NAJBOLJA MOGUĆA UVERITA PRED DERBI: Zvezda na krilima Kataija do tri boda u Ivanjici

Novosti online 25. 02. 2023. u 13:22 >> 16:02

FUDBALERI Crvene zvezde savladali su sa 2:0 Javor u okviru 23. kola Mocart Bet Super lige Srbije i tako napravili najbolji mogući uvod u predstojeći večiti derbi.

FOTO: M. Vukadinović

Strelci za crveno-bele bili su Aleksandar Pešić u 38. minutu i Stefan Mitrović u 57. a oba puta asistent je bio Aleksandar Katai.

Ipak, kod prvog gola, više je Zvezdin magiko slučajno aistirao Pešiću, jer je uputio šut na gol, ali se lopta od ramena napadača crveno-belih odbila u gol.

Bila je ovo 20. pobeda Zvezde u tekučem šampionatu i 63. bod  pa crveno-beli opet imaju plus 14 u odnosu na večitog rivala Partizan, koji u nedelju dočekuje ekipu Radničkog.

A onda sledi večiti derbi...

Zvezda je zasluženo slavila u Ivanjici iako je do prvog gola na meču domaćin pružao mnog oveći otpor, imao i svoje šanse...

Posle tog gola, Zvezda je osokoljena krenula po drugi, a to je sputalo igru domaćina pa je jedva sačuvao živu glavu do kraja poluvremena.

U nastavku meča nije bilo mnogo promene u igri obe ekipe, bar ne do 57. minuta i drugog gola gostiju koji je potpuno "ugasio" domaćine i kojim je Zvezda praktično zatvorila utakmicu.

Bio je to prv gol Stefana Mitrovića u sezoni, a asistent je bio KAtai, ali ne "slučajno" kao kod prvog pogotka šampiona Srbije, nego je bila to klasična asistencija posle prodora po krilu i ubacivae u sredinu.

KRAJ UTAKMICE

89' - Gigić se na prelep način oslobodio dvojice defanzivaca Crvene zvezde i šutirao. Aleksandar Dragović je sprečio gol.

84'- Izvršio je milojević i poslednju izmenu, a na teren je poslao Lazara Nikolića, desnog beka koji je protekle jeseni igrao baš za Javor.

80' - Nove izmene u Zvezdi. Milan Rodić i Gelor Kanga su se preselili na klupu, u igru su ušli Irakli Azarov i Slavoljub Srnić.

79' - Opet je Manojlović izašao kao pobednik protiv Bukarija. Golman Javora odbranio je danas sve što je moglo da se odbrani, kod oba gola nije imao nikakvih šansi.

66' - Dvostruka izmena u Zvezdi. Kataija je zamenio Kangva, a Mijailovića Eraković. Ovim izmenama promenio je milojević i formaciju koja je iz 4-2-3-1 prešla u 3-4-2-1.

60' - Prelepa kombinacija Pešića i Mitrovića posle koje je mladi krilni napadač Zvezde uputio udarac na gol, ali je Manojlović sigurno intervenisao.

56'- GOL!!! Zvezda je udvostručila vođstvo. Stefan Mitrović je pogodio posle centaršuta Kataija, dvostrukog asistenta na ovoj utakmici, ako se onaj šut koji je prethodio prvom golu može svrstati u asistencije.

54' - Bukari je prošao po desnom krilu i pokušao da pogodi suprotan ugao ali je bio neprecizan.

51' - Dukure je uputio opasan šut a jedva je Borjan reagovao i sprećio izjednačenje.

46' - Poelo je drugo poluvreme, nema promena u sastavima.

KRAJ PRVOG POLUVREMENA

45+' - Samo minut je produžio prvo poluvreme Andrija Stojanović, a fudbaleri domaće kipe su mu jamačno zahvalni za to, posle paničnih sedam-osam minuta u završnici. Javor je imao svoje šanse i veći deo prvog poluvremena igrao hrabro i dosta otvoreno. Na kraju prvog dela nisu imali domaći ni sreće ili su je gosti iimčli više, ali su i zasluženo otišli sa prednošću na odmor.

45' - Milunović je sam ostao na petercu ali nije dobro glavom zahvatio loptu. Zvezda je osokoljena vodećim golom u naletima a Javor je potpuno pogubio konce igre.

42' - Zvezda je imala mnogo izgledniju priliku za gol nego u onom 37. minutu kada je povela, ali je Manojlović volšebno izbio loptu u korner. Samo minut kasnije, nova prilika za crveno-bele preko Bukarija. 

39' - Malo koškanja viđeno je ispred klupe Javora, ali smirili su sve sudije i stručni štab domaćina.

37' - GOL!!! Crvena zvezda uz mnogo sreće stiže do vodećeg gola. Lopta je posle udarca Kataija pogodila Pešića i završila u mreži. Posle kraće VAR provere, gol je potvrđen jer je lopta Pešića ogodila u rame a ne u ruku.

33' - Gigić je propustio dobru priliku za gol, ali i da je pogodio ne bi bio priznat pogodak zbog očiglednog ofsajda.

32' - Treći korner za goste. Kanga je opet preuzeo odgovornost, centrirao u sredinu peterca, ali je golman Javora Manojlović pokazao da je to njegova zona i pokupio loptu bez problema.

27' - Javor nastavlja da preti. Gojković je centrirao sa desnog krila dobio povratnu od Gigića pa opet uputio loptu u šesnaesterac gde je pronašao Kembela. Ovaj je vrati okratko do Dukurea, koji se spetljao i proapal je izgledna prilika za domaćina.

25' - Bosić je odigro dupli pas sa Gojkovićem i uputio loptu u polje Zvezde gde se istrčali Borjan snašao bolje od usamljenog Gigića.

22' - Piše se udarac u okvir gola Obradoviću, iako je to bio lak plen za borjana. Opet je lopta došla do gola Ivanjičana za nekoliko sekundi. Ovoga puta Pešić je bio ležima okrenut golu ali je ipak uputio solidan šut.

18' - Bosić je nanizao nekoliko igrača Zvezde u driblingu, ali na kraju ga je prekršajem zaustavio Milunović, koji se izvukao bez kartona.

U istom minutu iznenadna šansa na drugoj strani, Bukari je pokušao iz kolena, lopta se nekako odbila do Pešića koji je pokušao da je plasira kroz šumu nogu. Ostalo je 0:0, iako je u jednom trenutku golman gostiju Milan Borjan već video loptu u golu i počeo da proslavlja, ali Kopitović je sprečio slavlje.

17' - Kakva bomba Kembela! Pokušao je iz prve u punom trku napadač Javora i bio zamalo neprecizn. Najbolja prilika za domači sastav.

15' - Vigo je izborio drugi korner za Zvezdu. Opet je Kanga uposlio Kataija na prvoj stativi. Zvezdin Magiko ovaj put je šutirao na gol, ali nije bio precizan.

12' - Pokušao je Mijailović sa distance, ali nije bio precizan pa golman Javora Manojlović nije ni morao da interveniše.

10' - Sada je korner za Zvezdu izveo Kanga, uposlio KAtaija koji glavom prosleđuje na drugu stativu, ali je zamalo zakasnio Pešić. Loptu je zakačio cevanicom.

9 ' - Javor je uovim trenucima konkretniji tim, pokušao je Gigić, ali je Dragović intervenisao.

8' - Prete domaći! Bović je prošao po desnom krilu i centrirao, Milunović je izbio loptu u aut posle koga je opet do lopte došao Bosić koga je uposlio Kembel jer nije mogao da uputi loptu ka golu, ali samo gol-aut.

5' - Milunović je intervenisao posle udarca iz ugla a na petercu je došlo do sudara Obradovića i kapitena Zvvezde Milana Borjana, ali sve je prošlo bez posledica.

2' - Napada Zvezda po desnom krilu preko Viga i Kange, ali odbranio se Javor i krenuo u kontru iz koje je izborio korner. 

1' - Počela je utakmica na očajnom terenu u Ivanjici. Crvena zvezda je u plavim dresovima, domaćin Javor u belim.

UOČI MEČA

Do sada su se Javor i Crvena Zvezda sastali 31 put. "Crveno-beli" su zabeležili 23 pobede, tri puta je meč završen nerešenim rezultatom dok su Ivanjičani pet puta trijumfovali, uz gol razliku 60:20 u korist tima iz Ljutice Bogdana. Poslednji međusobni duel između dva kluba odigran je 27. avgusta 2022. godine na stadionu "Rajko Mitić". Aktuelni šampion je slavio ubedljivo rezultatom 4:1. Mrežu rivala su pogađali Stefan Mitrović i Veljko Nikolić, kao i bivši prvotimci "crveno-belih" El Fardu Ben i Ohi Omojuanfo.

Četa Miloša Milojevića ima velikih 11 bodova prednosti u odnosu na drugoplasirani Partizan, a u sledećem kolu, tačnije 3. marta, očekuje nas večiti derbi u kojem će se verovatno rešiti pitanje titule prvaka Srbije. Međutim, "crveno-bele" u današnjem okršaju čeka raspoloženi rival koji pred svojim navijačima na "Gradskom stadionu kraj Moravice" teško prosipa bodove.

Milojević je za meč sa Ivanjičanima "promešao karte". Stefan Mitrović će biti starter, Mirka Ivanića nema ni na klupi. Dok je Nemanja Milunović zamenio Strahinju Erakovića u srcu odbrane i činiće tandem sa Aleksandrom Dragovićem.

JAVOR (4-2-3-1): Manojlović – Ilić, Kopitović, Obradović, Miletić – Dukure, Adamović – Gojković, Bosić, Kembel – Gigić.

CRVENA ZVEZDA (4-2-3-1): Borjan – Vigo, Milunović, Dragović, Rodić – Mijailović, Kanga – Bukari, Katai, Mitrović – Pešić.

Pogledajte više