VELIKI DAN ZA SERIJU A Dama koja je krenula Kolininim stopama, ovo nijedna žena pre nje nije uspela

Novosti online 02. 10. 2022. u 16:07

ISPISANA je u nedelju istorija Serije A, italijanskim fudbalerima prvi put jedna dama delila je pravdu u vidu glavnog arbitra.

Arhiva Novosti

Marija Sole Ferieri Kaputi (32) ispisala je istoriju italijanske elite kao prva dama koja je sudila jedan meč, ona je to učinila na meču Sasuola i Salernitane.

Za Mariju je ovo, dabome, najveći iskorak u profesionalnoj karijeri, dan koji će pamtiti za života, koji je čekala od momenta kada se pre mnogo godina latila suđenja i pištaljke. Zanimljivo je kako je krenula da sudi, imala je samo 17 godina i trenirala je fudbal, međutim kako su joj roditelji branili da igra, opredelila se za suđenje.

Minule sezone sudila je mečeve u Seriji B, debi joj je bio duel između Ćitadele i SPAL-a, a delila je i pravdu na meču Kupa koji su igrali Kaljari i Ćitadela.

U jednom od svojih intervjua otkrila je zbog čega je odlučila da se bavi suđenjem.

- Moji roditelji nisu želi da igram fudbal, ali tada je vreme bilo drugačije nego sada. Kurs za sudije mi se učinila kao dobra prilika da pokušam i u prvim godinama sam imala čime da se pohvalim svojim vršnjacima, pre svega. Radim na sebi pred početak sezone, verujem da devojke sada razumeju da je ovo moguće - rekla je ne tako davno u razgovoru za italijanske medije.

Nije joj bilo lako, morala je proći sve moguće razrede takmičenja.

- Amaterske lige su za sudiju najteže. Iskusali sam i to, nije mi bilo lako - prisetila se ranih dana, ali sada je tu gde je oduvek želela da bude, uz najbolje sudije Italije.

BONUS VIDEO: Mitrovićevih 50 golova za Srbiju: kako pogađa „Mitro gol“?

 
Pogledajte više