ZA SVE SU KRIVI ROBOVLASNICI: Da li ste znali da se fudbaler Partizana Kvinsi Menig ne zove (samo) tako?

Novosti online 20. 10. 2022. u 16:19

KVINSI Menig, fudbaler Partizana, brzo je stekao simpatije navijača crno-belih, od kojih većina i ne zna kako glasi puno ime ovog igrača.

FOTO: Sandić foto

Pomenuti 27-godišnjak, rođen u Amsterdamu, stigao je iz holandskog Tventea u klub iz Humske, a u domovini je prethodno igrao za Cvole, odnosno Ajaks u kome je ponikao.
Njegovo poreklo je iz Surinama, zemlje koja se nalazi na krajnjem severoistoku Južne Amerike, i koja je dugo, baš dugo imala problem sa kolonizatorima. 


U najkraćem, do 1650. tu su živeli samo domoroci, a onda su stigli Englezi koji su ih porobili, potom su se pojavili "Zelandersi", kasnije Holanđani, koji su prestali da budu vlast nad Surinamcima tek 1975.


Dugo godina je lokalno stanovništvo isključivo izrabljivano za rad na plantažama, a hrabriji i odlučniji su postajali odbegli robovi, "Maroni". Oni su stvarali svoje zajednice u središnjim regionima Surinama i borili se sa robovlasnicima, koji su ponegde bili manje surovi (tamo gde se radilo na obradi drveta), a negde ekstremni (naročito u proizvodnji šećera).

Primera radi, preci Kvinsija Meniga su, do pobuna i odlaska u Marone, bili izrabljivani na plantažama drveta na surinamskoj plantaži Overtum, gde podaci o njima postoje iz 1793. godine, odnosno kasnije na plantaži Kent, gde su radili na proizvodnji kafe (1819), šećera (1828) i pamuka (1832).


Domoroci su, vremenom, počeli da koriste i imena koja su saznavali od doseljenika, ali i da sve to kombinuju sa svojom praksom da se deca nazivaju koristeći i 1) lično ime pojedinca, i 2) ime klana kog predstavljaju i 3) ime oca. Zato nisu retki slučajevi da neka osoba ima i "pet delova" imena.

Tako i puno ime Kvinsija Meniga glasi - Kvinsi Miguel Sajmon Vensli Menig.

(Upravo on, i njegovi saigrači, danas igraju fudbal u prvenstvu Srbije, a meč Partizan - Napredak možete da pratite uživo uz portal "Novosti".)

BONUS VIDEO: "NIJE MENI VRUĆA GLAVA, UVEK SAM JA HLADAN": Gordan Petrić posle infarkt završnice sa Čukaričkim

Pogledajte više