"UTAKMICA MOJE KARIJERE": Milojević o gorućim pitanjima pred Monako! Katai i Ivanić? Recept protiv Francuza? Ko iz Zvezde zaslužuje Katar?

Novosti online 02. 11. 2022. u 19:32

FUDBALERE Crvene zvezde očekuje meč u Lige Evrope sa francuskim Monakom. Pred meč u kome crno-beli imaju imperativ pobede govorio je trener šampiona Srbije, Miloš Milojević.

FOTO: FK Crvena zvezda

Njegovi izabranici pokazali su pobedom nad Trbzonom u Beogradu da žele proleće u Evropi i stavili ga u poziciju da igra meč sa najvećim ulogom u dosadašem delu karijere.

- Ovo je najveća utakmica u mojoj karijeri i voleo bih da ne ostane na tome. Ulog je kao i uvek u Crvenoj zvezdi - pobeda u svakoj utakmici. Želimo da kontrolišemo meč od početka i da pobedimo i nadam se da ćemo to moći, ali stvari zavise i od protivnika - počeo je Milojević. 

 Hrabra i ofanzivna igra je recept za sutra.

- Bitno nam je da budemo motivisani, spremni i fokusirani. U mnogim stvarima smo bili pravi u prvoj utakmici protiv Monaka, ali trenutak nepažnje nas je koštao bodova. Mislim da moramo da budemo za nijansu hrabriji i ofanzivniji. To je naš cilj, ali i stav, mene i igrača i tu ćemo tražiti našu šansu. 

FOTO: M. Vukadinović

Najveća opasnost od strane Monaka preti iz napada. 

- Očekujem Monako u prepoznatljivoj slici i to je nešto kako oni stalno igraju. Moramo da im zatvorimo centralni deo terena, jer nastoje da napadnu dva međuprostora i idu direktno na gol. U suprotnom trče, i traže prostor da stignu do završne trećine. Svakako, očekujem mnogo kvaliteta u napadačkom triu ili kvartetu, ko god da zaigra i u kakvoj god formaciji bili. Što se našeg igračkog kadra tiče, sve je u najboljem redu.

Jasan je Milojevićev plan pred sutrašnju utakmicu. 

- Naš kvalitet je da kad igramo kao kolektiv onda pojedinci u našem timu - iskoče. Nije bitno da li je to Pešić, Katai, Bukari, Mitrović ili Ivanić za kog mislim da je vreme da proradi i pokaže zbog čega je jedan od najboljih igrača u našem timu. Monako je fizički dobar i možda im je i to slabost, što previše veruju fizici i ne koriguju jedni druge. Radili smo na tome i probaćemo da iskoristimo, kao što smo i u Beogradu nastojali, ali ovog puta produktivnije. Mislim da smo u boljoj napadačkoj formi u odnosu na prvu utamicu. Ne pretimo, ali realni smo i nadamo se boljoj produktivnosti. To su sitnice da kad oni sa bekovima izađu visoko, ostave prostor po bokovima, a mi treba da budemo agresivni da dođemo tu. To su mali detalji i korekcije našeg osnovnog modela. 

Nastavio je Milojević detaljnije da analizira narednog rivala Zvezde. 

- Mislim da će nas napasti od početka, jer oni protiv svakog protivnika igraju isto i ne adaptiraju se. Ipak, kada nalete na nekog jačeg od sebe - budu podređeni. Osnovni kvalitet Monaka je momenat gubljenja lopte protivnika gde su fenomenalni i gde imaju i fizičke i individualne kvalitete. Na dobro postavljenu zonu su korektni, uvek traže iste prostore i automatizme, ali mi smo spremni na to. Mislim da više fokus treba da bude na nama, i na tome šta i koliko mi želimo. Ne treba da izađemo sa podređenim stavom, jer kad mi dobro stojimo i kontrolišemo igru, njima je teško. Nisu baš njihovi ofanzivci previše zainteresovani za odbranu.

FOTO: FK Crvena zvezda

Nije Zvezda kroz svoju istoriju imala uspehe kada je reč o utakmicama u Francuskoj, ali ne opterećuje se Milojević time. 

- Nisam znao za taj podatak i nije neka dobra slika, ali nadam se da ćemo to promeniti. Ne mislim zbog sebe, da ja treba da pišem istoriju, niti sam opterećen rekordima, nego je najbitnija Zvezda.. Verujem u momke, pobedu i evropsko proleće i to je naš cilj. Nemam ego borbe sa prošlošću, jer uvek gledam ka napred. To je za mene utakmica kao i svaka druga, a lično najviše volim finala. E ovo je to. Imamo presing i odgovornost, ali svaka utakmica u Zvezdi je takva da se ide na pobedu. Ne treba igračima to da sputa noge, jer uvek od njih tražim da se opuste i igraju dobar fudbal, a da ne razmišljaju o rezultatu, već o svojoj predstavi u svakom elementu igre. Da li je to prijem, duel ili nešto treće, ali da se utakmica pobedi kada se to sklopi u jednu formu. Fudbal možete nekad da prevarite, ali ne često. 

Milojević tvrdi da za Kataija i Ivanića ima mesta da igraju zajedno.

- Ima mesta za njih dvojicu da budu zajedno u timu. Pa već tri godine igraju zajedno. 

Foto: FK Crvena zvezda

Uporedo sa mečom Zvezda - Monako, odigraće se i utakmica Trabzon - Ferencvaroš, čiji ishod bi mogao da utiče na našeg predstanika. 

- Nisam razmišljao o utakmici Trabzon - Ferencvaroš, ali očekujem fer meč. Po mom mišljenju - Trabzon je kvalitetnija ekipa u svakom pogledu, ipak Ferencvaroš je neugodan, jak u bloku, čvrst... Imaju taj kvalitet i opredeljenost ka reaktivnom fudbalu, ali prvi su u grupi i rezultat uvek pokrije sve, tako da možemo samo da im čestitamo. 

Ne otkriva taktiku Milojević, ali potpuno opravdano hvali Erakovića.

- Ne mogu baš da otkrijem taktiku, ali biću slobodan da kažem da će Eraković igrati na poziciji na kojoj najviše pruža trenutno. On je jedan od naših najkonstantnijih igrča i smatram da zaslužuje da se nađe na spisku putnika za Svetsko prvenstvo, pogotovo kad se uzme u obzir da je Spajić, kao i još neki igrači povređen, a da Eraković može da ima izuzetno lepu budućnost. Hteli smo da ga odmorimo protiv Kolubare jer je igrao najviše minuta nakon, ali i pre mog dolaska, ali nismo imali prostora. Međutim, on je u godinama gde mora da ponese najveći teret, a njegov dodatni kvalitet je polivalentnost i to što može da igra štopera, ali i oba beka. Gde god da ode iz Zvezde, mislim da će mu biti lakše u adaptaciji i u ustaljivanju, to što može da pokrije više pozicija - podvukao je Milojević. 

BONUS VIDEO: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pogledajte više