JOŠ UVEK BEZ LIGE ŠAMPIONA: Dejan Stanković ima nestvaran učinak kao trener Zvezde, ali toliko željena "kruna uspeha" i dalje mu fali

O. M. 23. 08. 2022. u 23:25

Dejan Stanković je trenersku karijeru započeo kao asistent Andree Stramaćonija u Udinezeu 2014. godine. Posle te kratke epizode usledila je pauza sve do 21. decemba 2019. godine, kada je na klupi Crvene zvezde nasledio Vladana Milojevića. Od tada je izvrsno vodio i još uvek vodi klub s Marakane, u kome je stasao i proslavio se kao igrač, ali eliminacija od Makabija ponovo ga je onemogućila da ekipu crveno-belih uvede u evro-elitu, čime bi zaokružio svoje izvrsne uspehe na stadionu "Rajko Mitić".

FOTO: FK Crvena zvezda

Iako je Milojević dva puta uvodio crveno-bele u elitno društvo, Stankovićevi uspesi na međunarodnoj sceni su veći i značajniji. U trenutku kada je preuzeo tim, Zvezda je već bila završila učešće u Evropi, zauzevši četvrto mesto u grupi B lige šampiona iza Bajerna, Totenhema i Olimpijakosa, ali je Stanković uspeo da osvoji šampionsku titulu i obezbedi Zvezdi kvalifikacije za Ligu šampiona i naredne sezone.

U trećoj rundi kvalifikacija protiv Pjunika, ostvario 15. pobedu u evro-kupovima, čime se izjednačio sa svojim prethodnikom na klupi Crvene zvezde. Treba istaći da je Deki vodio ekipu na čak 12 mečeva manje i, da se u sezoni 2020/21 nije igrala samo po jedna utakmica u kvalifikacijama, sigurno bi davno oborio Milojevićev rekord.

A to pravilo igranja jedne utakmice, zbog pandemije koronavirusa koja je tada besnila Evropom, je najveći krivac što Stanković već u svom prvom pokušaju nije uveo Zvezdu u grupnu fazu Lige šampiona - što bi za crveno-bele bio treći uzastopni plasman. Razlog je taj što je plej-of protiv Omonije igran u Nikoziji, a Kiprani su, tek posle penala, iskoristili prednost domaćeg terena.

Ipak, protiv jermenskog Ararata u plej-ofu za Ligu Evrope izboren je plasman u grupnu fazu drugog po jačini evropskog takmičenja u kome je Zvezda - briljirala!


U grupi L sa Hofenhajmom, Gentom i Liberecom, ostvarili su crveno-beli tri pobede i dva remija uz samo jedan poraz. Ukupno 11 bodova, čime je Dejan Stanković postao prvi trener u istoriji Crvene zvezde i srpskog fudbala koji je sa svojim timom osvojio dvocifren broj bodova u jednoj sezoni evropskih kupova (11). Na kraju je osvojeno drugo mesto i obezbeđen plasman u šesnaestinu finala, gde je Stankovića čekao dobro poznati rival - AC Milan. Pobednika je odlučilo pravilo koje danas više nije na snazi (2:2 u Beogradu, 1:1 u Milanu). Ko zna šta bi bilo da je gol u gostima ukinut pred tu sezonu 2020/2021...

Naredne sezone, osvajanjem duple krune u domaćem fudbalu, Stanković je opet doneo Zvezdi kvalifikacije za Ligu šampiona, ali je prvak Srbije opet zaustavljen u trećoj rundi kada se isprečio Šerif iz Tiraspolja. Na kraju sezone se ispostavilo da to i nije bio veliki neuspeh, iz dva razloga: Prvo, Moldavci su otišli i dalje, posle Zvezde eliminisali su i zagrebački Dinamo, da bi senzacionalnim igrama u grupi sa Realom, Interom i Šahtjorom izborili treće mesto i transfer u Ligu Evrope odakle su nesrećno ispali od Brage na penale; i drugo - Zvezda je u plej-ofu za Ligu Evrope demolirala rumunski Kluž i plasirala se u grupu sa već pomenutom Bragom, Ludogorecom i danskim Midtjulandom, a Stanković je ponovio uspeh iz prethodne sezone i opet vodio crveno-bele do 11 bodova u grupi - s tim što  je to sada bilo dovoljno za prvo mesto. Time je Zvezda osigurala direktan plasman u osminu finala (preskočila je sveže uvedeni "plej-of za nokaut fazu"). Protivnik u borbi za četvrtfinale bio je Rendžers. Škoti su u grotlu prepunog Ajbroksa pobedili 3:0, a Zvezda je u revanšu pobedom od 2:1 časno ispala iz takmičenja.

Svi ovi gore navedeni rezultati doneli su srpskom fudbalu i Zvezdi veliki pomak na UEFA listi koeficijenata, što je kao direktnu posledicu donelo to da će naredne sezone šampion Srbije, igrati direktno u grupnoj fazi Lige šampiona.

Ipak, to će se, bar u ovoj noći i danu koji sledi posle revanša s Makabijem, zaboraviti  u zvezdaškoj javnosti jer će bol zbog propuštene šanse biti velika. Ali, ostaje činjenica da je Stanković bio i ostao stručnjak koji je Zvezdi doneo mnogo uspeha, a na putu je da ih i nadmaši, imajući u vidu trenutnu situaciju na tabeli prvenstva, u kome je najveći rival, Partizan, već u priličnom zaostatku.

Bonus video: Sve oko Marakane je bilo u crvenom i belom pred meč Zvezda - Makabi

Pogledajte više