FUDBAL VIŠE NIKADA NEĆE BITI ISTI! FIFA donela revolucionarnu odluku

Novosti online 01. 02. 2023. u 18:50

FUDBALSKA igra menja se iz godine u godinu, a poslednjih se moglo videti dosta promena kada je u pitanju sudijski posao. Od uvođenja spreja, VAR-a, do poluautomatskog ofsajda, a sada je na red došla nova promena i novina.

Unutrašnjost VAR sobe Foto EPA

Prva utakmica na kojoj se koristio VAR sistem odigrala se u martu 2018. godine, ali zasad video verifikacija izaziva mnoge nejasnoće.

Često navijači ne mogu razumeti odluke glavnih arbitara nakon ponovljenog gledanja situacije na monitoru. FIFA je odlučila da pronađe rešenje za to, a sudije će svoje odluke obrazlagati, i to tokom samih utakmica, pred celim stadionom.

Ova ideja će biti brzo testirana, već tokom Svetskog klupskog prvenstva u Maroku koje počinje danas.

FIFA i njen predsednik Đani Infantino objavili su novu ideju na društvenim mrežama. Ispostavilo se da svetska fudbalska federacija teži transparentnosti i želi odmah da objasni navijačima sporne odluke sudija tokom samih mečeva. 

- Ovo je vrlo važna vest za sve ljubitelje fudbala koji žele još više jasnoće u sudijskim odlukama. Pažljivo pratite FIFA Svetsko klupsko prvenstvo koje počinje 1. februara u Maroku. Videćete važnu promenu u načinu na koji sudije komuniciraju, kao i u vidu odluka vezanih uz VAR sistem.

Nakon što će se po prvi put sudije obratiti preko mikrofona direktno navijačima na stadionu i TV gledaocima, a biće objašnjeni razlozi takve odluke.

Celu stvar nadopunjuje i fragment koji objašnjava da je ovo tek početak promena koje planira svetska federacija. To je deo FIFA-inog procesa. Uvek želimo da poboljšamo transparentnost VAR-a i podignemo svest. Nadamo se da ćete uživati! - dodaje Infantino.

Navijači mogu pogledati novu FIFA-inu ideju već večeras od 20 sati. Tada se u prvoj utakmici Svetskog klupskog prvenstva sastaju ekipe Al-Ahli Kaira i Okland sitija. Ma Ning će biti glavni arbitar utakmice i ako bude morao da koristi VAR sistem, obavestiće navijače o razlozima svoje odluke koju donese. 

BONUS VIDEO: STATUA ZA MESIJA:U Mar del Plati osvanuo spomenik kapitenu Argentine u čast titule svetskog šampiona

Pogledajte više