CEH 4,5 MILIJARDE: Nije se štedelo u "ligama petice", Čelsi se ponašao kao pijani milioner

Đ. SAMOILOVIĆ

03. 09. 2022. u 10:00

ZAVRŠILO se još jedno vrelo transfer leto. Ostalo je još par kutaka na planeti gde i dalje može da se trguje fudbalerima, ali tamo gde se prepliću bleštavilo, sjaj i milijarde, zavesa je spuštena.

FOTO: Tanjug/AP

A obično posle toga kreće i svođenje računa, koji su iz godine u godinu sve veći, što i pokazuje konačni saldo iz pet najjačih prvenstava, čiji su klubovi na obeštećenja potrošili oko 4,5 milijardi evra.

Poređenja radi, leta 2021. ta cifra je iznosila 3,8 milijardi. Kao i lane, premijerligaši prednjačili su u rasipništvu, pogotovo Čelsi, koji se izdvojio na vrhu sa potrošenih 282 miliona evra, prema podacima sa sajta "Transfermarkt".

Koliko je bilo pameti u kupovinama novog vlasnika "plavaca" Toda Bolija, koji je prvi put u karijeri bio učesnik prelaznog roka, vreme će pokazati. Mada je Amerikanac zasad bliži ulozi "pijanog milionera" nego pametnog investitora.

Najvredniji pojedinac leta je Brazilac Entoni, čiju je vernost za 95 miliona kupio Mančester. Panični rezoni usled slabijih rezultata nagnali su "đavole" da u kasu Ajaksa sliju pozamašnu sumu i ceh svedu na 238 miliona.

Listu pet klubova najvećih potrošača dopunjavaju Vest Hem, Totenhem, kao i Notingem, koji je doveo čak 21 igrača. Verovatno se svaki fudbalski agent u Evropi iscerio od uva do uva kada je saznao za interesovanje "šumara", imućni grčki brodograditelj Vangelos Marinakis nije štedeo.

Znatno manje rasipništva je kada se pređe Lamanš, mada i kontinentalni deo Evrope ima konja za trku. To je bila Barselona koja je grabila šakom i kapom, sa 153 miliona zauzela je šesto mesto na listi trošadžija. Mada su zaadovoljstvo platili dužničkim ropstvom, ipak trljaju ruke, jer je oformljen jak tim sa Levandovskim, Rafinjom... Real je kupovinom Čuamenija za 80 miliona već na startu leta završio prelazni rok, Mančester siti je ponovo u plusu iako je doveo Erlinga Halanda...

Pogledajte više