja Pravilnika za zaštitu dece u fudbalu. Stručnjaci za rad sa decom, kao i priznati pedagozi, sociolozi i psiholozi uz fudbalske stručnjake ponudiće rešenja i pravilnike koji će biti obavezni za sve.

U izradi je i velika baza koja će digitalizovati bazični fudbal u Srbiji i omogućiti pristup svim informacijama na jednom mestu. Uz to, biće i veliki napredak ali i olakšica za klubove, školice, akademije, trenere, lige i turnire.

Veliki pomak napravljen je i u pravcu edukacije i povećanja broja ženskih trenera, gde pored UEFA edukacije za projekat Playmakers, devojke imaju priliku da steknu formalno obrazovanje kroz Grassroots C licencu, kao i kurs koji FSS realizuje zajedno sa Fudbalskim savezom i Ministarstvom spoljnih poslova Norveške. I najlepši deo, svaka devojka po završetku kursa dobija paket opreme i zadatak da u svojoj lokalnoj sredini do završnog dela kursa sprovodi treninge.

Sektor za bazični fudbal FSS, na različite načine pomaže i veterane, amatere, etničke, verske i druge manjine a kroz program koordinatora u regionalnim savezima Vojvodine, Beograda, istočne i zapadne Srbije pomaže se rad svih entiteta u fudbalskoj hijerarhiji. Takođe, organizuju se i pomažu programi društvene odgovornosti poput fudbala za slepe, Walking football za starije osobe, KMF Mungosti koji radi sa decom ometenom u razvoju i sl.

Kako bi sve ovo moglo da funkcioniše, a da se i dalje držimo naslova, tu je i veliki broj pre svega mladih koji su tu zato što vole fudbal, a okuplja ih projekat Volonteri Fudbalskog saveza Srbije. Iako pojam volonterizma u Srbiji nema uvek pozitivnu konotaciju, ove devojke i momci na svaki sportski događaj dolaze sa osmehom na licu. Na listi se nalazi preko 1.000 prijavljenih i svakog dana ih je sve više, a svakome od njih podjednaka je čast kada pomažu u organizaciji utakmice za Piksija i "orlove" kao i kada pomažu u organizaciji dečjeg turnira. Pored svog formalnog obrazovanja, svi oni kroz taj program stiču praksu i ulaze u svet fudbalske industrije, a Srbija dobija učene i motivisane buduće sportske radnike. Dokaz je i velika edukativna konferencija za koju se tražila karta više krajem protekle godine, a za čiju je organizaciju FSS dobio najviše ocene UEFA.

BONUS VIDEO: Milojević posle pobede Zvezde u Ivanjici: Ako neko misli da je lako...

Pogledajte više