"PENZIONER" NESAVLADIV: Golman Holandije blistao kao debitant u 39. godini

Z. Ć.

26. 09. 2022. u 22:53

U NjEGOVIM godinama najviše se blista u ligi veterana, kada se posle utakmica bivši asovi uz pivce prisećaju kakvi su nekad bili majstori. Kod golmana je ipak drugačije, njihove karijere umeju da se preliju i u petu deceniju, ali i ovaj slučaj odudara od ostalih.

FOTO: EPA

Ajaksovac Remko Pasver ostaće upamćen kao čuvar mreže koji je debitovao za reprezentaciju Holandije mesec i po dane pre 39. rođendana. Kada ga je Luj van Gal, iskusni fudbalski vuk i selektor "lala" pozvao pred dva poslednja meča u Ligi nacija, usledila je lavina medijskih kritika, pa i prozivki, uz obrazloženje da je neozbiljno angažovati veterana za tako važne mečeve.

Međutim, kritičari su brzo morali da promene ploču i da u svojim izveštajima istaknu pohvale i simpatije, jer je Pasver odradio posao na najvišem mogućem nivou. Holandija je prvo pobedila u Poljskoj sa 2:0, zatim je u derbiju savladala i Belgiju 1:0, uz sjajne odbrane debitanta sa 39 leta.

Pasverova mreža je ostala netaknuta, a njegova selekcija je ubedljivo osvojila prvo mesto u diviziji A i boriće se za titulu.

NESAVLADAN Remko Pasver (Holandija)/FOTO: AP

Sada se uveliko najavljuje da bi veteran mogao da bude glavni adut i za Mundijal u Kataru. Holanđani, inače, poslednjih godina kubure sa golmanima, pošto su Jasper Silesen i Džastin Bijlov pali u formi.

Iskusni čuvar mreže je dugo bio rezerva u PSV, nastupao je i za Tvente, Go Ahed Igls, Herakles i Vitese. U Ajaks je stigao prošle godine da bude rezerva Onani i Stekelenburgu. Kamerunac je otišao u Inter, njegov naslednik se povredio, pa je Remko uskočio i iskoristio šansu. U anale će ući kao drugi najstariji debitant u istorije fudbalske reprezentacije Holandije. Rekorder je Zander Bošker, takođe golman, koji je 2010. godine debitovao za "lale" protiv Gane, kada je imao 39 godina i 224 dana.

Takođe, Pasver je pre 16 godina bio član mlade reprezentacije Holandije koja je osvojila EP 2006. (tada su za Srbiju igrali Biševac, Milijaš, Krasić, Ivanović...), ali posle toga nije dobio nijedan poziv selektora. Sve do sada, što bi se reklo, pred odlazak u penziju.

Hrvati uz Holanđane

PORED Holanđana, i Hrvati su postali prvaci svoje grupe u elitnoj diviziji A Lige nacija, a preostale dve najbolje reprezentacije znaće se posle sinoćnjih i današnjih utakmica. Četiri prvoplasirane selekcije plasiraće se na finalni turnir koji se igra u junu, gde šampiona čeka nagrada od 10,5 miliona evra.

BONUS VIDEO: Kad himna Srbije, "Bože pravde", zagrmi u Rusiji...
 

Pogledajte više