FARAON KAO BRZI VOZ: Veče rekorda Mohameda Salaha na Ajbroksu

Đ. SAMOILOVIĆ

14. 10. 2022. u 10:30

LOŠ početak sezone Liverpula poklopio se sa slabom formom Mohameda Salaha.

FOTO: Tanjug/AP

Četiri pogotka Egipćanina u prvih 12 mečeva "redsa" samo su naglasili utisak da mašina Jirgena Klopa ne jurca istom brzinom kao prethodnih godina. Odlazak Sadija Manea konstantno se dovodio u prvi plan, kao i nemogućnost ofanzivnog dela tima da nadoknadi njegov izostanak.

Ali, okršaj sa Rendžersom u četvrtom kolu Lige šampiona mogao bi da bude naznaka buđenja kako Liverpula, tako i Salaha, koji je ušao sa klupe u 68. minutu i onda furioznim het-trikom, najbržim u istoriji elitnog takmičenja (šest minuta i 12 sekundi), dotukao "policajce" na "Ajbroksu" (7:1).

Protutnjao je Faraon čuvenim zdanjem u Glazgovu kao brzi voz, podsetio je na najbolju verziju sebe, onu koja je žarila i palila terenima širom Ostrva i Evrope. Uspeo je pritom i da se upiše u istoriju Lige šampiona, svrgao je sa prvog mesta večne liste najbržih het-trikova dostignuće Bafetembija Gomisa, kojem je za tri pogotka protiv Dinama iz Zagreba 2011. trebalo 153 sekunde više.

- Posebno veče, naročito za Moa. Važno je kako smo se prilagodili na postavu, svako ko je počeo od prvog minuta odigrao je veoma dobro. Fabio Karvaljo i Harvi Elito - odlični.

Najbolje moguće izdanje, veoma sam zadovoljan - blistao je od sreće trener Liverpula Jirgen Klop.

- Golovi su bili fenomenalni. To je bila noć u kojoj je sve funkcionisalo. Ova pobeda definitivno menja raspoloženje, znamo ko nam dolazi u nedelju (Mančester siti). To će biti drugačija utakmica, ali bolje je u nju ući sa ovakvim raspoloženjem.

Međutim, nije Salah postavio u sredu veče jedan rekord. Het-trikom protiv Rendžersa postao je najbolji strelac jednog engleskog kluba u Ligi šampiona, budući da je u dresu Liverpula mreže rivala u eliti tresao 38 puta.

Pretekao je Didjea Drogbu i Serhija Aguera, koji su u 36 navrata bili strelci u A produkciji evropskog fudbala za Čelsi, odnosno Mančester siti. Takođe, za sva tri pogotka u kanonadi "policajaca" asistirao mu je Diogo Žota, što je prvi put od 2012. da je jedan igrač "namestio" saigraču tri pogotka.

- Nije važno protiv koga su postigli golove, lopta u mreži seje samopouzdanje. Salah je dao tri gola, Firmino dva. Nemam dilemu da je tim igračima sada vera u sebe na višem nivou. Trebala im je jedna ovakva utakmica, ovakav rezultat. Mislim da će se sada Salah i Firmino radovati predstojećem okršaju sa Mančester sitijem za vikend - istakao je Rio Ferdinand, bivši defanzivac Mančester junajteda, a sada televizijski analitičar. 

Pogledajte više