FUDBAL JE OSTAO BEZ KONTROVERZNOG MAJSTORA: Geret Bejl je imao karijeru koja će se dugo pamtiti - po dobru, ali i ne samo po tome (VIDEO)

Novosti online 09. 01. 2023. u 16:46

IMA na svetu raznih klubova, fudbalera, ljubavi i mržnje, pogodaka i promašaja, ali ono što je dozvolio Real Madrid sa Geretom Bejlom je bila jedna od glavnih tema u španiji na početku 2022. Međutim, na početku 2023. samo je jedna tema vezana za slavnog Velšanina: okončao je karijeru profesionalnog fudbalera. I to karijeru u kojoj je bilo, zaista, svega i svačega.

Tanjug/AP

Geret Bejl je tokom boravka u Realu bio godišnje plaćen čak 15 miliona evra, ali se u prvoj polovini sezone 2021/2022, svoje poslednje u taboru "kraljevoća" samo tri puta pojavio u dresu najvećeg kluba na svetu i bio "u kadru" ukupno 193 minuta. Precizna računica kaže da je za svaki od tih minuta Real na bankovni račun velškog asa uplatio 88.180 evra.

Ali, nisu njega Madriđani pamtili samo po tome što ne igra, ili što se je ne mali broj puta delovalo kao da ga golf zanima više od fudbala.

Pamtiće ga i po po finalu Lige šampiona 2018. godine i dva gola Liverpulu, ali i po mnogim drugim stvarima. "Novosti" vas podsećaju na neke od njih.

Geret Bejl - fudbaler čija je karijera bila priča za sebe

Ipak, zablistao je tek kada je prešao u Totenhem, u kome je bio od 2007. do 2013, kada je kao brzonogo krilo na 146 premijerligaških utakmica dao 42 gola, zahvaljujući i pomenutoj hitrini, ali i fantastičnom udarcu levicom.

Prelazak u Real isprva mu je deo svetski rekord, jer je tada plaćen nezabeženh 100,8 miliona evra. U triju sa Kristijanom Ronaldom i Karimom Benzemom pomogao je Realu da osvoji 2014. i Kup kralja u Španiji i Ligu šampiona, a dao je golove u oba ta finala.

Sledeće sezone je osvojio UEFA Superkup i dao gol u još jednom velikom finalu, FIFA svetskom klupskom prvenstvu. Međutim, što zbog povreda, što zbog svojih stavova, počeo je da ispada iz porvog tima kako je vreme odmicalo, ali je bio član ekipe koja je još dvaput pokorila Španiju (2017. i 2020), a čak još triput Ligu šampiona (2016, 2017. i 2018). Nastupio je u prvom i trećem od ta tri uzastopna finala, uz dva pogotka, od kojih je jedan bio i makazicama.

Vratio se 2020. na pozajmicu u Totenhem, a nakon još jedne šampionske titule s Realom, prešao je u julu 2022. u FK Los Anđeles, s kojim je osvojio MLS kup.

Šest puta je bio proglašavan za najboljeg fudbalera Velsa, sa čijom reprezentacijom je igrao čak 111 puta, uz 41 gol (od kojih dva na mečevima sa Srbijom, u porazu 1:6 2012 u Novom Sadu, te remiu od 1:1 2016, oba puta u mundijalskim kvalifikacijama). Broj tih utakmica i broj datih pogodaka čine ga velškim rekorderom, pa i ne čudi što je upravo on, zahvaljujući izvrsnim igrama u kvalifikacijama, vratio "zmajeve" na Mundijal posle 64 godine odsustva.

A onda...

Poslednji gol u karijeri dao je upravo na nedavnom Svetskom prvenstvu 2022. u Kataru, u remiju (1:1) sa Sjedinjenim Američkim Državama. Nedugo zatim, posle eliminacije Velsa, poručio je "Ovo nije moj kraj", ali 9. januara 2023. je na društvenim mrežama napisao da napušta profesionalni fudbal, što mu je "najteža odluka u karijeri".

Pored ostalog, napisao je i ovo:

- Delio sam svlačionicu s dečacima koji su mi postali braća, sa zaposlenima koji su mi postali porodica, igrao sam za najneverovatnije trenere, osetio nestvarnu podršku i ljubav najprivrženijih navijača na svetu. Hvala svima od vas koji ste bili deo ovog mog putovanja. Za sada se povlačim, ali ne iz tima koji živi u meni i koji mi teče kroz vene. Na kraju krajeva, onaj zmaj (Velsa) na mom dresu je sve što mu je potrebno. Zajedno smo jači. Diolh! (Hvala, na velškom) - poručio je Gereg Bejl.

BONUS VIDEO: Ovo su fudbaleri sa najvećim zaradama

 
Pogledajte više