ŠVAJCARCI ZABRANILI ALBANSKI ZNAK: Dvoglavog orla nećemo gledati protiv Srbije

Novosti online 23. 09. 2022. u 10:42

Kako se bliži Svetsko prvenstvo u Kataru, sve više u fokusu švajcarske javnosti nalazi se utakmica sa Srbijom, koja će biti odigrana 2. decembra u Dohi i koja bi, s obzirom na to da se radi o poslednjem kolu u grupi G, mogla da bude odlučujuća po pitanju plasmana u nokaut fazu takmičenja.

Foto: EPA

Pre četiri godine u Kalinjingradu bilo je pravo "ratno stanje" na terenu i tribinama, zbog ispada Džerdana Šaćirija i Granita Džake, koji su prilikom radovanja direktno provocirali srpske navijače isticanjem albanskog dvoglavog orla.

Dvojica igrača su se našla pred osudom švajcarske javnosti zbog toga što su se golove reprezentacije slavili simbolima druge zemlje i tako su direktno provocirali protivnika i navijače.

- Svetsko prvenstvo se ne sastoji samo od utakmice sa Srbijom, čak i ako znamo koliko je ova utakmica posebna, s obzirom na ono što se desilo 2018. godine. Ne želimo da pravimo iste greške, tu smo da igramo fudbal i ništa drugom. Ne želimo da šaljemo nikakve političke ili verske poruke. Želimo da zastupamo naše vrednosti. Jedna od njih je: poštovanje. Pokazujemo poštovanje prema drugim mišljenjima. Za mene bi bila greška ako bismo gestom isprovocirali nekoga, bez obzira na igru - rekao je direktor reprezentacije Pjerluiđi Tami.

- Ne bi trebalo da postoje reči, gestovi ili uopšte ponašanje koje izaziva druge reakcije. Kada navijamo, tada pokazujemo svoju radost, to je važno. Ali ne moramo da budemo provokativni - dodao je Tami.

Pored Švajcarske i Srbije, u grupi G se nalaze još i Brazil i Kamerun. Orlovi će na startu igrati protiv Brazila 24. novembra, dok će im četiri dana kasnije protivnik biti Kamerun. Ukoliko sve bude išlo po planu, selekcija Dragana Stojkovića Piksija bi overu plasmana u osminu finala trebalo da napravi upravo protiv selekcije Murata Jakina.

BONUS VIDEO: Vlahović novi rekorder - pet najvećih transfera srpskih fudbalera

Pogledajte više