VREMEPLOV: Kako je Jugoslavija 1999. dočekala Hrvatsku u Beogradu - Bez golova u mrklom mraku (FOTO)

N. ILjUKIĆ

19. 01. 2023. u 15:08

MNOGO je događaja u istoriji našeg sporta koji zaslužuju da se pamte večno, da budu nezaboravni i da se prepričavaju s kolena na koleno. "Novosti" će u svojoj rubrici "Vremeplov" podsetiti naše čitaoce na fudbalske, košarkaške, vaterpolo i ostale mečeve koje navijači i danas pominju sa posebnim žarom u glasu i očima.

FOTO: N. Paraušić

Jedan od njih je utakmica fudbalskih reprezentacija SR Jugoslavije i Hrvatske u kvalifikacijama za Prvenstvo Evrope. Odigrana je 18. avgusta 1999. godine na stadionu Crvene zvezde, jer je zbog NATO agresije i bombardovanja naše zemlje odložen, a trebalo je da se igra u martu te godine.

Pred 50.000 ljudi u utakmici "okićenoj" posebnom vrstom sportskog, nacionalnog i navijačkog naboja bili smo svedoci prvog duela ove dve selekcije od raspada nekadašnje zajedničke države.

"Plave" je sa klupe predvodio legendarni Vujadin Boškov. "Kockaste" je vodio Miroslav Ćiro Blažević, a na terenu vrhunski igrači u oba tima koje je rat u svakom smislu te reči poslao na suprotne strane... Utakmica je završena najnepopularnijim rezultatom (0:0), iako je trajala "letnji dan do ponoći".

Odmah na početku meča, već u 1. minutu Predrag Mijatović je pogodio stativu Ladićevog gola, gosti su dugo tražili spas, a posebna trauma za njih bio je nestanak struje na stadionu već na početku drugog poluvremena. Danski sudija Kim Milton Nilsen je izgleda bio najprisebniji u ovom mraku, sačekao je skoro punih 45 minuta i odlučio da se utakmica nastavi.

Hrvatska je došla u Beograd kao treća reprezentacija sveta pošto je prethodne godine na Mundijalu u Francuskoj napravila senzaciju i otišla skoro do kraja šampionata. Zato je i bilo važno da se, tada već velikoj selekciji, pokažu zubi. Ono što se iznad glava, na nebu SR Jugoslavije dešavalo u proLeće 1999. godine bila je posebna priča i dodatni motiv za sve ljude na tribinama i one na terenu. Jugoslavija je bila sa izglednim šansama da se plasira na Prvenstvo Evrope u grupi sa Maltom, Republikom Irskom, Makedonijom i Hrvatskom.

Ali, trebalo joj je bar jedno veliko delo. Ono se odigralo u revanšu sa Hrvatima skoro dva meseca kasnije u Zagrebu. Peđa Mijatović i Dejan Stanković su velikom rivalu vratili sve dugove sa fudbalskom kamatom u novom remiju od 2:2. Ali taj rezultat je utišao "Maksimir" i odveo naš tim na Prvenstvo Evrope u Belgiju i Holandiju.

Pogledajte više